Skip to main content

Приватност коју омогућава Microsoft

Сами контролишете податке који вас оснажују.

Наша мисија у корпорацији Microsoft је да сваком појединцу и организацији на планети пружимо потпору да постигне више. То радимо тако што градимо интелигентан облак, проналазимо нове процесе за продуктивност и пословање и стварамо личнији рад на рачунару. Поред свега тога, не одустајемо од ванвременске вредности приватности и чувамо вашу могућност да контролишете своје податке.

Најпре вам нудимо могућност смисленог избора начина и разлога прикупљања и коришћења података и старамо се за то да добијете информације које су вам потребне да направите избор какав вам највише одговара у свим нашим производима и услугама.

Свакога дана радимо на томе да заслужимо ваше поверење усредсређивањем на шест кључних принципа приватности:

  • Контрола: Пружићемо вам контролу над сопственом приватношћу преко једноставних алатки и јасних могућности избора.
  • Транспарентност: Бићемо транспарентни у погледу прикупљања и коришћења података, тако да ћете моћи да доносите поткрепљене одлуке.
  • Безбедност: Заштитићемо податке које нам поверите уз помоћ снажних безбедносних мера и шифровања.
  • Озбиљна правна заштита: Поштоваћемо ваше локалне законе о приватности и борићемо се за то да законска заштита ваше приватности буде основно људско право.
  • Нема циљања на основу садржаја: Нећемо користити вашу адресу е-поште, ћаскања, датотеке и друге личне садржаје да бисмо вам приказивали циљане огласе.
  • Предности за вас: Када прикупљамо податке, то ћемо радити да бисте ви од тога имали користи и да би ваш доживљај био унапређен.

Ови принципи чине основу са које Microsoft приступа приватности и она ће и даље обликовати наш начин израде производа и услуга. Ако сте пословни корисник или велико предузеће, посетите Microsoft центар за поузданост да бисте сазнали како штитимо ваше податке у Microsoft облаку.

У осталим деловима ове веб локације можете да пронађете везе до додатних информација и контрола како бисте могли да донесете праве одлуке за себе. Осим тога, стално радимо на унапређивању, па ако приметите да нешто по питању приватности у нашим производима или услугама не ради онако како очекујете, обавестите нас о томе.


Коју врсту података Microsoft прикупља?

Microsoft прикупља податке да бисте могли да обавите више посла. Да би то било могуће, прикупљене податке користимо за рад и унапређивање нашег софтвера, услуга и уређаја, да бисмо вам пружили персонализован доживљај и да бисмо вас заштитили. Ово су неке од најчешћих категорија података које прикупљамо.

Прегледање веба и претраге на мрежи

Жена претражује ствари на вебу

Као и многи претраживачи, користимо вашу и историју претраге других људи да бисмо вам обезбедили боље резултате претраге. Како би прегледање било брже, Microsoft веб прегледачи могу да прикупљају и користе историју претраге како би предвидели шта желите да посетите. Cortana може да нуди персонализоване предлоге на основу историје вашег прегледања и претраге.

Можете да одаберете да ли ће се ваша историја прегледања прикупљати путем поставке за повратне информације и дијагностику у оквиру поставки приватности за Windows. Такође можете да контролишете да ли Cortana има приступ вашој историји претраге и прегледања у оквиру поставки за помоћника Cortana и прегледач Microsoft Edge.

Места која посећујете

Аутомобил који пролази поред продавнице сладоледа

Информације о локацији помажу нам да вам пружимо путоказе до места која желите да посетите и да вам покажемо релевантне информације о месту на коме се налазите. У те сврхе користимо локације које сте навели или оне које смо уочили преко технологија попут GPS-а или IP адреса.

Откривање локације такође нам помаже да вас заштитимо. На пример, ако се скоро увек пријављујете из Токија, а онда се одједном пријавите из Лондона, можемо да направимо проверу да бисмо били сигурни да сте то заиста ви.

Локацијске услуге на свом уређају можете да укључите и искључите у одељку Поставке > Приватност > Локација. Овде такође можете да одаберете апликације из продавнице Microsoft Store које ће имати приступ вашој локацији и да управљате историјом локација које су сачуване на уређају.

Да бисте приказали и обрисали податке о локацијама који су повезани са вашим Microsoft налогом, идите на account.microsoft.com.

Подаци који нам помажу да помогнемо баш вама

Мушкарац гледа у телефон док шета улицом

Да би вам помогла да избегнете саобраћајну гужву, не заборавите годишњицу, пошаљете поруку правој Марији из листе контаката и уопште да обавите више тога, Cortana мора да познаје ваша интересовања, распоред у вашем календару или особе са којима желите интеракцију. Када не желите да посежете за тастатуром, можемо да користимо обрасце у вашем говору или рукопису да бисмо лакше разумели то што изговарате или пишете у документу или текстуалној поруци.

Управљајте интересовањима помоћника Cortana и другим подацима

Фитнес и здравље

Мушкарац вози бицикл улицом

Microsoft Health, HealthVault и уређаји као што је Microsoft Band могу да вам помогну да разумете своје здравствене податке и да управљате њима.

Ту подаци могу да буду дати и у реалном времену, на пример, број откуцаја срца у минуту или број пређених корака у току дана. Они такође могу да садрже вашу здравствену евиденцију уколико одаберете HealthVault за складиштење таквих података. HealthVault вам такође омогућава да делите своју здравствену евиденцију са здравственим радницима.

Подаци које користимо за приказ занимљивијих огласа

Жена шета улицом

Неке Microsoft услуге подржавају оглашавање. Да бисмо вам приказали огласе који вас вероватно занимају, користимо податке као што су ваша локација, Bing веб претраге, странице корпорације Microsoft или оглашивача које посећујете, демографске податке и ставке које сте уврстили у омиљене. Не користимо оно што помињете у е-порукама, ћаскањима, видео позивима или говорној пошти или у документима, фотографијама или другим личним датотекама за циљано оглашавање према вама.

Да бисте наложили корпорацији Microsoft да престане да вам приказује огласе на основу интересовања, користите наше контроле за огласе на мрежи. И даље ћете видети огласе, али вам они можда неће бити тако занимљиви.

Подаци о пријављивању и плаћању

Мушкарац плаћа кафу

Након уписивања за свој Microsoft налог добијате могућност да користите услуге на мрежи као што су складиште и породичне поставке, као и да синхронизујете поставке на свим својим уређајима. Када додате податке о плаћању у свој налог, лако можете да набављате апликације, претплате, филмове, ТВ садржаје и игре за своје Windows 10 уређаје.

Ако своју лозинку не откривате никоме и додате још безбедносних информација као што су број телефона или адреса е-поште, можете да повећате безбедност и поузданост својих датотека, кредитних картица, историје прегледања и информација о локацији.

Да бисте ажурирали лозинке, безбедносне информације и начине плаћања, посетите веб локацију Microsoft налога.

Информације са сензора уређаја

Мушкарац седи на каучу са повезаним уређајима

Као што то и очекујете од свих модерних уређаја, већина Windows 10 телефона, таблет уређаја и рачунара опремљена је сензорима преко којих уређај опажа своју околину. То могу да буду микрофон или акцелерометар на вашем телефону, скенер отиска прста на лаптопу, интерни GPS сензор и други.

На Windows 10 уређајима само контролишете податке са сензора које уређај и апликације могу да користе и то у оквиру Поставке > Приватност.


Windows 10 и услуге на мрежи

Windows 10 логотип
Жена седи за столом и користи лаптоп

Пошто је Windows 10 услуга која се пружа у облаку, подаци нам помажу да вас стално штитимо и унапређујемо ваш утисак при раду. На пример, да бисмо очували вашу безбедност на мрежи, аутоматски скенирамо Windows 10 уређаје на присуство познатог малвера. Користимо телеметрију тј. текуће информације које добијамо о раду вашег Windows 10 система како би ваш уређај добро радио. Према томе, ако знамо да постоји проблем са управљачким програмом за неки конкретни штампач, можемо да пошаљемо одговарајуће управљачке програме само људима који користе тај штампач.

Такође вам пружамо велики број контрола за начине на које користимо информације да бисмо вам пружили персонализоване услуге и доживљаје у оперативном систему Windows 10. У сваком тренутку можете да прилагодите све поставке приватности за Windows 10, од основне телеметрије до персонализованих услуга, тако што ћете отворити дијалог Поставке > Приватност > Повратне информације и дијагностика.

Сазнајте како сваки од наших производа користи податке за персонализацију вашег доживљаја.

Office Office логотип

Прикажите поставке приватности за све Office апликације тако што ћете изабрати ставке Датотека > Опције > Центар за поузданост.

Поставке у Центру за поузданост

Skype Skype логотип

Уредите ко може да види ваш Skype профил и друге поставке приватности на веб локацији Skype.com.

Поставке за Skype

OneDrive OneDrive логотип

Ви одређујете ко може да види ваше датотеке у услузи OneDrive.

Најбоље праксе за очување безбедности датотека

Xbox Xbox логотип

Прилагодите поставке приватности за Xbox на конзоли или на веб локацији Xbox.com.

Поставке приватности за Xbox

Bing Bing логотип

Искључите предлоге за претрагу и прилагодите друге поставке тако што ћете се пријавити на ваб локацији Bing.com.

Поставке приватности за Bing

Cortana Cortana логотип

Cortana најбоље ради када може да вас упозна преко вашег уређаја и других Microsoft услуга.

Поставке за помоћник Cortana