Skip to main content

Privatnost koju omogućava Microsoft

Sami kontrolišete podatke koji vas osnažuju.

Naša misija u korporaciji Microsoft je da svakom pojedincu i organizaciji na planeti pružimo potporu da postigne više. To radimo tako što gradimo inteligentan oblak, pronalazimo nove procese za produktivnost i poslovanje i stvaramo ličniji rad na računaru. Pored svega toga, ne odustajemo od vanvremenske vrednosti privatnosti i čuvamo vašu mogućnost da kontrolišete svoje podatke.

Najpre vam nudimo mogućnost smislenog izbora načina i razloga prikupljanja i korišćenja podataka i staramo se za to da dobijete informacije koje su vam potrebne da napravite izbor kakav vam najviše odgovara u svim našim proizvodima i uslugama.

Svakoga dana radimo na tome da zaslužimo vaše poverenje usredsređivanjem na šest ključnih principa privatnosti:

  • Kontrola: Pružićemo vam kontrolu nad sopstvenom privatnošću preko jednostavnih alatki i jasnih mogućnosti izbora.
  • Transparentnost: Bićemo transparentni u pogledu prikupljanja i korišćenja podataka, tako da ćete moći da donosite potkrepljene odluke.
  • Bezbednost: Zaštitićemo podatke koje nam poverite uz pomoć snažnih bezbednosnih mera i šifrovanja.
  • Ozbiljna pravna zaštita: Poštovaćemo vaše lokalne zakone o privatnosti i borićemo se za to da zakonska zaštita vaše privatnosti bude osnovno ljudsko pravo.
  • Nema ciljanja na osnovu sadržaja: Nećemo koristiti vašu adresu e-pošte, ćaskanja, datoteke i druge lične sadržaje da bismo vam prikazivali ciljane oglase.
  • Prednosti za vas: Kada prikupljamo podatke, to ćemo raditi da biste vi od toga imali koristi i da bi vaš doživljaj bio unapređen.

Ovi principi čine osnovu sa koje Microsoft pristupa privatnosti i ona će i dalje oblikovati naš način izrade proizvoda i usluga. Ako ste poslovni korisnik ili veliko preduzeće, posetite Microsoft centar za pouzdanost da biste saznali kako štitimo vaše podatke u Microsoft oblaku.

U ostalim delovima ove veb lokacije možete da pronađete veze do dodatnih informacija i kontrola kako biste mogli da donesete prave odluke za sebe. Osim toga, stalno radimo na unapređivanju, pa ako primetite da nešto po pitanju privatnosti u našim proizvodima ili uslugama ne radi onako kako očekujete, obavestite nas o tome.


Koju vrstu podataka Microsoft prikuplja?

Microsoft prikuplja podatke da biste mogli da obavite više posla. Da bismo to postigli, prikupljene podatke koristimo za pružanje i poboljšanje svojih proizvoda, usluga i uređaja, da bismo vam obezbedili personalizovana iskustva i da bismo vas zaštitili. Ovo su neke od najčešćih kategorija podataka koje prikupljamo

Pregledanje veba i pretrage na mreži

Žena pretražuje stvari na vebu

Kao i mnogi pretraživači, koristimo vašu i istoriju pretrage drugih ljudi da bismo vam obezbedili bolje rezultate pretrage. Kako bi pregledanje bilo brže, Microsoft veb pregledači mogu da prikupljaju i koriste istoriju pretrage kako bi predvideli šta želite da posetite. Cortana može da nudi personalizovane predloge na osnovu istorije vašeg pregledanja i pretrage.

Putem postavke Dijagnostika i povratne informacije u postavkama privatnosti sistema Windows možete odrediti da li će se vaša istorija pregledanja prikupljati. Osim toga, u postavkama pomoćnika Cortana i veb pregledača Microsoft Edge možete odrediti da li će Cortana imati pristup vašoj istoriji pretraživanja i pregledanja.

Mesta koja posećujete

Automobil koji prolazi pored prodavnice sladoleda

Informacije o lokaciji pomažu nam da vam pružimo putokaze do mesta koja želite da posetite i da vam pokažemo relevantne informacije o mestu na kome se nalazite. U te svrhe koristimo lokacije koje ste naveli ili one koje smo uočili preko tehnologija poput GPS-a ili IP adresa.

Otkrivanje lokacije takođe nam pomaže da vas zaštitimo. Na primer, ako se skoro uvek prijavljujete iz Tokija, a onda se odjednom prijavite iz Londona, možemo da napravimo proveru da bismo bili sigurni da ste to zaista vi.

Lokacijske usluge na svom uređaju možete da uključite i isključite u odeljku Postavke > Privatnost > Lokacija. U ovom odeljku takođe možete da birate koje će aplikacije imati pristup vašoj lokaciji i da upravljate istorijom lokacije koja je sačuvana na vašem uređaju.

Podaci koji vam pomažu da pomognemo baš vama

Muškarac gleda u telefon dok šeta ulicom

Da bi vam pomogla da izbegnete saobraćajnu gužvu, ne zaboravite godišnjicu, pošaljete poruku pravoj Mariji iz liste kontakata i uopšte da obavite više toga, Cortana mora da poznaje vaša interesovanja, raspored u vašem kalendaru ili osobe sa kojima želite interakciju. Kada ne želite da posežete za tastaturom, možemo da koristimo obrasce u vašem govoru ili rukopisu da bismo lakše razumeli to što izgovarate ili pišete u dokumentu ili tekstualnoj poruci.

Upravljanje interesovanjima i drugim podacima u pomoćniku Cortana pomoću kontrolne table za privatnost

Podaci koje koristimo za prikaz zanimljivijih oglasa

Žena šeta ulicom

Neke Microsoft usluge podržavaju oglašavanje. Da bismo vam prikazali oglase koji vas verovatno zanimaju, koristimo podatke kao što su vaša lokacija, Bing veb pretrage, stranice korporacije Microsoft ili oglašivača koje posećujete, demografske podatke i stavke koje ste uvrstili u omiljene. Ne koristimo ono što pominjete u e-porukama, ćaskanjima, video pozivima ili govornoj pošti, ili u dokumentima, fotografijama ili drugim ličnim datotekama za ciljano oglašavanje prema vama.

Da biste naložili korporaciji Microsoft da prestane da vam prikazuje oglase na osnovu interesovanja, koristite naše kontrole za oglase na mreži. I dalje ćete videti oglase, ali vam oni možda neće biti tako zanimljivi.

Podaci o prijavljivanju i plaćanju

Muškarac plaća kafu

Nakon upisivanja za svoj Microsoft nalog dobijate mogućnost da koristite usluge na mreži kao što su skladište i porodične postavke, kao i da sinhronizujete postavke na svim svojim uređajima. Kada dodate podatke o plaćanju u svoj nalog, lako možete da nabavljate aplikacije, pretplate, filmove, TV sadržaje i igre za svoje Windows 10 uređaje.

Ako svoju lozinku ne otkrivate nikome i dodate još bezbednosnih informacija kao što su broj telefona ili adresa e-pošte, možete da povećate bezbednost i pouzdanost svojih datoteka, kreditnih kartica, istorije pregledanja i informacija o lokaciji.

Da biste ažurirali lozinke, bezbednosne informacije i načine plaćanja, posetite veb lokaciju Microsoft naloga.


Windows 10 i usluge na mreži

Windows 10 logotip
Žena sedi za stolom i koristi laptop

Pošto je Windows 10 usluga koja se pruža u oblaku, podaci nam pomažu da vas stalno štitimo i unapređujemo vaš utisak pri radu. Na primer, da bismo očuvali vašu bezbednost na mreži, automatski skeniramo Windows 10 uređaje na prisustvo poznatog malvera. Takođe prikupljamo dijagnostičke podatke koji predstavljaju stalne informacije o radu sistema Windows 10 koje primamo i koristimo da bismo obezbedili dobro funkcionisanje uređaja. Prema tome, ako znamo da postoji problem sa upravljačkim programom za neki konkretni štampač, možemo da pošaljemo odgovarajuće upravljačke programe samo ljudima koji koriste taj štampač.

Takođe vam pružamo veliki broj kontrola za načine na koje koristimo informacije da bismo vam pružili personalizovane usluge i doživljaje u operativnom sistemu Windows 10. U odeljku Postavke > Privatnost > Dijagnostika i povratne informacije možete u svakom trenutku da prilagodite postavke privatnosti za Windows 10, počevši od osnovnih dijagnostičkih podataka pa do personalizovanih usluga.

Saznajte kako svaki od naših proizvoda koristi podatke za personalizaciju vašeg utiska pri radu.

Office Office logo

Postavke privatnosti možete da pregledate u svakoj aplikaciji sistema Office, u odeljku Datoteka > Nalog > Privatnost naloga.

Postavke privatnosti za nalog

Skype Skype logotip

Uredite ko može da vidi vaš Skype profil i druge postavke privatnosti na veb lokaciji Skype.com.

Postavke za Skype

OneDrive OneDrive logo

Vi određujete ko može da vidi vaše datoteke u usluzi OneDrive.

Najbolje prakse za očuvanje bezbednosti datoteka

Xbox Xbox logotip

Prilagodite postavke privatnosti za Xbox na konzoli ili na veb lokaciji Xbox.com.

Postavke privatnosti za Xbox

Bing Bing logotip

Isključite predloge za pretragu i prilagodite druge postavke tako što ćete se prijaviti na vab lokaciji Bing.com.

Postavke privatnosti za Bing

Cortana Cortana logotip

Cortana najbolje radi kada se prijavite i dozvolite korišćenje podataka sa vašeg uređaja i drugih Microsoft usluga.

Postavke aplikacije Cortana

Dodatne informacije o zaštiti privatnosti u našim proizvodima potražite u stranica „Resursi za privatnost“.