Skip to main content

Приватност коју омогућава Microsoft

Сами контролишете податке који вас оснажују.

Наша мисија у корпорацији Microsoft је да сваком појединцу и организацији на планети пружимо потпору да постигне више. То радимо тако што градимо интелигентан облак, проналазимо нове процесе за продуктивност и пословање и стварамо личнији рад на рачунару. Поред свега тога, не одустајемо од ванвременске вредности приватности и чувамо вашу могућност да контролишете своје податке.

Најпре вам нудимо могућност смисленог избора начина и разлога прикупљања и коришћења података и старамо се за то да добијете информације које су вам потребне да направите избор какав вам највише одговара у свим нашим производима и услугама.

Свакога дана радимо на томе да заслужимо ваше поверење усредсређивањем на шест кључних принципа приватности:

  • Контрола: Пружићемо вам контролу над сопственом приватношћу преко једноставних алатки и јасних могућности избора.
  • Транспарентност: Бићемо транспарентни у погледу прикупљања и коришћења података, тако да ћете моћи да доносите поткрепљене одлуке.
  • Безбедност: Заштитићемо податке које нам поверите уз помоћ снажних безбедносних мера и шифровања.
  • Озбиљна правна заштита: Поштоваћемо ваше локалне законе о приватности и борићемо се за то да законска заштита ваше приватности буде основно људско право.
  • Нема циљања на основу садржаја: Нећемо користити вашу адресу е-поште, ћаскања, датотеке и друге личне садржаје да бисмо вам приказивали циљане огласе.
  • Предности за вас: Када прикупљамо податке, то ћемо радити да бисте ви од тога имали користи и да би ваш доживљај био унапређен.

Ови принципи чине основу са које Microsoft приступа приватности и она ће и даље обликовати наш начин израде производа и услуга. Ако сте пословни корисник или велико предузеће, посетите Microsoft центар за поузданост да бисте сазнали како штитимо ваше податке у Microsoft облаку.

У осталим деловима ове веб локације можете да пронађете везе до додатних информација и контрола како бисте могли да донесете праве одлуке за себе. Осим тога, стално радимо на унапређивању, па ако приметите да нешто по питању приватности у нашим производима или услугама не ради онако како очекујете, обавестите нас о томе.


Коју врсту података Microsoft прикупља?

Microsoft прикупља податке да бисте могли да обавите више посла. Да бисмо то постигли, прикупљене податке користимо за пружање и побољшање наших производа, услуга и уређаја да бисмо вам обезбедили персонализована искуства и да бисмо вас заштитили. Ово су неке од најчешћих категорија података које прикупљамо.

Прегледање веба и претраге на мрежи

Жена претражује ствари на вебу

Као и многи претраживачи, користимо вашу и историју претраге других људи да бисмо вам обезбедили боље резултате претраге. Како би прегледање било брже, Microsoft веб прегледачи могу да прикупљају и користе историју претраге како би предвидели шта желите да посетите. Cortana може да нуди персонализоване предлоге на основу историје вашег прегледања и претраге.

Можете да одаберете да ли ће се ваша историја прегледања прикупљати путем поставке за дијагностику и повратне информације у оквиру поставки приватности за Windows. Такође можете да контролишете да ли Cortana има приступ вашој историји претраге и прегледања у оквиру поставки за помоћника Cortana и прегледач Microsoft Edge.

Места која посећујете

Аутомобил који пролази поред продавнице сладоледа

Информације о локацији помажу нам да вам пружимо путоказе до места која желите да посетите и да вам покажемо релевантне информације о месту на коме се налазите. У те сврхе користимо локације које сте навели или оне које смо уочили преко технологија попут GPS-а или IP адреса.

Откривање локације такође нам помаже да вас заштитимо. На пример, ако се скоро увек пријављујете из Токија, а онда се одједном пријавите из Лондона, можемо да направимо проверу да бисмо били сигурни да сте то заиста ви.

Услуге локације на свом уређају можете да укључите и искључите у одељку Поставке > Приватност > Локација. У овом одељку такође можете да бирате које ће апликације имати приступ вашој локацији и да управљате историјом локације која је сачувана на вашем уређају.

Подаци који нам помажу да помогнемо баш вама

Мушкарац гледа у телефон док шета улицом

Да би вам помогла да избегнете саобраћајну гужву, не заборавите годишњицу, пошаљете поруку правој Марији из листе контаката и уопште да обавите више тога, Cortana мора да познаје ваша интересовања, распоред у вашем календару или особе са којима желите интеракцију. Када не желите да посежете за тастатуром, можемо да користимо обрасце у вашем говору или рукопису да бисмо лакше разумели то што изговарате или пишете у документу или текстуалној поруци.

Управљање интересовањима и другим подацима помоћу помоћника Cortana на контролној табли за приватност

Подаци које користимо за приказ занимљивијих огласа

Жена шета улицом

Неке Microsoft услуге подржавају оглашавање. Да бисмо вам приказали огласе који вас вероватно занимају, користимо податке као што су ваша локација, Bing веб претраге, странице корпорације Microsoft или оглашивача које посећујете, демографске податке и ставке које сте уврстили у омиљене. Не користимо оно што помињете у е-порукама, ћаскањима, видео позивима или говорној пошти или у документима, фотографијама или другим личним датотекама за циљано оглашавање према вама.

Да бисте наложили корпорацији Microsoft да престане да вам приказује огласе на основу интересовања, користите наше контроле за огласе на мрежи. И даље ћете видети огласе, али вам они можда неће бити тако занимљиви.

Подаци о пријављивању и плаћању

Мушкарац плаћа кафу

Након уписивања за свој Microsoft налог добијате могућност да користите услуге на мрежи као што су складиште и породичне поставке, као и да синхронизујете поставке на свим својим уређајима. Када додате податке о плаћању у свој налог, лако можете да набављате апликације, претплате, филмове, ТВ садржаје и игре за своје Windows 10 уређаје.

Ако своју лозинку не откривате никоме и додате још безбедносних информација као што су број телефона или адреса е-поште, можете да повећате безбедност и поузданост својих датотека, кредитних картица, историје прегледања и информација о локацији.

Да бисте ажурирали лозинке, безбедносне информације и начине плаћања, посетите веб локацију Microsoft налога.


Windows 10 и услуге на мрежи

Windows 10 логотип
Жена седи за столом и користи лаптоп

Пошто је Windows 10 услуга која се пружа у облаку, подаци нам помажу да вас стално штитимо и унапређујемо ваш утисак при раду. На пример, да бисмо очували вашу безбедност на мрежи, аутоматски скенирамо Windows 10 уређаје на присуство познатог малвера. Такође прикупљамо дијагностичке податке који представљају сталне информације о раду система Windows 10 које примамо и користимо да бисмо обезбедили добро функционисање уређаја. Према томе, ако знамо да постоји проблем са управљачким програмом за неки конкретни штампач, можемо да пошаљемо одговарајуће управљачке програме само људима који користе тај штампач.

Такође вам пружамо велики број контрола за начине на које користимо информације да бисмо вам пружили персонализоване услуге и доживљаје у оперативном систему Windows 10. У одељку Поставке > Приватност > Дијагностика и повратне информације можете у сваком тренутку да прилагодите поставке приватности за Windows 10, почевши од основних дијагностичких података па до персонализованих услуга.

Сазнајте како сваки од наших производа користи податке за персонализацију вашег доживљаја.

Office Office logo

Прикажите поставке приватности за све Office апликације тако што ћете изабрати ставке Датотека > Налог > Приватност налога.

Поставке приватности за налог

Skype Skype логотип

Уредите ко може да види ваш Skype профил и друге поставке приватности на веб локацији Skype.com.

Поставке за Skype

OneDrive OneDrive logo

Ви одређујете ко може да види ваше датотеке у услузи OneDrive.

Најбоље праксе за очување безбедности датотека

Xbox Xbox логотип

Прилагодите поставке приватности за Xbox на конзоли или на веб локацији Xbox.com.

Поставке приватности за Xbox

Bing Bing логотип

Искључите предлоге за претрагу и прилагодите друге поставке тако што ћете се пријавити на ваб локацији Bing.com.

Поставке приватности за Bing

Cortana Cortana логотип

Cortana најбоље ради када се пријавите и дозволите коришћење података са вашег уређаја и других Microsoft услуга.

Поставке за помоћник Cortana

За више информација о приватности у нашим производима погледајте страница „Ресурси за приватност“.