Microsoftova izjava o zasebnosti

Zadnja posodobitev: Oktober 2019 Kaj je novega?

Vašo zasebnost cenimo. V izjavi o zasebnosti je opisano, katere osebne podatke Microsoft obdela, kako jih obdela in za kakšne namene.

Microsoft ponuja pester izbor izdelkov, vključno s strežniškimi izdelki, ki so podjetjem po vsem svetu v pomoč pri poslovanju, napravami, ki jih uporabljate doma, programsko opremo, ki jo učenci uporabljajo v šoli in storitvami, s katerimi razvijalci ustvarjajo in gostijo izdelke, ki šele prihajajo. Med Microsoftove izdelke, ki so omenjeni v tej izjavi, spadajo Microsoftove storitve, spletna mesta, aplikacije, programska oprema, strežniki in naprave.

Preberite podrobnosti za posamezne izdelke v tej izjavi o zasebnosti, saj so v njih navedene dodatne pomembne informacije. Ta izjava velja za Microsoftove interakcije z vami in Microsoftove izdelke, ki so navedeni spodaj ter druge Microsoftove izdelke, v katerih je prikazana ta izjava.


Osebni podatki, ki jih zbiramoOsebni podatki, ki jih zbiramomainpersonaldatawecollect
Povzetek
Celotno besedilo

Microsoft od vas zbira podatke prek naše interakcije z vami in prek naših izdelkov za različne namene, opisane spodaj, ki vključujejo učinkovitost delovanja in zagotavljanje najboljših izkušenj z našimi izdelki. Nekaj teh podatkov posredujete neposredno, ko na primer ustvarite Microsoftov račun, skrbite za račun za licenciranje v svoji organizaciji, pošljete iskalno poizvedbo v storitev Bing, se prijavite na Microsoftov dogodek, izgovorite glasovni ukaz za Cortano, naložite dokument v OneDrive, kupite naročnino na MSDN, se prijavite za Office 365 ali se obrnete na nas zaradi podpore. Nekatere pridobimo z zbiranjem podatkov o vaših interakcijah, uporabi in izkušnjah z našimi napravami in komunikacijami.

Podatke obdelujemo na podlagi različnih pravnih razlogov in dovoljenj (včasih imenovanih »pravne podlage«), vključno z vašo privolitvijo, uravnavanjem zakonitih interesov, potrebo po sklepanju in izvajanju pogodb in izpolnjevanjem pravnih obveznosti, in sicer za različne namene, ki so opisani spodaj.

Podatke pridobivamo tudi od tretjih oseb. Podatke, pridobljene od tretjih oseb, ščitimo v skladu s praksami, opisanimi v tej izjavi ter dodatnimi omejitvami, ki jih določa vir podatkov. Ti viri tretjih oseb se spreminjajo in vključujejo:

  • posrednike podatkov, od katerih kupimo demografske podatke, ki dopolnjujejo podatke, ki jih zbiramo;
  • storitve, ki uporabniško ustvarjeno vsebino iz njihove storitve, na primer ocene lokalnih podjetji ali javne objave na družabnih omrežjih, naredijo dostopno drugim;
  • komunikacijske storitve, vključno s ponudniki e-pošte in družabnimi omrežji, če nam dovolite, da dostopamo do vaših podatkov v teh storitvah ali omrežjih tretjih oseb;
  • ponudnike storitev, ki nam pomagajo določiti lokacijo vaše naprave;
  • partnerje, s katerimi ponujamo storitve pod skupno blagovno znamko oz. sodelujemo v skupnih trženjskih dejavnostih;
  • razvijalce, ki ustvarjajo izkušnje z Microsoftovimi izdelki ali zanje;
  • tretje osebe, ki zagotavljajo izkušnje z izdelki Microsoft, kot so veščine, povezane s Cortano;
  • javno dostopne vire, kot so odprte državne zbirke podatkov.

Če ste predstavnik organizacije, kot je podjetje ali šola, ki uporablja Microsoftove izdelke za podjetja in razvijalce, v razdelku Izdelki za podjetja in razvijalce te izjave o zasebnosti preberite, kako obdelujemo vaše podatke. Če ste končni uporabnik Microsoftovega izdelka ali Microsoftovega računa, ki vam ga zagotovi vaša organizacija, preberite razdelka Izdelki, ki jih zagotavlja vaša organizacija in Microsoftov račun, v katerih je več informacij.

Ko gre za tehnologijo, ki jo uporabljate, in podatke, ki jih delite z drugimi, imate izbiro. Ko vas pozovemo, da navedete osebne podatke, lahko to zavrnete. Številni naši izdelki zahtevajo nekatere osebne podatke za zagotavljanje storitev. Če se odločite, da ne želite navesti podatkov, potrebnih, da vam zagotovimo izdelek ali funkcijo, zadevnega izdelka ali funkcije ne boste mogli uporabljati Če osebnih podatkov ne boste navedli v primerih, ko jih moramo zbrati po zakonu ali pri sklepanju ali izvajanju pogodbe, z vami prav tako ne bomo mogli skleniti pogodbe; če pa je to povezano z obstoječim izdelkom, ki ga uporabljate, ga bomo morda morali začasno ukiniti ali prekiniti. Obvestili vas bomo o takem primeru, takrat in če bo temu tako. Kjer je navedba podatkov izbirna in se odločite, da osebnih podatkov ne boste delili, funkcije, kot je prilagajanje, ki uporabljajo te podatke, za vas ne bodo delovale.

Podatki, ki jih zbiramo, so odvisni od konteksta vaših interakcij z Microsoftom in možnosti, ki jih izberete (vključno z nastavitvami zasebnosti), izdelkov in funkcij, ki jih uporabljate, vaše lokacije in veljavne zakonodaje.

Podatki, ki jih zbiramo, lahko vključujejo te podatke:

Podatki o imenu in podatki za stik. Vaše ime, priimek, e-poštni naslov, poštni naslov, telefonska številka in drugi pomembni podatki za stik.

Poverilnice. Gesla, namigi za gesla in podobni varnostni podatki, uporabljeni za preverjanje pristnosti in dostop do računa.

Demografski podatki. Podatki o vas, na primer starost, spol, država in izbrani jezik.

Podatki o plačilu. Podatki za obdelavo vaših plačil, na primer številka vašega plačilnega sredstva (kot je številka kreditne kartice) in varnostna koda, povezana z vašim plačilnim sredstvom.

Podatki o naročnini in licenciranju. Informacije o vaših naročninah, licencah in drugih pravicah.

Interakcije. Podatki o vaši uporabi Microsoftovih izdelkov. V nekaterih primerih, na primer pri iskalnih poizvedbah, so to podatki, ki jih posredujete, da lahko uporabljate izdelke. V drugih primerih, na primer pri poročilih o napakah, so to podatki, ki jih ustvarimo mi. Drugi primeri podatkov o interakcijah vključujejo naslednje podatke:

  • Podatki o napravi in uporabi. Podatki o vaši napravi, izdelku in funkcijah, ki jih uporabljate, vključno z informacijami o vaši strojni in programski opremi, načinu delovanja naših izdelkov ter vaših nastavitvah. Primer:
    • Zgodovina plačil in zgodovina računa. Podatki o stvareh, ki jih kupite, in dejavnostih, povezanih z vašim računom.
    • Zgodovina brskanja. Podatki o obiskanih spletnih straneh.
    • Podatki o napravi, povezljivosti in konfiguraciji. Podatki o vaši napravi, konfiguraciji naprave in omrežjih v bližini. Primer: podatki o operacijskih sistemih in drugi programski opremi, ki je nameščena v vaši napravi, vključno s ključi izdelkov. Poleg tega tudi naslov IP, identifikatorji naprave (na primer številka IMEI pri telefonih) ter regionalne in jezikovne nastavitve in informacije o dostopnih točkah Wi-Fi v bližini vaše naprave.
    • Poročila o napakah in podatki o učinkovitosti delovanja. Podatki o učinkovitosti delovanja izdelkov in morebitnih težavah, vključno s poročili o napakah. Poročila o napakah (včasih imenovana »izvozi o zrušitvi«) lahko vključujejo podrobnosti programske ali strojne opreme, povezane z napako, vsebino datotek, ki so bile odprte, ko je prišlo do napake, in podatke o drugi programski opremi v vaši napravi.
    • Podatki o odpravljanju težav in pomoči. Podatki, ki jih posredujete, ko se obrnete na Microsoft za pomoč, na primer izdelki, ki jih uporabljate, in drugi podatki, ki nam pomagajo zagotoviti podporo. Primer: podatki za stik ali preverjanje pristnosti, vsebina vaših klepetov in drugih komunikacij z Microsoftom, podatki o stanju vaše naprave in izdelki, ki jih uporabljate in so povezani z vašo prošnjo za pomoč. Ko se obrnete na nas, na primer za podporo strankam, se lahko telefonski pogovori ali seje klepetov z našimi predstavniki spremljajo in snemajo.
    • Podatki o uporabi botov. Interakcije z boti in veščinami tretjih oseb, ki so na voljo prek Microsoftovih izdelkov, kot je Cortana.
  • Zanimanja in priljubljene. Podatki o vaših zanimanjih in priljubljenih stvareh, kot so športne ekipe, ki jih spremljate, prednostni programski jeziki, delnice, ki jih spremljate, ali mesta, ki jih dodate za sledenje stvarem, kot sta vreme in promet. Poleg zanimanj in priljubljenih, ki jih izrecno posredujete sami, so zanimanja in priljubljene lahko določene ali izpeljane iz drugih podatkov, ki jih zbiramo.
  • Podatki o uporabi vsebine. Informacije o predstavnostnih vsebinah (npr. TV, video, glasba, zvok, knjige, aplikacije in igre), do katerih dostopate prek naših izdelkov.
  • Iskanja in ukazi. Iskalne poizvedbe in ukazi, ko uporabljate Microsoftove izdelke z iskanjem ali povezanimi funkcijami za storilnost.
  • Glasovni podatki. Vaši glasovni podatki, na primer govorjene iskalne poizvedbe ali ukazi, ki lahko vključujejo zvoke v ozadju.
  • Besedilni podatki ter podatki o vnašanju s tipkovnico in peresom. Besedilni podatki ter podatki o vnašanju s tipkovnico in peresom ter povezane informacije. Pri zbiranju podatkov o vnašanju s peresom na primer zberemo informacije o postavitvi vmesnika za pisanje s peresom v vaši napravi.
  • Slike. Slike in povezane informacije, na primer metapodatki o slikah. Slike, ki jih posredujete, na primer zbiramo, ko uporabljate storitev Bing, ki omogoča slike.
  • Stiki in odnosi. Podatki o vaših stikih in odnosih, če uporabljate izdelke za deljenje informacij z drugimi, upravljanje stikov, komunikacijo z drugimi ali izboljšanje vaše storilnosti.
  • Družabni podatki. Informacije o vaših odnosih in interakcijah med vami, drugimi osebami in organizacijami, na primer vrste zanimanj (npr. priljubljene in nepriljubljene stvari, dogodki itd.), povezane z osebami in organizacijami.
  • Podatki o lokaciji. Podatki o lokaciji vaše naprave, ki je lahko točna ali približna. Podatke o lokaciji na primer zbiramo s pomočjo globalnega navigacijskega satelitskega sistema (GNSS) (npr. GPS) in podatkov o bližnjih oddajnikih in dostopnih točkah Wi-Fi. Lokacijo lahko določimo tudi s pomočjo naslova IP naprave ali podatkov v vašem profilu računa, ki označuje manj natančno lokacijo, na primer na ravni mesta ali poštne številke.
  • Drugi vnosi. Drugi vnosi med uporabo naših izdelkov. Na primer podatki, kot so gumbi, ki jih pritisnete na brezžičnem krmilniku Xbox pri uporabi Xbox Live, podatki skeletnega spremljanja, ko uporabljate Kinect in drugi podatki senzorjev, kot je število korakov, ki jih naredite med uporabo naprav, ki imajo zadevne senzorje. Če uporabljate storitev Spend, lahko po vaših navodilih za zagotavljanje storitve zbiramo tudi podatke o finančnih transakcijah.

Vsebina. Vsebina vaših datotek in sporočil, ki jih vnesete, naložite, prejmete, ustvarite in upravljate. Če na primer s storitvijo Skype drugemu uporabniku storitve Skype pošljete datoteko, moramo zbrati vsebino te datoteke, da jo prikažemo vam in temu drugemu uporabniku. Če za prejemanje e-poštnih sporočil uporabljate Outlook.com, moramo zbrati vsebino teh e-poštnih sporočil, da jih lahko dostavimo v vaš nabiralnik, vam jih prikažemo, vam omogočimo, da odgovorite nanje in jih shranimo, dokler jih ne izbrišete. Druge vsebine, ki jih zbiramo med zagotavljanjem izdelkov:

  • Sporočila, vključno z zvokom, videom in besedilom (natipkanim, napisanim s peresom, narekovanim ali drugače tvorjenim), v sporočilih, e-poštnih sporočilih, klicih, povabilih na srečanje ali klepetu.
  • Fotografije, slike, pesmi, filmi, programska oprema in drugi mediji ali dokumenti, ki jih shranite, pridobite ali drugače obdelate z našim oblakom.

Video ali posnetki. Posnetki dogodkov in dejavnosti v Microsoftovih zgradbah, maloprodajnih prostorih in na drugih lokacijah. Če obiščete naše trgovine Microsoft Store ali druge zgradbe oziroma se udeležite Microsoftovega dogodka, ki se posname, bomo morda obdelali vaše slikovne in glasovne podatke.

Povratne informacije in ocene. Informacije, ki nam jih zagotovite, in vsebina sporočil, ki nam jih pošljete, kot so povratne informacije, podatki iz anket in mnenja o izdelkih, ki jih napišete.

V spodnjih razdelkih, ki veljajo za določen izdelek, so opisani postopki zbiranja podatkov, ki veljajo za uporabo teh izdelkov.

Kako uporabljamo osebne podatkeKako uporabljamo osebne podatkemainhowweusepersonaldatamodule
Povzetek
Celotno besedilo

Microsoft zbrane podatke uporablja za zagotavljanje bogatih, interaktivnih izkušenj. Podatke uporabljamo predvsem za:

  • zagotavljanje naših izdelkov, kar vključuje posodabljanje, zaščito in odpravljanje težav, pa tudi zagotavljanje podpore. To vključuje tudi posredovanje podatkov, ko je treba zagotoviti storitve ali izvesti transakcije, ki jih zahtevate.
  • Izboljšanje in razvoj naših izdelkov.
  • Prilagajanje naših izdelkov in priporočila.
  • Oglaševanje in trženje, kar vključuje pošiljanje promocijskih sporočil, ciljno usmerjeno oglaševanje in predstavljanje ustreznih ponudb.

Podatke uporabljamo tudi za lastno poslovanje, ki vključuje analizo naše učinkovitosti delovanja, izpolnjevanje pravnih obveznosti, razvoj naših zaposlenih in raziskovalno delo.

Za te namene združimo podatke, zbrane iz različnih kontekstov (na primer iz vaše uporabe dveh Microsoftovih izdelkov). Cortana na primer uporabi priljubljene športne ekipe, ki jih dodate v Microsoftovo aplikacijo Šport, za zagotavljanje informacij, ki ustrezajo vašim zanimanjem, trgovina Microsoft Store pa uporabi informacije o aplikacijah in storitvah, ki jih uporabljate, da vam zagotovi prilagojena priporočila za aplikacije. Kjer tako zahteva zakonodaja, smo dodali različna tehnološka in postopkovna varovala, ki so zasnovana tako, da preprečujejo določene kombinacije podatkov. Na primer, kjer tako zahteva zakonodaja, shranjujemo vaše podatke, ki jih zberemo, kadar vaša pristnost ni preverjena (kadar niste vpisani), ločeno od vseh podatkov računa, po katerih vas je mogoče neposredno prepoznati, na primer ime, e-poštni naslov ali telefonska številka.

Naša obdelava osebnih podatkov za te namene vključuje tako avtomatizirane kot ročne (človeške) metode obdelave. Naše avtomatizirane metode so pogosto povezane z našimi ročnimi metodami, ki tudi podpirajo avtomatizirane metode. Naše avtomatizirane metode na primer vključujejo umetno inteligenco, ki je nabor tehnologij, ki računalnikom omogočajo zaznavanje, učenje, sklepanje in pomoč pri sprejemanju odločitev za odpravljanje težav na načine, podobne temu, kar počnejo ljudje. Da je mogoče zgraditi, usposobiti in izboljšati natančnost naših avtomatiziranih metod obdelave (vključno z umetno inteligenco), ročno pregledamo nekatere napovedi in sklepe, ki so jih proizvedle avtomatizirane metode, tako da jih primerjamo s temeljnimi podatki, na osnovi katerih so nastale napovedi in sklepi. Tako na primer ročno pregledujemo kratke izrezke manjšega vzorca glasovnih podatkov, za katere smo izvedli deidentifikacijo, da bi izboljšali naše govorne storitve, kot sta prepoznavanje in prevajanje.

Ko obdelujemo vaše osebne podatke, to storimo z vašo privolitvijo in/ali kot je potrebno za zagotavljanje izdelkov, ki jih uporabljate, izvajanje našega poslovanja, izpolnjevanje naših pogodbenih in pravnih obveznosti, zaščito varnosti naših sistemov in strank ali izpolnjevanje drugih Microsoftovih utemeljenih interesov, kot je opisano v tem razdelku in v razdelku Razlogi za deljenje osebnih podatkov z drugimi te izjave o zasebnosti. Ko prenesemo osebne podatke iz Evropskega gospodarskega prostora, to naredimo na podlagi različnih pravnih mehanizmov, kot je opisano v razdelku Kje shranjujemo in obdelujemo osebne podatke te izjave o zasebnosti.

Več informacij o namenih obdelave:

  • Zagotavljanje naših izdelkov. Podatke uporabljamo za upravljanje naših izdelkov in zagotavljanje bogatih, interaktivnih izkušenj. Če na primer uporabljate OneDrive, obdelamo dokumente, ki jih naložite na OneDrive, da vam omogočimo njihovo pridobivanje, brisanje, urejanje, posredovanje ali drugačno obdelavo kot del storitve. Če na primer vnesete iskalne poizvedbe v mehanizmu za iskanje Bing, pa bomo to poizvedbo uporabili za prikaz rezultatov iskanja. Ker so sporočila funkcija različnih izdelkov, programov in dejavnosti, podatke uporabljamo tudi za stik z vami. Prek telefona, e-pošte ali drugega sredstva lahko na primer stopimo v stik z vami, da vas obvestimo, kdaj se konča naročnina, ali se pogovorimo o vašem licenčnem računu. Z vami komuniciramo tudi zato, da zaščitimo naše izdelke, na primer tako, da vas obvestimo, ko so na voljo posodobitve za določen izdelek.
  • Izboljšanje izdelkov. Podatke uporabljamo za nenehno izboljševanje svojih izdelkov, vključno z dodajanjem novih funkcij ali zmogljivosti. Poročila o napakah na primer uporabljamo za izboljševanje varnostnih funkcij, iskalne poizvedbe in klike v storitvi Bing za izboljševanje ustreznosti rezultatov iskanja, podatke o uporabi za določanje prioritete novih funkcij in glasovne podatke za izboljševanje natančnosti prepoznavanja govora.
  • Prilagajanje. Številni izdelki vključujejo prilagojene funkcije, kot so priporočila, ki izboljšujejo vašo storilnost in užitek. Te funkcije uporabljajo avtomatizirane postopke za prilagajanje vaših izkušenj z izdelki na podlagi podatkov, ki jih imamo o vas, na primer naša sklepanja o vas in vaši uporabi izdelka, dejavnostih, zanimanjih in lokaciji. Če pretakate filme v brskalniku v vaši napravi s sistemom Windows, se lahko glede na nastavitve prikaže priporočilo za določeno aplikacijo iz trgovine Microsoft Store, ki pretakanje izvaja bolj učinkovito. Če imate Microsoftov račun, lahko z vašim dovoljenjem sinhroniziramo vaše nastavitve v več napravah. Mnogi od naših izdelkov zagotavljajo kontrolnike za onemogočanje prilagojenih funkcij.
  • Aktiviranje izdelka. Podatke, kot so podatki o vrsti naprave in aplikacije, lokaciji ter enolični identifikatorji naprave, aplikacije, omrežja in naročnine, uporabljamo za aktiviranje izdelkov, ki jih je treba aktivirati.
  • Razvoj izdelkov. Podatke uporabljamo za razvijanje novih izdelkov. Podatke, ki so pogosto v deidentificirani obliki, na primer uporabljamo za boljše razumevanje potreb v povezavi z uporabo računalnika in storilnostjo naših strank, ki lahko oblikujejo razvoj novih izdelkov.
  • Podpora uporabnikom. Podatke uporabljamo za odpravljanje in diagnosticiranje težav z izdelki, popravilo naprav strank ter zagotavljanje drugih storitev podpore in pomoči strankam.
  • Pomoč pri varnosti in odpravljanju težav. Podatke uporabljamo za pomoč pri varovanju in odpravljanju težav v naših izdelkih. To vključuje uporabo podatkov za zaščito varnosti naših izdelkov in strank, odkrivanje zlonamerne programske opreme in zlonamernih dejavnosti, odpravljanje težav z učinkovitostjo delovanja in težav z združljivostjo in s tem zagotavljanje, da stranke kar najbolje izkoristijo svoje izkušnje, ter obveščanje strank o posodobitvah za naše izdelke. To lahko vključuje uporabo samodejnih sistemov za odkrivanje varnostnih težav.
  • Varnost. Podatke uporabljamo za zaščito varnosti naših izdelkov ter strank. Naše varnostne funkcije in izdelki lahko ovirajo delovanje zlonamerne programske opreme in obvestijo uporabnike, če je v njihovih napravah najdena zlonamerna programska oprema. Nekateri naši komunikacijski izdelki in izdelki za sinhroniziranje datotek, kot sta Outlook in OneDrive, na primer sistematično pregledajo vsebino na avtomatiziran način, da prepoznajo morebitno neželeno pošto, viruse, zlonamerna dejanja ali URL-je, ki so bili označeni kot goljufive, lažne ali zlonamerne povezave. Prav tako si pridržujemo pravico, da lahko blokiramo dostavo sporočil ali odstranimo vsebino, če ta krši naše pogoje.
  • Posodobitve. Zbrane podatke uporabljamo za razvoj posodobitev izdelkov in varnostnih popravkov. Informacije o zmogljivosti vaše naprave, kot je razpoložljiv pomnilnik, lahko na primer uporabimo, da vam zagotovimo posodobitev programske opreme ali varnostni popravek. Posodobitve in popravki, ki so namenjeni izboljšanju vaše izkušnje z našimi izdelki, vam pomagajo zaščititi zasebnost in varnost vaših podatkov, zagotavljajo nove funkcije in omogočajo, da je vaša naprava pripravljena na obdelavo takšnih posodobitev.
  • Promocijska sporočila. Zbrane podatke uporabljamo za pošiljanje promocijskih sporočil. Prijavite se lahko za naročnine na e-poštna sporočila in izberete, ali želite Microsoftova promocijska sporočila prejemati po e-pošti, prek sporočil SMS, z navadno pošto ali po telefonu. Dodatne informacije o upravljanju vaših podatkov za stik, naročnin na e-poštna sporočila in promocijskih sporočil najdete v razdelku Dostop do osebnih podatkov in nadzorovanje osebnih podatkov te izjave o zasebnosti.
  • Ustrezne ponudbe. Microsoft uporablja podatke za zagotavljanje ustreznih in koristnih informacij o naših izdelkih. Analiziramo podatke iz različnih virov, da predvidimo informacije, ki bodo za vas najbolj zanimive in ustrezne ter vam jih na različne načine pošljemo. Lahko na primer predvidimo vaše zanimanje za igranje iger in vam posredujemo podatke o novih igrah, ki vam bodo morda všeč.
  • Oglaševanje. Microsoft vsebine, ki jo uporabite v e-poštnih sporočilih, klepetih, videoklicih ali sporočilih glasovne pošte, ali vaših dokumentov, fotografij ali drugih osebnih datotek ne uporablja za ciljno prikazovanje oglasov. Podatke, ki jih zberemo prek interakcij z vami, prek nekaterih naših izdelkov in na spletnih mestih tretjih oseb, uporabljamo za oglaševanje v naših izdelkih in na spletnih mestih tretjih oseb. Da bi vam oglaševanje bolj ustrezalo, uporabljamo tudi samodejne postopke. Dodatne informacije o tem, kako vaše podatke uporabljamo za oglaševanje, najdete v razdelku Oglaševanje v tej izjavi o zasebnosti.
  • Transakcijsko poslovanje. Podatke uporabljamo za izvajanje vaših transakcij z nami. Podatke o plačilu na primer obdelujemo, da bi strankam zagotovili naročnine za izdelke, podatke za stik pa uporabljamo za dostavo izdelkov, kupljenih v trgovini Microsoft Store.
  • Poročanje in poslovne dejavnosti. Podatke uporabljamo za analizo naših dejavnosti in izvajanje poslovnega obveščanja. To nam omogoča, da sprejemamo informirane odločitve in poročamo o uspešnosti našega podjetja.
  • Zaščita pravic in premoženja. Podatke uporabljamo za zaznavanje in preprečevanje prevar, reševanje sporov, uveljavljanje pogodb in zaščito našega premoženja. Podatke na primer uporabljamo za potrditev veljavnosti licenc programske opreme, s čimer zmanjšamo piratstvo. Za zaznavanje in preprečevanje dejavnosti, ki kršijo naše pravice in pravice drugih, na primer prevar, uporabljamo tudi avtomatizirane postopke.
  • Pravna skladnost. Podatke obdelujemo za zagotavljanje skladnosti z zakonodajo. Podatke o starosti naših strank na primer uporabljamo za zagotovitev izpolnjevanja naših obveznosti v zvezi z zaščito zasebnosti otrok. Prav tako obdelujemo podatke za stik in poverilnice, da strankam pomagamo uveljavljati njihove pravice do varstva podatkov.
  • Raziskovanje. Z ustreznimi tehničnimi in organizacijskimi ukrepi za zaščito pravic in svoboščin posameznikov uporabljamo podatke za izvajanje raziskav, tudi za javni interes in znanstvene namene.
Razlogi za deljenje osebnih podatkov z drugimiRazlogi za deljenje osebnih podatkov z drugimimainreasonswesharepersonaldatamodule
Povzetek
Celotno besedilo

Vaše osebne podatke posredujemo z vašo privolitvijo oz. po potrebi za dokončanje transakcije ali zagotavljanje izdelkov, ki ste jih zahtevali ali odobrili. Vaše podatke posredujemo tretjim osebam, ko to od nas zahtevate, na primer pri pošiljanju e-poštnega sporočila prijatelju, deljenju fotografij in dokumentov v storitvi OneDrive z drugimi ali povezovanju računov z drugo storitvijo. Če uporabljate Microsoftov izdelek, ki vam ga je zagotovila organizacija, s katero ste povezani, na primer delodajalec ali šola, ali uporabljate e-poštni naslov, ki vam ga je zagotovila ta organizacija, za dostop do Microsoftovih izdelkov, z njo delimo nekatere podatke, na primer podatke o interakciji in diagnostične podatke, da vaši organizaciji omogočimo upravljanje izdelkov. Ko ob nakupu navedete podatke za plačilo, te podatke posredujemo bankam in drugim pravnim osebam, ki obdelujejo plačilne transakcije ali ponujajo druge finančne storitve. Te podatke lahko uporabimo tudi za preprečevanje prevar in zmanjšanje kreditnega tveganja.

Osebne podatke posredujemo tudi lastniško povezanim podjetjem in podružnicam, ki jih nadzoruje Microsoft. Osebne podatke posredujemo tudi prodajalcem ali posrednikom, ki delujejo v našem imenu, in sicer za namene, opisane v tej izjavi. Podjetja, ki smo jih na primer najeli za zagotavljanje podpore strankam ali pomoč pri zaščiti in varovanju naših sistemov ter storitev, morda potrebujejo dostop do osebnih podatkov za zagotavljanje teh funkcij. V takih primerih morajo ta podjetja upoštevati naše zahteve glede zasebnosti podatkov in varnostne zahteve ter osebnih podatkov, ki jim jih posredujemo, ne smejo uporabljati za noben drug namen. Osebne podatke lahko razkrijemo tudi kot del transakcij med podjetji, na primer pri združitvi podjetij ali prodaji sredstev.

Osebne podatke, vključno z vašo vsebino (na primer vsebino vaših e-poštnih sporočil v storitvi Outlook.com ali datotek v zasebnih mapah v storitvi OneDrive), lahko obdržimo, do njih dostopamo, jih prenesemo, razkrijemo in ohranimo, če smo v dobri veri prepričani, da je to potrebno za:

  • upoštevanje veljavne zakonodaje ali odziv na veljaven pravni postopek pristojnih organov, vključno z zahtevki organov kazenskega pregona ali drugih vladnih agencij;
  • zaščito naših strank, na primer za preprečevanje neželene vsebine ali poskusov ogoljufanja uporabnikov naših izdelkov oziroma preprečevanje smrti ali hudih telesnih poškodb oseb;
  • zagotavljanje in vzdrževanje varnosti naših izdelkov, vključno s preprečitvijo ali ustavitvijo napada na naše računalniške sisteme ali omrežje;
  • zaščito Microsoftovih pravic ali lastnine, vključno z uveljavljanjem pogojev, ki urejajo uporabo storitev, toda če prejmemo informacije, da nekdo uporablja naše storitve za trgovanje z ukradeno Microsoftovo intelektualno ali fizično lastnino, strankine zasebne vsebine ne bomo preiskali sami, ampak bomo zadevo posredovali organom kazenskega pregona.

Več informacij o podatkih, ki jih razkrijemo v okviru odziva na zahtevke organov kazenskega pregona in drugih vladnih agencij, najdete na naši spletni strani Poročilo o zahtevkih organov kazenskega pregona.

Upoštevajte, da nekateri naši izdelki vsebujejo povezave ali omogočajo drugačen dostop do izdelkov tretjih oseb, katerih postopki varstva zasebnosti se razlikujejo od Microsoftovih. Če posredujete osebne podatke tem izdelkom, bodo obravnavani v skladu z njihovimi pravilniki o zasebnosti.

Dostop do osebnih podatkov in nadzorovanje osebnih podatkovDostop do osebnih podatkov in nadzorovanje osebnih podatkovmainhowtoaccesscontrolyourdatamodule
Povzetek
Celotno besedilo

Do vaših podatkov, ki jih je Microsoft pridobil, lahko dostopate in jih nadzirate z Microsoftovimi orodji, ki so opisana spodaj, ali tako, da stopite v stik z Microsoftom. Na primer:

  • če je Microsoft pridobil vašo privolitev za uporabo vaših osebnih podatkov, lahko privolitev prekličete kadar koli.
  • Zahtevate lahko dostop do vaših osebnih podatkov, njihovo brisanje ali posodobitve.
  • lahko uporabite Microsoftova orodja, da prestavite vaše podatke drugam, če orodja niso na voljo, pa lahko stopite v stik z Microsoftom za pomoč.

Microsoftovi uporabi vaših osebnih podatkov lahko tudi nasprotujete ali jo omejite. Kadar koli lahko na primer nasprotujete naši uporabi vaših osebnih podatkov:

  • za namene neposrednega trženja;
  • v primerih, ko opravljamo nalogo v javnem interesu ali izvajamo naše zakonite in/ali upravičene interese ali tiste tretjih oseb.

Te pravice imate morda že v okviru veljavnih zakonov, vključno s Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) Evropske unije, vendar jih ponujamo ne glede na vašo lokacijo. V nekaterih primerih so vaše možnosti za dostop ali nadzorovanje osebnih podatkov omejene, kot to zahteva oziroma dovoljuje veljavna zakonodaja.

Če vam vaša organizacija, na primer delodajalec, šola ali ponudnik storitev, zagotavlja dostop Microsoftovih izdelkov in upravlja z vašo uporabo teh izdelkov, stopite v stik z njo, da izveste več o tem, kako lahko dostopate do svojih osebnih podatkov in jih nadzirate.

Do osebnih podatkov, ki jih je Microsoft pridobil, lahko dostopate in jih nadzirate ter uveljavljate vaše pravice o varstvu podatkov z uporabo različnih orodji, ki jih zagotavljamo. Orodja, ki so za vas najbolj uporabna, so odvisna od naših interakcij z vami in vaše uporabe naših izdelkov. Tukaj je splošni seznam orodji, ki jih zagotavljamo zato, da lahko nadzirate vaše osebne podatke; določeni izdelki lahko ponujajo dodatne kontrolnike.

  • Nadzorna plošča za zasebnost pri Microsoftu. Nekatere podatke, ki jih Microsoft obdeluje prek vaše uporabe Microsoftovega računa, lahko nadzirate na spletnem mestu: Nadzorna plošča za zasebnost pri Microsoftu. Tukaj lahko na primer pregledate in izbrišete podatke o brskanju, iskanju in lokaciji, ki so povezani z vašim Microsoftovim računom.
  • Cortana. Nekatere podatke, do katerih Cortana dostopa ali jih shranjuje, lahko nadzirate v Cortanin zvezek in nastavitve.
  • Microsoftov račun. Če želite dostopati do podatkov profila in podatkov o plačilu v svojem Microsoftovem računu, in jih urediti ali odstraniti, spremeniti geslo, dodati varnostne podatke ali zapreti svoj račun, obiščite spletno mesto Spletno mesto Microsoftovega računa.
  • Storitveno središče za količinsko licenciranje (VLSC). Če ste stranka količinskega licenciranja, lahko svoje podatke za stik in naročnino ter podatke o licenciranju nadzirate na enem mestu, in sicer prek spletnega mesta Spletno mesto storitvenega središča za količinsko licenciranje.
  • Skype. Če želite dostopati do podatkov o profilu ali podatkov za plačilo za Skype, jih urejati ali odstraniti in če želite spremeniti geslo, vpišite se v račun. Če želite izvoziti zgodovino klepetov v Skypu in datoteke, ki ste jih v njem delili z drugimi, zahtevate lahko kopijo.
  • Xbox. Če uporabljate storitev Xbox Live ali Xbox.com, lahko svoje osebne podatke, vključno s podatki za obračunavanje in podatki računa, nastavitvami zasebnosti, nastavitvami varnosti v spletu in nastavitvami deljenja podatkov z drugimi, pregledate ali uredite tako, da v konzoli Xbox ali na spletnem mestu Xbox.com kliknete My Xbox.
  • Microsoft Store. Podatke svojega profila in računa za trgovino Microsoft Store si lahko ogledate na spletnem mestu Microsoft Store, kjer izberete možnost Oglejte si račun ali Zgodovina naročil.
  • Microsoft.com. Profil na spletnem mestu microsoft.com si lahko ogledate in ga posodobite na spletnem mestu Stran profila Microsoftovega računa.
  • Če imate javni profil v omrežju Microsoft Developer Network (MSDN), lahko do svojih podatkov dostopate in jih uredite tako, da se vpišete na spletnem mestu Forum za MSDN.

Prek zgoraj navedenih orodij ni mogoče dostopati do ali nadzorovati vseh osebnih podatkov, ki jih obdeluje Microsoft. Če želite dostopati do ali nadzirati osebne podatke, ki jih obdeluje Microsoft in ki niso na voljo prek zgoraj navedenih orodij ali neposredno prek uporabljenih Microsoftovih izdelkov, se lahko kadar koli obrnete na Microsoft prek naslova, ki ga najdete v razdelku Stik z nami ali tako, da izpolnite naš spletni obrazec. Na zahteve za nadzor nad vašimi osebnimi podatki bomo odgovorili v 30 dneh.

Vaše nastavitve za komunikacijo

Izberete lahko, ali želite Microsoftova promocijska sporočila prejemati po e-pošti, v sporočilih SMS, z navadno pošto ali po telefonu. Če prejemate naša promocijska e-poštna sporočila ali sporočila SMS, vendar se želite odjaviti od njih, se lahko od prejemanja teh sporočil odjavite tako, da upoštevate navodila v sporočilu. Možnosti prejemanja promocijskih e-poštnih sporočil, telefonskih klicev in navadne pošte lahko izberete tudi tako, da se vpišete v svoj osebni Microsoftov račun in si ogledate dovoljenja za komunikacijo, kjer lahko posodobite podatke za stik, upravljate nastavitve za stik za celoten Microsoft, se odjavite od naročnin na e-poštna sporočila in izberete, ali boste svoje podatke za stik delili z Microsoftovimi partnerji. Če nimate osebnega Microsoftovega računa, lahko nastavitve pošiljanja Microsoftovih e-poštnih sporočil upravljate s tem spletni obrazec. Te izbrane možnosti ne veljajo za obvezna sporočila storitev, ki so del nekaterih Microsoftovih izdelkov, programov, dejavnosti, ali za ankete oziroma druga informativna sporočila, ki uporabljajo svoj način odjave.

Vaše možnosti, povezane z oglaševanjem

Od prejemanja Microsoftovih oglasov, ki temeljijo na zanimanjih, se odjavite tako, da obiščete naše spletno mesto stran za odjavo. Ko se odjavite od oglasov, je vaša izbrana možnost shranjena v poseben piškotek za spletni brskalnik, ki ga uporabljate. Piškotek za odjavo poteče po petih letih. Če izbrišete piškotke v svoji napravi, se boste morali znova odjaviti.

Svojo odločitev za zavrnitev lahko povežete tudi s svojim osebnim Microsoftovim računom. Ta odjava nato velja za vse naprave, v katerih uporabljate ta račun in bo veljavna, dokler se v to napravo ne vpiše nekdo drug z drugim osebnim Microsoftovim računom. Če izbrišete piškotke v svoji napravi, se boste morali znova vpisati, da bodo nastavitve uporabljene.

Za Microsoftove oglase, ki so prikazani v aplikacijah v sistemu Windows, lahko uporabite možnost za odjavo, ki je povezana z vašim osebnim Microsoftovim računom, ali pa se od oglasov, ki temeljijo na zanimanjih, odjavite tako, da izklopite ID za oglaševanje v nastavitvah sistema Windows.

Podatki, uporabljeni za oglaševanje, ki temelji na zanimanjih, se uporabljajo tudi za druge potrebne namene (vključno z zagotavljanjem naših izdelkov, analiziranjem in zaznavanjem prevar), zato z odjavo od oglasov, ki temeljijo na zanimanjih, ne ustavite zbiranja teh podatkov. Oglase boste prejemali še naprej, vendar morda ne bodo tako zanimivi za vas.

Sodelovanje pri prejemanju oglasov naših partnerskih tretjih oseb, ki temeljijo na zanimanju, lahko zavrnete tako, da obiščete njihova spletna mesta (glejte zgoraj).

Možnosti nadzora, ki so na voljo v brskalniku

Ko uporabljate brskalnik, lahko nadzirate svoje osebne podatke z uporabo določenih funkcij. Na primer:

  • Možnosti nadzora s piškotki. Podatke, ki so jih shranili piškotki, lahko nadzirate in prekličete privolitev v piškotke z uporabo kontrolnikov piškotkov, ki so na voljo v brskalniku, kot je opisano v razdelku Piškotki v tej izjavi o zasebnosti.
  • Zaščita pred sledenjem. Podatke, ki jih spletna mesta tretjih oseb lahko zberejo o vas, lahko nadzirate z uporabo zaščite pred sledenjem v brskalniku Internet Explorer (različice 9 ali novejše različice). Ta funkcija blokira vsebino tretjih oseb, vključno s piškotki, z vseh spletnih mest, ki so navedene na seznamu zaščite pred sledenjem, ki ga dodate.
  • Kontrolniki brskalnika za funkcijo »Ne sledi« V nekatere brskalnike so vgrajene funkcije »Ne sledi« (DNT), ki lahko sporočijo spletnim mestom, ki jih obiščete, da ne želite, da vam sledijo. Trenutno še ni uveljavljenega postopka za obravnavo signala funkcije DNT, zato se Microsoftove storitve trenutno ne odzovejo na signale DNT brskalnika. V sodelovanju s podjetji iz spletne panoge si bomo še naprej prizadevali, da bi opredelili uveljavljen postopek obravnave signalov funkcije DNT Medtem pa lahko uporabljate številna druga orodja, s katerimi lahko nadzorujete zbiranje in uporabo podatkov, vključno z možnostjo odjave od prejemanja Microsoftovih oglasov, ki temeljijo na zanimanjih, kot je opisano zgoraj.
Piškotki in podobne tehnologijePiškotki in podobne tehnologijemaincookiessimilartechnologiesmodule
Povzetek
Celotno besedilo

Piškotki so majhne besedilne datoteke v vaši napravi za shranjevanje podatkov, ki jih spletni strežnik lahko prikliče v domeni, ki je piškotek namestila. Ti podatki so pogosto sestavljeni iz enoličnega niza številk in črk, po katerem je mogoče prepoznati vaš računalnik, vendar lahko vsebujejo tudi druge podatke. Nekatere piškotke namestijo tretje osebe, ki delujejo v našem imenu. Piškotke in podobne tehnologije uporabljamo za shranjevanje in upoštevanje vaših izbranih možnosti in nastavitev, omogočanje vašega vpisa, zagotavljanje oglaševanja, ki temelji na zanimanjih, boj proti goljufijam, analizo uspešnosti naših izdelkov in izpolnjevanje zakonitih namenov, opisanih spodaj. Microsoftove aplikacije za podobne namene uporabljajo dodatne identifikatorje, na primer ID za oglaševanje v sistemu Windows, številna naša spletna mesta in aplikacije pa vsebujejo tudi spletne svetilnike ali druge podobne tehnologije, kot je opisano zgoraj.

Naša uporaba piškotkov in podobnih tehnologij

Microsoft uporablja piškotke in podobne tehnologije za različne namene, odvisno od konteksta ali izdelka, med drugim tudi za:

  • shranjevanje vaših izbranih možnosti in nastavitev. Piškotke uporabljamo za shranjevanje vaših izbranih možnosti in nastavitev v vaši napravi ter za izboljšanje vaše izkušnje. Če na primer vnesete svoje mesto ali poštno številko, da bi si ogledali lokalne novice ali vremensko napoved na Microsoftovem spletnem mestu, bomo glede na vaše nastavitve te podatke shranili v piškotek in vam tako ob naslednjem obisku spletnega mesta prikazali ustrezne lokalne informacije. Shranjevanje vaših izbranih možnosti s piškotki, na primer želeni jezik, prepreči, da bi morali izbrane možnosti večkrat nastavljati. Če zavrnete sodelovanje pri oglaševanju, ki temelji na zanimanjih, izbrano možnost zavrnitve sodelovanja shranimo v piškotek v vaši napravi.
  • Vpis in preverjanje pristnosti. Piškotke uporabljamo za preverjanje vaše pristnosti. Če se v spletno mesto vpišete s svojim osebnim Microsoftovim računom, v vašo napravo shranimo šifriran piškotek z enolično identifikacijsko številko (ID) in časom vpisa. Ta piškotek vam omogoča pomikanje po straneh na spletnem mestu, ne da bi se morali znova vpisati na vsaki strani. Shranite lahko tudi svoje podatke za vpis, tako da se vam ni treba vsakič znova vpisati, ko se vrnete na isto spletno mesto.
  • Varnost. Piškotke uporabljamo za obdelavo informacij, ki nam pomagajo zavarovati naše izdelke ter odkriti prevare in zlorabe.
  • Shranjevanje podatkov, ki jih posredujete spletnemu mestu. Piškotke uporabljamo, da si zapomnimo informacije, ki ste jih delili z drugimi. Ko Microsoftu zagotovite podatke, na primer med dodajanjem izdelkov v nakupovalni voziček na Microsoftovih spletnih mestih, te podatke shranimo v piškotek, da si jih zapomnimo.
  • Družabna omrežja. Nekatera od naših spletnih mest vključujejo piškotke družabnih omrežij, vključno s tistimi, ki uporabnikom, ki so vpisani v storitev družabnega omrežja, omogočajo, da prek te storitve z drugimi delijo vsebino.
  • Povratne informacije. Microsoft uporablja piškotke, da vam omogoči pošiljanje povratnih informacij na spletnem mestu.
  • Oglaševanje, ki temelji na zanimanjih. Microsoft uporablja piškotke za zbiranje podatkov o vaši spletni dejavnosti in prepoznavo vaših zanimanj, da vam lahko prikažemo oglase, prilagojene posebej vam. Sodelovanje pri prejemanju Microsoftovih oglasov, ki temeljijo na zanimanjih, lahko zavrnete tako, kot je opisano v razdelku Dostop do osebnih podatkov in nadzorovanje osebnih podatkov v tej izjavi o zasebnosti.
  • Prikazovanje oglasov. Microsoft uporablja piškotke na primer za beleženje števila obiskovalcev, ki so kliknili oglas in za beleženje tega, katere oglase ste že videli, tako da se vam ne prikazuje ves čas isti oglas.
  • Analiza. Za zbiranje podatkov o uporabi in delovanju uporabljamo lastne piškotke in druge identifikatorje ter tiste tretjih oseb. S piškotki na primer štejemo enolične obiskovalce spletne strani ali storitve in razvijamo druge statistične podatke o delovanju naših izdelkov.
  • Učinkovitost delovanja. Microsoft uporablja piškotke za razumevanje in izboljšanje učinkovitosti delovanja izdelkov. Piškotke na primer uporabljamo za zbiranje podatkov, ki nam pomagajo pri uravnavanju obremenitve, to pa pomaga zagotoviti, da naša spletna mesta še naprej delujejo.

Nekateri piškotki, ki jih pogosto uporabljamo, so navedeni spodaj. Ta seznam ni popoln, saj je njegov namen zgolj prikazati glavne namene nastavitve piškotkov. Če obiščete eno od naših spletnih mest, bo to mesto shranilo nekatere ali vse te piškotke:

  • MUID, MC1 in MSFPC Prepozna enolične spletne brskalnike, ki obiskujejo Microsoftova spletna mesta. Ti piškotki se uporabljajo za oglaševanje, analizo spletnih mest in druge namene delovanja.
  • ANON Vsebuje ANID, tj. enolični identifikator, izpeljan iz vašega Microsoftovega računa, ki ga uporabljamo za oglaševanje, prilagajanje in delovanje. Uporabljamo ga tudi zato, da ohranimo vašo izbrano možnost odjave od Microsoftovega oglaševanja, ki temelji na zanimanjih, če ste to odjavo povezali s svojim Microsoftovim računom.
  • CC Vsebuje kodo države, ki je določena na podlagi vašega naslova IP.
  • PPAuth, MSPAuth, MSNRPSAuth, KievRPSAuth, WLSSC in MSPProf S tem piškotkom lahko preverimo vašo pristnost, če se vpišete z Microsoftovim računom.
  • MC0 Zazna, ali so piškotki v brskalniku omogočeni.
  • MS0 Označuje določeno sejo.
  • NAP Vsebuje šifrirano različico podatkov o vaši državi, poštni številki, starosti, spolu, jeziku in poklicu, ki jih pridobi na podlagi uporabnikovega profila Microsoftovega računa, če so ti podatki na voljo.
  • MH Prisoten na spletnih mestih pod skupno blagovno znamko, kjer je oglaševalec Microsoftov partner. Ta piškotek prepozna oglaševalca in omogoči izbiro pravega oglasa.
  • childinfo, kcdob, kcrelid, kcru in pcfm Vsebuje informacije, ki jih Microsoftov račun uporablja na svojih straneh v zvezi z otrokovimi računi.
  • MR Uporablja se za zbiranje podatkov za namene analize.
  • x-ms-gateway-slice Označuje prehod za uravnavanje obremenitve.
  • TOptOut Zabeleži vašo odločitev o tem, da ne želite prejemati Microsoftovih oglasov, ki temeljijo na zanimanjih.

Poleg piškotkov, ki jih Microsoft namesti ob obisku naših spletnih mest, lahko ob obisku Microsoftovih spletnih mest piškotke namestijo tudi tretje osebe. Na primer:

  • Podjetja, ki jih najamemo za zagotavljanje storitev v našem imenu, na primer analizo spletnih mest, ob vašem obisku naših spletnih mest namestijo piškotke. Oglejte si spodnje povezave za odjavo.
  • Podjetja, ki zagotavljajo vsebino, kot so videoposnetki ali novice, ali pa oglase na Microsoftovih spletnih mestih, piškotke nameščajo same. Ta podjetja uporabljajo podatke, ki jih obdelajo v skladu z njihovimi pravilniki o zasebnosti, kar lahko tem podjetjem omogoči zbiranje in združevanje informacij o vaših dejavnostih v spletnih mestih, aplikacijah ali spletnih storitvah.

Nadzor nad piškotki

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke, vendar so v njih na voljo kontrolniki, s katerimi jih lahko blokirate ali izbrišete. V brskalniku Microsoft Edge lahko na primer piškotke blokirate ali izbrišete tako, da izberete Nastavitve > Zasebnost in varnost  > Počisti podatke o brskanju > Piškotki in shranjeni podatki spletnih mest. Če želite več informacij o tem, kako izbrisati piškotke v Microsoftovih brskalnikih, preberite Microsoft Edge ali Internet Explorer. Če uporabljate drug brskalnik, preberite navodila za njegovo uporabo. .

Nekatere funkcije Microsoftovih izdelkov uporabljajo piškotke. Če piškotke blokirate, se ne boste mogli vpisati ali uporabljati nekaterih funkcij, izgubili pa boste tudi nastavitve, za katere so potrebni piškotki. Če izbrišete piškotke, bodo nastavitve, ki so jih piškotki upravljali, vključno z nastavitvami oglaševanja, izbrisane in jih boste morali znova ustvariti.

Dodatne možnosti za zaščito zasebnosti, ki lahko vplivajo na piškotke, vključno s funkcijo zaščite pred sledenjem v Microsoftovih brskalnikih, so opisane v razdelku Dostop do osebnih podatkov in nadzorovanje osebnih podatkov v tej izjavi o zasebnosti.

Naša uporaba spletnih svetilnikov in analitičnih storitev

Nekatere Microsoftove spletne strani lahko vsebujejo elektronske oznake, imenovane spletni svetilniki, ki omogočajo uporabo piškotkov na spletnih mestih, štetje uporabnikov, ki so obiskali ta spletna mesta, in zagotavljanje izdelkov pod skupno blagovno znamko. Spletne svetilnike ali podobne tehnologije vključimo tudi v naša elektronska sporočila, da ugotovimo, ali ste jih odprli in ukrepali v zvezi z njimi.

Poleg spletnih svetilnikov, ki jih dodamo na naša spletna mesta, včasih v okviru sodelovanja z drugimi podjetji dodamo naše spletne svetilnike na njihova spletna mesta ali v njihove oglase. Tako lahko na primer pridobimo statistične podatke o deležu uporabnikov, ki kliknejo oglas na Microsoftovem spletnem mestu ter kupijo izdelek ali izvedejo drugo dejanje na spletnem mestu oglaševalca. Omogoča nam tudi razumevanje vaše dejavnosti na spletnem mestu Microsoftovega partnerja v povezavi z vašo uporabo Microsoftovega izdelka ali storitve.

Poleg tega pa Microsoftovi izdelki pogosto vsebujejo spletne svetilnike ali podobne tehnologije drugih ponudnikov analitičnih storitev, s katerimi lahko zberemo združene statistične podatke o uspešnosti naših promocijskih akcij ali drugih dejavnosti. Te tehnologije omogočajo ponudnikom analitičnih storitev, da v vašo napravo dodajo ali v njej preberejo svoje piškotke ali druge identifikatorje, s katerimi lahko zberejo podatke o vaših dejavnostih v spletu v aplikacijah, na spletnih mestih ali v drugih izdelkih. Vendar pa tem ponudnikom analitičnih storitev na naših spletnih mestih prepovedujemo uporabo spletnih svetilnikov za zbiranje podatkov, prek katerih vas je mogoče neposredno prepoznati (kot je vaše ime ali e-poštni naslov), ali dostop do njih. Zbiranje ali uporabo podatkov lahko pri nekaterih od teh ponudnikov analitičnih storitev onemogočite s klikom na eno od naslednjih povezav: Adjust, AppsFlyer, Clicktale, Flurry Analytics, Google Analytics (namestiti morate dodatek za brskalnik), Kissmetrics, Mixpanel, Nielsen, Acuity Ads ali WebTrends.

Druge podobne tehnologije

Naši izdelki lahko poleg standardnih piškotkov in spletnih svetilnikov za shranjevanje in branje podatkovnih datotek v vašem računalniku uporabljajo tudi druge podobne tehnologije. Storitve uporabljajo te podobne tehnologije, da ohranijo vaše izbrane možnosti ali da izboljšajo hitrost in delovanje, tako da določene datoteke shranijo v lokalni pomnilnik. Tako kot standardni piškotki lahko tudi te tehnologije shranijo enolični identifikator za vaš računalnik, ki ga nato uporabimo za sledenje vaših dejavnosti. Te tehnologije vključujejo lokalne predmete v skupni rabi (ali »piškotke Flash«) in prostor za shranjevanje v aplikaciji Silverlight.

Lokalni predmeti v skupni rabi ali »piškotki Flash«. Spletna mesta, ki uporabljajo tehnologijo Adobe Flash, lahko za shranjevanje podatkov v vaš računalnik uporabljajo lokalne predmete v skupni rabi ali »piškotke Flash«. Navodila za upravljanje ali blokiranje piškotkov Flash najdete na spletnem mestu Stran s pomočjo za program Flash Player.

Prostor za shranjevanje v aplikaciji v vtičniku Silverlight. Spletna mesta ali aplikacije, ki uporabljajo Microsoftovo tehnologijo Silverlight, lahko podatke shranjujejo tudi s prostorom za shranjevanje v aplikaciji Silverlight. Navodila za upravljanje ali blokiranje takšnega prostora za shranjevanje najdete v razdelku Silverlight v tej izjavi o zasebnosti.

Izdelki, ki jih zagotavlja vaša organizacija – obvestilo za končne uporabnikeIzdelki, ki jih zagotavlja vaša organizacija – obvestilo za končne uporabnikemainnoticetoendusersmodule
Povzetek
Microsoftov računMicrosoftov računmainmicrosoftaccountmodule
Povzetek
Celotno besedilo

Z Microsoftovim računom se lahko vpišete v Microsoftove izdelke in v izdelke izbranih Microsoftovih partnerjev. Osebni podatki, povezani z vašim Microsoftovim računom, vključujejo poverilnice, ime in podatke za stik, podatke o plačilu, podatke o napravi in njeni uporabi, vaše stike, informacije o vaših dejavnostih in vaša zanimanja ter priljubljene. Vpis v Microsoftov račun omogoča prilagajanje, dosledno izkušnjo v vseh izdelkih in napravah ter omogoča uporabo shrambe podatkov v oblaku, izvajanje plačil z načini plačila, ki so shranjeni v vašem Microsoftovem računu in druge funkcije. Obstajajo tri vrste Microsoftovih računov:

  • Če ustvarite svoj Microsoftov račun, vezan na vaš osebni e-poštni naslov, ta račun imenujemo osebni Microsoftov račun.
  • Če vi ali vaša organizacija (npr. vaš delodajalec ali šola) ustvari Microsoftov račun, vezan na vaš e-poštni naslov, ki vam ga je zagotovila organizacija, ta račun imenujemo službeni ali šolski račun.
  • Če vi ali vaš ponudnik storitev (npr. ponudnik kabelskih ali internetnih storitev) ustvari Microsoftov račun, vezan na vaš e-poštni naslov z domeno ponudnika storitev, ta račun imenujemo račun tretje osebe.

Osebni Microsoftovi računi. Podatki, povezani z vašim osebnim Microsoftovim računom ter način uporabe podatkov so odvisni od tega, kako uporabljate račun.

  • Ustvarjanje Microsoftovega računa. Pri ustvarjanju osebnega Microsoftovega računa boste pozvani k navedbi nekaterih osebnih podatkov, dodelili pa vam bomo enolično številko ID, po kateri bo mogoče prepoznati vaš račun in z njim povezane podatke. Za nekatere izdelke, na primer izdelke, ki vključujejo plačilo, morate navesti pravo ime, v druge Microsoftove izdelke pa se lahko vpišete in jih uporabljate, ne da bi navedli svoje pravo ime. Z nekaterimi podatki, ki jih navedete, na primer s prikazanim imenom, e-poštnim naslovom in telefonsko številko, lahko drugim osebam omogočimo, da vas najdejo in se povežejo z vami v Microsoftovih izdelkih. Ljudje, ki poznajo vaše prikazano ime, e-poštni naslov ali telefonsko številko, lahko na primer uporabijo ta podatek, da vas poiščejo v storitvi Skype in vam pošljejo povabilo za povezovanje. Če za ustvarjanje Microsoftovega računa uporabljate službeni ali šolski e-poštni naslov, lahko vaš delodajalec ali šola pridobita dostop do vaših podatkov. V nekaterih primerih boste morali zamenjati e-poštni naslov za osebni e-poštni naslov, če boste želeli še naprej dostopati do izdelkov za uporabnike (kot je Xbox Live).
  • Vpis v Microsoftov račun. Ko se vpišete v svoj Microsoftov račun, ustvarimo zapis za ta vpis, ki vključuje datum in uro, podatke o izdelku, v katerega ste vpisani, vaše ime za vpis, enolično številko, dodeljeno vašemu računu, enolični identifikator, dodeljen vaši napravi, vaš naslov IP ter različico vašega operacijskega sistema in brskalnika.
  • Vpis v Microsoftove izdelke. Vpis v račun omogoča izboljšano prilagajanje, zagotavlja nemoteno in dosledno izkušnjo v vseh izdelkih in napravah ter omogoča dostop do shrambe podatkov v oblaku in njeno uporabo, izvajanje plačil z načini plačila, ki so shranjeni v vašem Microsoftovem računu, ter druge izboljšane funkcije in nastavitve. Ko se vpišete v svoj račun, ste vpisani, dokler se ne izpišete. Če svoj Microsoftov račun dodate v napravo s sistemom Windows (različica 8 ali novejše različice), vas Windows samodejno vpiše v izdelke, ki uporabljajo Microsoftov račun, ko dostopate do teh izdelkov v tej napravi. Ko ste vpisani, nekateri izdelki prikažejo vaše ime ali uporabniško ime in fotografijo profila (če ste jo dodali v svoj profil) v okviru vaše uporabe Microsoftovih izdelkov, med drugim tudi v sporočilih, pri komunikaciji v družabnih omrežjih in v javnih objavah.
  • Vpis v izdelke tretjih oseb. Če se z Microsoftovim računom vpišete v izdelek tretje osebe, boste s tretjo osebo delili podatke v skladu z njihovim pravilnikom o zasebnosti. Tretji osebi bodo posredovani tudi številka različice, dodeljena vašemu računu (nova številka različice je dodeljena vsakič, ko spremenite podatke za vpis), in podatki o tem, ali je bil vaš račun dezaktiviran. Če podatke svojega profila delite z drugimi, lahko tretja oseba prikaže vaše ime ali uporabniško ime in fotografijo profila (če ste jo dodali v svoj profil), če ste vpisani v izdelek te tretje osebe. Če ste se odločili, da za plačilo zunanjim trgovcem uporabite svoj Microsoftov račun, bo Microsoft posredoval podatke, ki so shranjeni v vašem Microsoftovem računu, tretji osebi ali njihovim trgovcem (npr. obdelovalcem plačil), kot je potrebno za obdelavo vašega plačila in naročila (na primer ime, številko kreditne kartice, naslov plačnika računa in naslov za dostavo ter pomembne podatke za stik). Tretja oseba lahko podatke, ki jih prejme, ko se vpišete ali opravite nakup v skladu z njenimi postopki in pravilniki, uporabi ali deli z drugimi. Skrbno preberite izjavo o zasebnosti za vsak izdelek, v katerega se vpišete in vsakega trgovca, pri katerem opravite nakup, da se prepričate, kako se uporabljajo podatki, ki jih zbira.

Službeni ali šolski računi. Podatki, povezani s službenim ali šolski računom, in način njihove uporabe, so na splošno podobni uporabi in zbiranju podatkov, povezanih z osebnim Microsoftovim računom.

Če vaš delodajalec ali šola za izdajo in upravljanje računa, ki vam ga zagotavlja, uporablja Azure Active Directory (AAD), se lahko s svojim službenim ali šolskim računom vpišete v Microsoftove izdelke, kot je Office 365, ali izdelke tretjih oseb, ki vam jih omogoča vaša organizacija. Morda boste morali navesti tudi telefonsko številko ali nadomestni e-poštni naslov za dodatno varnostno preverjanje, če bo to zahtevala vaša organizacija. Službeni ali šolski račun lahko uporabite tudi za vpis v Microsoftove izdelke ali izdelke tretjih oseb, ki ste si jih pridobili sami, če vaša organizacija to dovoljuje.

Če se v Microsoftove izdelke prijavite s službenim ali šolskim računom, upoštevajte naslednje:

  • Skrbnik domene, ki je povezana z vašim e-poštnim naslovom, lahko nadzira in upravlja vaš račun ter dostopa do vaših podatkov in jih obdela, vključno z vsebino sporočil in datotek ter podatki, shranjenimi v izdelkih, ki vam jih omogoča vaša organizacija, in izdelki, ki ste jih pridobili sami.
  • Za vašo uporabo izdelkov veljajo morebitni pravilniki organizacije. Preden se odločite, da boste za vpis v izdelke, ki ste jih pridobili sami, uporabili službeni ali šolski račun, razmislite tako o pravilnikih vaše organizacije, kot tudi, ali se strinjate, da vaši organizaciji omogočite dostop do svojih podatkov.
  • Če izgubite dostop do vašega službenega ali šolskega računa (npr. v primeru spremembe delodajalca), lahko izgubite tudi dostop do izdelkov, vključno z vsebino, povezano z njimi, ki ste si jih pridobili v svojem imenu, če ste službeni ali šolski račun uporabljali za prijavo v te izdelke.
  • Microsoft ni odgovoren za postopke za zaščito zasebnosti in varnosti vaše organizacije, ki se lahko razlikujejo od Microsoftovih postopkov.
  • Če vašo uporabo Microsoftovih izdelkov upravlja vaša organizacija, vprašanja o zasebnosti, vključno z morebitnimi zahtevami za uveljavljanje vaših pravic glede podatkov, posredujte svojemu skrbniku. Glejte tudi razdelek Obvestilo za končne uporabnike v tej izjavi o zasebnosti.

Računi tretjih oseb. Podatki, povezani z Microsoftovim računom tretjih oseb, in način njihove uporabe, so na splošno podobni uporabi in zbiranju podatkov, povezanih z osebnim Microsoftovim računom. Vaš ponudnik ima nadzor nad vašim računom, vključno z možnostjo za dostop ali izbris vašega računa. Skrbno preberite vse navedene pogoje tretje osebe, da boste razumeli, kakšne pravice ima ta tretja oseba v povezavi z vašim računom.

Druge pomembne informacije o zasebnostiDruge pomembne informacije o zasebnostimainotherimportantprivacyinformationmodule
Povzetek

Spodaj so navedene dodatne informacije o zasebnosti, na primer, kako zaščitite vaše podatke, kje jih obdelujemo in kako dolgo jih zadržimo. Dodatne informacije o Microsoftu in naših prizadevanjih za zaščito vaše zasebnosti najdete na spletnem mestu Microsoftova zasebnost.

Varnost osebnih podatkovVarnost osebnih podatkovmainsecurityofpersonaldatamodule
Povzetek

Microsoft si prizadeva, da bi zaščitil vaše osebne podatke. Nepooblaščen dostop do njih, njihovo uporabo in razkritje preprečujemo z različnimi varnostnimi tehnologijami in postopki. Osebne podatke, ki nam jih posredujete, hranimo na primer v računalniških sistemih z omejenim dostopom, ki so v nadzorovanih prostorih. Strogo zaupni podatki (na primer številke kreditnih kartic in gesla) so med pošiljanjem po internetu zaščiteni s šifriranjem. Microsoft deluje v skladu z veljavno zakonodajo za zaščito podatkov, vključno z veljavno zakonodajo o obveščanju o kršitvah varnosti.

Kje shranjujemo in obdelujemo osebne podatkeKje shranjujemo in obdelujemo osebne podatkemainwherewestoreandprocessdatamodule
Povzetek

Osebne podatke, ki jih zbere Microsoft, lahko shranimo in obdelamo v vaši regiji, Združenih državah in drugih državah, kjer imajo Microsoft ali njegova lastniško povezana podjetja, podružnice ali ponudniki storitev svoje prostore. Microsoft ima glavne podatkovne centre v Avstraliji, Avstriji, Braziliji, Kanadi, Čilu, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, Hongkongu, Indiji, na Irskem, na Japonskem, v Koreji, Luksemburgu, Maleziji, na Nizozemskem, v Singapurju, Južni Afriki, Združenem kraljestvu in Združenih državah. Običajno je primarno mesto shrambe v strankini regiji ali v Združenih državah, pogosto z varnostno kopijo v podatkovnem centru v drugi regiji. Mesta shrambe se izberejo za učinkovito delovanje, izboljšanje učinkovitosti delovanja in ustvarjanje redundance zaradi zaščite podatkov v primeru izpada ali drugih težav. Z ustreznimi ukrepi zagotovimo, da so podatki, zbrani v okviru te izjave o zasebnosti, obdelani v skladu z določili te izjave o zasebnosti in zahtevami upoštevne zakonodaje, ne glede na lokacijo podatkov.

Osebne podatke prenašamo iz Evropskega gospodarskega prostora, Združenega kraljestva in Švice v druge države, med katerimi glede nekaterih s strani Evropske komisije še ni bilo odločeno, da bi zagotavljale ustrezno raven zaščite podatkov. Njihovi zakoni na primer morda ne zagotavljajo enakih pravic, ali pa nimajo nadzornega organa za zasebnost, ki bi bil sposoben obravnavati vaše pritožbe. Pri takšnih prenosih uporabljamo različne pravne mehanizme, vključno s pogodbami, da zagotovimo, da vaše pravice in zaščite potujejo skupaj z vašimi podatki. Če želite izvedeti več o odločitvah Evropske komisije o ustreznosti zaščite osebnih podatkov v državah, kjer Microsoft obdeluje osebne podatke, preberite ta članek na spletnem mestu Spletna stran Evropske komisije.

Družba Microsoft Corporation ravna skladno z okvirom zasebnostnega ščita EU–ZDA in okvirom zasebnostnega ščita Švica–ZDA, kot določa Ministrstvo za trgovino ZDA v zvezi z zbiranjem, uporabo in hranjenjem osebnih podatkov, prenesenih iz Evropske unije, Združenega kraljestva in Švice v Združene države. Družba Microsoft Corporation je Ministrstvu za trgovino potrdila, da upošteva načela zasebnostnega ščita. Če osebne podatke v našem imenu obdelujejo predstavniki tretjih oseb na način, ki ni skladen z načeli posameznega okvirja zasebnostnega ščita, za to prevzemamo odgovornost, razen če dokažemo, da nismo odgovorni za dogodek, zaradi katerega je prišlo do oškodovanja. Skladno z načeli zasebnostnega ščita ravnajo tudi ameriške podružnice pod nadzorom družbe Microsoft Corporation, prepoznane v predložitvi za samopotrditev – za dodatne informacije glejte seznam Microsoftove pravne osebe ali podružnice v ZDA, ki spoštujejo načela zasebnostnega ščita.

Če pride do spora med pogoji v tem pravilniku o zasebnosti in načeli zasebnostnega ščita, prevladajo načela zasebnostnega ščita. Če želite več informacij o programu zasebnostnega ščita in si ogledati naše potrdilo, obiščite spletno mesto Spletno mesto zasebnostnega ščita.

Če imate v zvezi z Microsoftovim sodelovanjem v zasebnostnem ščitu EU–ZDA ali Švica–ZDA kakršna koli vprašanja ali pritožbe, se na nas obrnite prek našega spletni obrazec. Za vse pritožbe, povezane z okvirji zasebnostnega ščita, ki jih Microsoft ne more rešiti neposredno, smo se odločili sodelovati z ustreznim organom EU za varstvo podatkov ali odborom, ki so ga ustanovili evropski organi za varstvo podatkov, za reševanje sporov s posamezniki iz EU ter s švicarskim zveznim komisarjem za varstvo podatkov in obveščanje (FDPIC) za namen reševanja sporov s švicarskimi posamezniki. Obrnite se na nas, če želite, da vam posredujemo stik za vaš organ za varstvo podatkov. Kot je podrobneje razloženo v načelih zasebnostnega ščita, je za naslavljanje preostalih pritožb, ki jih ni mogoče razrešiti na noben drug način, na voljo obvezujoča arbitraža. Za Microsoft veljajo preiskovalna in izvršna pooblastila ameriške Zvezne trgovinske komisije.

Hranjenje osebnih podatkovHranjenje osebnih podatkovmainOurretentionofpersonaldatamodule
Povzetek

Microsoft hrani osebne podatke toliko časa, dokler je to potrebno za zagotavljanje izdelkov ali izpolnjevanje poslov, ki ste jih zahtevali, ali za druge zakonite in/ali upravičene namene, na primer izpolnjevanje pravnih obveznosti, reševanje sporov in uveljavljanje pogodb. Ker se te potrebe lahko razlikujejo za različne vrste podatkov pri naših interakcijah z vami ali vaši uporabi izdelkov, se lahko dejanska obdobja hranjenja bistveno razlikujejo.

Druga merila, ki se uporabljajo za določanje obdobij hranjenja, vključujejo:

  • Ali stranke zagotavljajo, ustvarjajo ali vzdržujejo podatke ob pričakovanju, da jih bomo hranili, dokler jih ne odstranijo? Primeri vključujejo dokument v storitvi OneDrive ali e-poštno sporočilo v nabiralniku storitve Outlook.com. V takih primerih si prizadevamo hraniti podatke, dokler jih aktivno ne izbrišete, in sicer tako, da e-pošto v storitvi Outlook.com premaknete iz mape »Prejeto« v mapo »Izbrisano« ter nato izpraznite to mapo (ko je mapa »Izbrisano« izpraznjena, ti izpraznjeni elementi ostanejo v našem sistemu največ 30 dni, preden so dokončno izbrisani). (Upoštevajte, da lahko obstajajo tudi drugi razlogi, zakaj se morajo podatki prej izbrisati, na primer, če presežete omejitev količine podatkov, ki je lahko shranjena v vašem računu.)
  • Ali obstaja samodejni kontrolnik, kot na primer na Microsoftovi nadzorni plošči za zasebnost, ki omogoča uporabniku, da kadarkoli dostopa do osebnih podatkov in jih izbriše? Če ne obstaja, se načeloma sprejme skrajšan čas hranjenja podatkov.
  • Ali gre pri osebnih podatkih za podatke občutljive vrste? V tem primeru je običajno določen krajši čas hranjenja.
  • Ali je Microsoft sprejel in objavili določeno obdobje hranjenja za določene vrste podatkov? Iskalne poizvedbe v storitvi Bing na primer spremenimo v deidentificirano obliko, tako da po 6 mesecih odstranimo celoten naslov IP, ID-je piškotkov in druge navzkrižne identifikatorje seje pa po 18 mesecih.
  • Ali je uporabnik dal privolitev za daljše obdobje hranjenja? V tem primeru bomo hranili podatke v skladu z vašo privolitvijo.
  • Ali za Microsoft veljajo pravne, pogodbene ali podobne obveznosti za hranjenje ali brisanje podatkov? Primeri lahko vključujejo zakone o obveznem hranjenju podatkov v veljavni zakonodaji, uradne naloge za ohranjanje podatkov, ki so pomembni za preiskavo, ali podatke, ohranjene za namene sodnega postopka. Prav tako pa bomo v nasprotnem primeru, če zakonodaja od nas zahteva, da odstranimo nezakonito vsebino, to tudi storili.
OglaševanjeOglaševanjemainadvertisingmodule
Povzetek

Oglaševanje nam omogoča posredovanje, podpiranje in izboljšanje nekaterih naših izdelkov. Microsoft vsebine, ki jo uporabite v e-poštnih sporočilih, klepetih, videoklicih ali sporočilih glasovne pošte, ali vaših dokumentov, fotografij ali drugih osebnih datotek ne uporablja za ciljno prikazovanje oglasov. Druge podatke, opisane spodaj, uporabljamo za oglaševanje v naših izdelkih in tistih, ki so v lasti tretjih oseb. Na primer:

  • Microsoft lahko podatke, ki jih zberemo, uporabi za izbiranje in prikazovanje nekaterih oglasov, ki jih vidite na Microsoftovih spletnih mestih, kot so Microsoft.com, MSN in Bing.
  • Če je v sistemu Windows 10 kot del vaših nastavitev zasebnosti omogočen ID za oglaševanje, lahko tretje osebe dostopajo do ID-ja za oglaševanje in ga uporabljajo (na enak način, kot lahko spletna mesta dostopajo do enoličnega identifikatorja, shranjenega v piškotku) za izbiranje in prikazovanje oglasov v teh aplikacijah.
  • Zbrane podatke lahko delimo s tretjimi osebami, kot so Oath, AppNexus in Facebook (glejte spodaj), in tako poskrbimo, da so oglasi, ki jih vidite v naših izdelkih, njihovih izdelkih ali na drugih spletnih mestih, bolj primerni in koristni za vas.
  • Oglaševalci lahko na svoja spletna mesta postavijo naše spletne svetilnike ali uporabijo podobne tehnologije, ki Microsoftu na njihovih spletnih mestih omogočajo zbiranje informacij, kot so dejavnosti, nakupi in obiski. Te podatke v imenu naših oglaševalcev uporabljamo za zagotavljanje oglasov.

Oglasi, ki jih vidite, se lahko izbirajo na podlagi obdelanih podatkov o vas, kot so vaša zanimanja, priljubljene, vaša lokacija, vaše transakcije, načini, na katere uporabljate naše izdelke, vaše iskalne poizvedbe ali vsebine, ki si jih ogledujete. Če v storitvi MSN na primer gledate vsebino o avtomobilih, vam lahko prikazujemo oglase o avtomobilih. Če v storitvi Bing iščete »picerije v Ljubljani«, lahko med rezultati iskanja vidite oglase za restavracije v Ljubljani.

Oglasi, ki jih vidite, so lahko izbrani tudi na podlagi drugih informacij, ki jih sčasoma pridobimo o vas prek demografskih podatkov, podatkov o lokaciji, iskalnih poizvedb, zanimanj in priljubljenih, podatkov o uporabi iz naših izdelkov in z naših spletnih mest ter iz aplikacij in s spletnih mest naših oglaševalcev in partnerjev. Tem oglasom v tej izjavi pravimo »oglaševanje, ki temelji na zanimanjih«. Če si na primer na spletnem mestu xbox.com ogledujete vsebine o igranju iger, v storitvi MSN morda vidite ponudbe za igre. Pri zagotavljanju oglaševanja, ki temelji na zanimanjih, s piškotki v vaši napravi združujemo zbrane podatke (na primer naslov IP), ko v brskalniku dostopate do naših spletnih mest. Če zavrnete sodelovanje pri prejemanju oglasov, ki temeljijo na zanimanjih, se podatki, povezani s temi piškotki, ne bodo uporabljali.

Spodaj so navedene dodatne podrobnosti o naši uporabi podatkov za namene oglaševanja:

  • Najboljše prakse in zaveze v oglaševalski panogi. Microsoft je član skupine Network Advertising Initiative (NAI) in ravna skladno s pravili obnašanja skupine NAI. Poleg tega upoštevamo te samoregulativne programe:
  • Ciljni oglasi, povezani z zdravjem. V Združenih državah ponujamo oglaševanje, ki temelji na zanimanjih, na podlagi omejenega števila standardnih neobčutljivih kategorij zanimanj, ki so povezana z zdravjem, vključno z alergijami, artritisom, holesterolom, prehladom in gripo, sladkorno boleznijo, zdravjem prebavil, glavobolom/migreno, zdravim prehranjevanjem, zdravim srcem, zdravjem moških, zdravjem ustne votline, osteoporoza, zdravjem kože, spanjem in nego vida/oči. Ciljne oglase bomo na zahtevo oglaševalcev prikazali tudi na podlagi prilagojenih neobčutljivih kategorij zanimanj, ki so povezana z zdravjem.
  • Otroci in oglaševanje. Oglasov, ki temeljijo na zanimanjih, ne prikazujemo otrokom, ki so glede na datum rojstva v njihovih Microsoftovih računih mlajši od 16 let.
  • Hranjenje podatkov. Podatke za oglase, ki temeljijo na zanimanjih, hranimo največ 13 mesecev, razen če od vas pridobimo privolitev za daljše obdobje hranjenja.
  • Deljenje podatkov z drugimi. Včasih oglaševalcem posredujemo poročila o podatkih, ki smo jih zbrali na njihovih spletnih mestih ali v njihovih oglasih.

Podatki, ki jih zbirajo druga oglaševalska podjetja. Oglaševalci včasih v svoje oglase, ki jih prikažemo, vključijo lastne spletne svetilnike (ali svetilnike svojih oglaševalskih partnerjev), da lahko nastavijo ali berejo lastne piškotke. Microsoft poleg tega za lažje zagotavljanje nekaterih svojih oglaševalskih storitev sodeluje tudi z drugimi oglaševalskimi podjetji, ki jim med drugim tudi dovolimo, da prikažejo oglase na naših spletnih mestih. Te tretje osebe lahko shranijo piškotke v vaš računalnik in zbirajo podatke o vaših spletnih dejavnostih na spletnih mestih in v spletnih storitvah. Med ta podjetja trenutno spadajo tudi: A9, AppNexus, Criteo, Facebook, MediaMath, nugg.adAG, Oath, Rocket Fuel in Yahoo!. Več informacij o postopkih posameznega podjetja, vključno z možnostmi, ki jih ponuja, si lahko ogledate tako, da izberete katero koli od zgornjih povezav. Številna od teh podjetij so tudi člani skupine NAI ali DAA, ki ponuja preprost način za odjavo od ciljnega oglaševanja včlanjenih podjetij.

Zbiranje podatkov od otrokZbiranje podatkov od otrokmaincollectionofdatafromchildrenmodule
Povzetek

Ko Microsoftov izdelek zbere podatek o starosti in je v vaši zakonodaji starostna meja, do katere je za uporabo izdelka zahtevana privolitev ali pooblastilo staršev, bo izdelek blokiral uporabnike pod to mejo ali jih pozval, da pred uporabo zagotovijo privolitev ali pooblastilo starša ali skrbnika. Od otrok, mlajših od te starostne omejitve, vede ne zahtevamo več podatkov, kot jih potrebujemo za zagotavljanje izdelka.

Ko otrok pridobi privolitev ali pooblastilo staršev, je njegov račun obravnavan kot vsak drug račun. Otrok lahko dostopa do komunikacijskih storitev, kot sta Outlook in Skype, in lahko prosto komunicira in deli podatke z drugimi uporabniki vseh starosti.

Starši lahko spremenijo ali prekličejo prejšnjo privolitev in pregledujejo, urejajo ali zahtevajo izbris osebnih podatkov otrok, za katere so podali privolitev ali pooblastilo. Starši lahko na primer dostopajo do njihovega osebnega Microsoftov račun in izberejo Dovoljenja. Če igrajo Minecraft in druge igre Mojang za osebni računalnik/Java, lahko starši obiščejo spletno mesto Stran računa Mojang.

Izdaje za predogled ali brezplačne izdajeIzdaje za predogled ali brezplačne izdajemainpreviewreleasesmodule
Povzetek

Microsoft ponuja različice za predogled, različice za preskuševalce, različice beta ali druge brezplačne predizdajne različice izdelkov in funkcij (»različice za predogled«), s katerimi vam omogoči, da jih ocenite, hkrati pa posredujete podatke o vaši uporabi izdelka, vključno s povratnimi informacijami ter informacijami o napravi in njeni uporabi. Različice za predogled zaradi tega lahko samodejno zberejo dodatne podatke, zagotavljajo manj kontrolnikov in kako drugače uporabljajo drugačne postopke za zaščito zasebnosti in varnostne ukrepe od tistih, ki so po navadi prisotni v naših izdelkih. Če uporabljate različice za predogled, lahko po izdaji različice za splošno rabo vzpostavimo stik z vami, da pridobimo vaše povratne informacije oziroma vas vprašamo, ali želite izdelek uporabljati še naprej.

Spremembe te izjave o zasebnostiSpremembe te izjave o zasebnostimainchangestothisprivacystatementmodule
Povzetek

To izjavo o zasebnosti posodabljamo, kadar je treba zagotoviti večjo preglednost ali kot odgovor na:

  • povratne informacije strank, regulatorjev, industrije ali drugih zainteresiranih skupin;
  • spremembe naših izdelkov;
  • spremembe naših dejavnosti obdelave podatkov ali pravilnikov.

Ob spremembi te izjave bomo spremenili tudi datum »Zadnja posodobitev« na vrhu izjave o zasebnosti ter spremembe opisali na strani Zgodovina sprememb. Ob materialnih spremembah te izjave, kot je sprememba namenov obdelave osebnih podatkov, ki ni v skladu z namenom, za katerega so bili prvotno zbrani, vas bomo o teh spremembah obvestili z dobro vidno objavo, preden začnejo veljati, ali pa vam bomo poslali neposredno obvestilo. Priporočamo, da si občasno ogledate to izjavo o zasebnosti, da boste obveščeni o tem, kako Microsoft ščiti vaše podatke.

Stik z namiStik z namimainhowtocontactusmodule
Povzetek

Če imate pomisleke glede zasebnosti, pritožbo ali vprašanje za Microsoftovega glavnega uradnika, ki je odgovoren za zasebnost, ali uradnika EU, ki je odgovoren za zaščito podatkov, za stik z nami uporabite naš spletni obrazec. Na vaša vprašanja ali pomisleke bomo odgovorili v 30 dneh. Organu za varstvo podatkov ali drugemu uradniku z oblastjo lahko izrazite tudi zaskrbljenost ali pri njem vložite pritožbo.

Če ni drugače navedeno, sta Microsoft Corporation in Microsoft Ireland Operations Limited za tiste v Evropskem gospodarskem prostoru, Združenem kraljestvu in Švici upravljavca podatkov za osebne podatke, zbrane prek izdelkov, ki so predmet te izjave. Naši naslovi so:

  • Microsoft Privacy, Microsoft Corporation, One Microsoft Way, Redmond, Washington 98052, USA. Telefon: +1 (425) 882 8080.
  • Microsoft Ireland Operations Limited, Attn: Data Protection Officer, One Microsoft Place, South County Business Park, Leopardstown, Dublin 18, Ireland. Telefon: +353 1 706 3117.

Če želite poiskati Microsoftovo podružnico v svoji državi ali regiji, si oglejte seznam Lokacije Microsoftovih pisarn po svetu.

Kjer velja francoska zakonodaja, nam lahko pošljete tudi posebna navodila glede uporabe vaših osebnih podatkov po vaši smrti, in sicer prek našega spletni obrazec.

Če imate tehnično vprašanje ali vprašanje o podpori, obiščite spletno mesto Microsoftova podpora in si oglejte ponudbo Microsoftove podpore. Če imate vprašanje v zvezi geslom za osebni Microsoftov račun, obiščite spletno mesto Podpora za Microsoftov račun.

Izdelki za podjetja in razvijalceIzdelki za podjetja in razvijalcemainenterprisedeveloperproductsmodule
Povzetek
Spletne storitve za podjetjaSpletne storitve za podjetjamainenterpriseservicesmodule
Povzetek
Programska oprema za podjetja in razvijalce ter naprave za podjetjaProgramska oprema za podjetja in razvijalce ter napravemainenterprisedevsoftwareappsmodule
Povzetek
Izdelki za storilnost in komunikacijoIzdelki za storilnost in komunikacijomainprodcommproductsmodule
Povzetek
OfficeOfficemainofficeservicesmodule
Povzetek
OneDriveOneDrivemainonedrivemodule
Povzetek
OutlookOutlookmainoutlookmodule
Povzetek
SkypeSkypemainskypemodule
Povzetek
LinkedInLinkedInmainlinkedinmodule
Povzetek
Iskanje in umetna inteligencaIskanje in umetna inteligencamainsearchaimodule
Povzetek
BingBingmainbingmodule
Povzetek
CortanaCortanamaincortanamodule
Povzetek
Microsoft TranslatorMicrosoft TranslatormainMicrosoftTranslatormodule
Povzetek
SwiftKeySwiftKeymainswiftkeymodule
Povzetek
WindowsWindowsmainwindowsmodule
Povzetek

Windows je prilagojeno računalniško okolje, ki vam omogoča gostovanje storitev, nastavitev in vsebine ter dostop do njih v različnih računalniških napravah, vključno s telefoni, tabličnimi računalniki in napravami Surface Hub. Ključni sestavni deli sistema Windows niso nameščeni kot statična programska oprema v vaši napravi, ampak so na voljo v oblaku, elementi sistema Windows v oblaku in lokalni napravi pa se redno posodabljajo, tako da so vam vedno na voljo najnovejše izboljšave in funkcije. To izkušnjo uporabe računalnika vam zagotavljamo tako, da zbiramo vaše podatke, podatke o vaši napravi in podatke o tem, kako uporabljate Windows. Način uporabe sistema Windows je prilagojen vašim zahtevam, zato lahko izberete, katere osebne podatke lahko zberemo in kako jih lahko uporabimo. Če vašo napravo s sistemom Windows upravlja organizacija (na primer delodajalec ali šola), lahko organizacija z orodji za centralizirano upravljanje, ki jih zagotovi Microsoft ali drug ponudnik, dostopa do vaših podatkov in jih obdeluje ter nadzira nastavitve naprave (vključno z nastavitvami zasebnosti), pravilnike o napravi, posodobitve programske opreme, način zbiranja podatkov, ki ga uporabljamo mi ali organizacija, ali druge lastnosti vaše naprave. Poleg tega lahko organizacija z orodji za upravljanje, ki jih zagotovi Microsoft ali drug ponudnik, dostopa do vaših podatkov in jih obdeluje iz te naprave, vključno z vašimi podatki o interakciji, diagnostičnimi podatki in vsebino vaših sporočil in datotek. Če želite več informacij o zbiranju podatkov in zasebnosti v sistemu Windows, obiščite spletno mesto Sistem Windows 10 in vaše spletne storitve. Za starejše različice sistema Windows (Windows Vista, Windows 7, Windows 8 in Windows 8.1) veljajo njihove lastne izjave o zasebnosti.

AktiviranjeAktiviranjemainactivationmodule
Povzetek

Ko aktivirate Windows, je napravi, v kateri je nameščena programska oprema, dodeljen določen ključ izdelka. Ključ izdelka ter podatki o programski opremi in vaši napravi so poslani Microsoftu, ki preveri, ali imate veljavno licenco za programsko opremo. Ti podatki bodo morda znova poslani, če bo treba znova aktivirati programsko opremo ali preveriti veljavnost vaše licence. V telefonih, v katerih je nameščen Windows, so Microsoftu pri prvem vklopu poslani tudi identifikatorji naprave in omrežja ter lokacija naprave, in sicer zaradi registracije jamstva, obnovitve zalog in preprečevanja prevar.

Zgodovina dejavnostiZgodovina dejavnostimainactivityhistorymodule
Povzetek

Zgodovina dejavnosti vam pomaga spremljati stvari, ki jih počnete v svoji napravi, na primer aplikacije in storitve, ki jih uporabljate, datoteke, ki jih odpirate, ter spletna mesta, po katerih brskate. Vaša zgodovina dejavnosti se shranjuje lokalno v vaši napravi, ko uporabljate različne aplikacije in funkcije, kot so Microsoft Edge, nekatere aplikacije iz trgovine Microsoft Store in aplikacije Office. Če ste v napravo vpisani z Microsoftovim računom in ste sistemu Windows dali dovoljenje, ta pošilja vašo zgodovino dejavnosti Microsoftu. Ko je vaša zgodovina dejavnosti v oblaku, Microsoft te podatke uporablja za omogočanje izkušenj v več napravah, da vam zagotovi možnost nadaljevanja teh dejavnosti v drugih napravah, prilagojene izkušnje (na primer razvrščanje dejavnosti na podlagi trajanja uporabe) in ustrezne predloge (na primer predvidevanje vaših morebitnih potreb na podlagi zgodovine dejavnosti), ter za izboljšanje Microsoftovih izdelkov.

Zgodovina dejavnosti se ustvarja in pošilja Microsoftu tudi takrat, ko Microsoftove aplikacije, na primer Microsoft Edge, in Officeove aplikacije, na primer Word, Excel in PowerPoint, uporabljate v prenosnih napravah, kot so telefoni in tablični računalniki s sistemoma iOS in Android. Če ste vpisani s svojim Microsoftovim računom, lahko v napravi s sistemom Windows 10 nadaljujete dejavnosti, ki ste jih začeli v Microsoftovih aplikacijah v napravi s sistemom Android ali iOS. Odprite Začetni meni > Nastavitve > Zasebnost > Zgodovina dejavnosti, kjer lahko kadar koli izklopite ali vklopite nastavitve pošiljanja zgodovine dejavnosti Microsoftu in shranjevanje zgodovine dejavnosti lokalno v napravo ter počistite zgodovino dejavnosti v napravi. Preberite več o zgodovini dejavnosti v sistemu Windows 10.

ID za oglaševanjeID za oglaševanjemainadvertisingidmodule
Povzetek

Windows ustvari enoličen ID za oglaševanje za vsakega uporabnika naprave, ki ga lahko razvijalci aplikacij in oglaševalska omrežja nato uporabijo za lastne namene, vključno z zagotavljanjem ustreznega oglaševanja v aplikacijah. Če je ID za oglaševanje omogočen, lahko Microsoftove aplikacije in aplikacije drugih ponudnikov dostopajo do ID-ja za oglaševanje in ga uporabljajo na enak način, kot lahko spletna mesta dostopajo do enoličnega identifikatorja, shranjenega v piškotku, in ga uporabljajo. Tako lahko razvijalci aplikacij in oglaševalska omrežja vaš ID za oglaševanje uporabljajo za zagotavljanje ustreznejših oglasov in drugih prilagojenih izkušenj v svojih aplikacijah in v spletu. Microsoft zbira ID za oglaševanje za namene, opisane tukaj, le, če omogočite ID za oglaševanje kot del vaše nastavitve zasebnosti.

Nastavitev ID-ja za oglaševanje velja za aplikacije sistema Windows, ki uporabljajo identifikator za oglaševanje sistema Windows. Dostop do tega identifikatorja lahko kadar koli onemogočite v nastavitvah, in sicer tako, da izklopite ID za oglaševanje. Če ga nato znova vklopite, se ID za oglaševanje ponastavi in ustvari se nov identifikator. Če do ID-ja za oglaševanje dostopa aplikacija tretje osebe, njeno uporabo ID-ja za oglaševanje ureja njen lastni pravilnik o zasebnosti. Preberite več o ID-ju za oglaševanje v sistemu Windows 10.

Nastavitev ID-ja za oglaševanje ne velja za druge metode oglaševanja Microsofta ali drugih ponudnikov, ki temelji na zanimanjih, kot so piškotki, ki se uporabljajo za zagotavljanje prikazanih oglasov na spletnih mestih, ki temeljijo na zanimanjih. Izdelki drugih ponudnikov, do katerih dostopate prek sistema Windows oziroma so v tem sistemu nameščeni, lahko zagotovijo tudi druge oblike oglaševanja, ki temeljijo na zanimanjih, v skladu z lastnimi pravilniki o zasebnosti. Microsoft v nekaterih Microsoftovih izdelkih zagotavlja druge oblike oglasov, ki temeljijo na zanimanjih, tako neposredno kot prek partnerjev drugih ponudnikov oglasov. Dodatne informacije o Microsoftovi uporabi podatkov za oglaševanje najdete v razdelku Kako uporabljamo osebne podatke v tej izjavi.

DiagnostikaDiagnostikamaindiagnosticsmodule
Povzetek

Microsoft zbira diagnostične podatke sistema Windows za reševanje težav in ohranjanje posodobljenosti sistema Windows, njegove varnosti in pravilnega delovanja. Prav tako nam pomaga izboljšati sistem Windows ter z njim povezane Microsoftove izdelke in storitve, strankam, ki imajo vklopljeno nastavitev »Prilagojene izkušnje«, pa zagotavlja ustreznejše namige in priporočila za prilagajanje Microsoftovih izdelkov in storitev ter izdelkov in storitev tretjih oseb za sistem Windows njihovim potrebam. Ti podatki so posredovani Microsoftu in shranjeni z enim ali več enoličnimi identifikatorji, s katerimi prepoznamo posameznega uporabnika ali napravo ter lažje prepoznamo težave z delovanjem naprave in vzorce uporabe. Obstajata dve ravni diagnostičnih podatkov in podatkov o dejavnosti: Osnovno in Popolno. Če organizacija (na primer delodajalec ali šola) uporablja Microsoftova orodja za upravljanje ali najame Microsoft za upravljanje vaše naprave, bomo mi in organizacija uporabljali diagnostične podatke in podatke o napakah iz vaše naprave ter jih obdelovali, da omogočimo upravljanje, spremljanje in odpravljanje težav naprav organizacije ter za druge namene organizacije.

Osnovno vključujejo podatke o vaši napravi, njenih nastavitvah in zmožnostih ter o tem, ali deluje pravilno. Na ravni »Osnovno« zbiramo te podatke:

  • Podatki o napravi, povezljivosti in konfiguraciji:
    • Podatki o napravi, kot so podatki o vrsti procesorja, proizvajalcu strojne opreme, vrsti in zmogljivosti baterije, številu in vrsti kamer, vdelani programski opremi ter atributih pomnilnika.
    • Podatki o zmogljivosti omrežja in povezavi, kot so podatki o naslovu IP naprave, mobilnem omrežju (vključno s številko IMEI in mobilnim operaterjem) ter podatki o tem, ali je naprava povezana z brezplačnim ali plačljivim omrežjem.
    • Podatki o operacijskem sistemu in njegovi konfiguraciji, kot so podatki o različici OS in številki gradnje, podatki o območnih in jezikovnih nastavitvah, podatki o diagnostični ravni ter podatki o tem, ali je naprava včlanjena v program za preskuševalce sistema Windows.
    • Podatki o povezanih zunanjih napravah, kot so podatki o modelu, proizvajalcu, gonilniku in združljivosti.
    • Podatki o aplikacijah, nameščenih v napravi, kot so podatki o imenu, različici in izdajatelju aplikacije.
  • Podatki o tem, ali je naprava pripravljena na posodobitev in ali obstajajo dejavniki, ki lahko ovirajo zmožnost prejemanja posodobitev, kot so nizka raven baterije, omejen prostor na disku ali povezljivost preko plačljivega omrežja.
  • Podatke o tem, ali so se posodobitve uspešno izvedle.
  • Podatke o zanesljivosti samega sistema za zbiranje diagnostičnih podatkov.
  • Osnovne podatke poročanja o napakah, kot so podatki o stanju operacijskega sistema in aplikacij, ki se izvajajo v vaši napravi. V okviru poročanja o osnovnih napakah so na primer predstavljeni podatki o tem, ali se določena aplikacija, kot je Microsoftov Slikar ali igra drugega ponudnika, preneha odzivati ali se zruši.

Popolni podatki vključujejo vse podatke, zbrane v okviru osnovnih podatkov, poleg tega pa še dodatne podatke o stanju naprave, dejavnosti naprave (ki se včasih imenuje tudi uporaba) in naprednem poročanju o napakah, ki Microsoftu omogočajo popravljanje in izboljšanje izdelkov in storitev za vse uporabnike. Na ravni »Popolno« zbiramo te podatke:

  • Dodatni podatki o napravi, povezljivosti in konfiguraciji poleg tistih, zbranih na ravni »Osnovno«.
  • Podatki o stanju operacijskega sistema in drugih sistemskih komponent ter beleženju podatkov, povezanih s tem stanjem (poleg podatkov o posodobitvah in sistemih za diagnostiko, zbranih na ravni »Osnovno«).
  • Podatki o dejavnosti aplikacije, kot so podatki o tem, kateri programi se zaganjajo v napravi, kako dolgo se izvajajo in kako hitro se odzivajo na vhodne podatke.
  • Podatki o dejavnosti brskalnika, vključno z zgodovino brskanja in iskanimi izrazi, v Microsoftovih brskalnikih (Microsoft Edge ali Internet Explorer).
  • Podatki o izboljšanem poročanju o napakah, vključno s stanjem pomnilnika naprave, ko pride so sesutja sistema ali aplikacije (ti podatki lahko nenamerno vsebujejo uporabnikovo vsebino, na primer dele datoteke, ki ste jo uporabljali ob nastanku težave). Podatki o zrušitvi se nikoli ne uporabljajo za prikrojene izkušnje, kot je opisano v nadaljevanju.

Nekateri podatki, opisani zgoraj, morda niso zbrani iz vaše naprave, čeprav je raven diagnostičnih podatkov nastavljena na »Popolno«. Microsoft zmanjšuje količino podatkov, ki jih zbira iz vseh naprav, z zbiranjem nekaterih podatkov na ravni »Popolno« iz zgolj dela naprav (vzorec). Če zaženete orodje Pregledovalnik diagnostičnih podatkov, se prikaže ikona, ki kaže, ali je vaša naprava del vzorca in kateri podatki se zbirajo iz vaše naprave. Navodila za prenos orodja Pregledovalnik diagnostičnih podatkov najdete v začetnem meniju > Nastavitve > Zasebnost > Diagnostika in povratne informacije.

Določeni podatkovni elementi, ki se zbirajo v diagnostiki sistema Windows, se lahko spremenijo, da lahko Microsoft prilagodljivo zbira podatke, potrebne za opisane namene. Tako lahko na primer Microsoft zaradi odpravljanja najnovejše težave z učinkovitostjo delovanja, ki vpliva na uporabnikovo računalniško izkušnjo, ali za posodobitev naprave s sistemom Windows 10, ki je nova na trgu, morda zbira podatkovne elemente, ki jih pred tem ni zbiral. Za trenutni seznam vrst podatkov, ki so zbrani na obeh ravneh diagnostike, si oglejte diagnostične podatke sistema Windows 10 na ravni »Popolno«, za trenutni seznam podatkov, zbranih na ravni »Osnovno«, pa si oglejte diagnostične podatke sistema Windows 10 na osnovni ravni. Omejene dele podatkov v poročilih o napakah posredujemo partnerjem (na primer izdelovalcem naprav) in jim tako pomagamo odpraviti težave z izdelki in storitvami, ki delujejo s sistemom Windows ter drugimi Microsoftovimi izdelki in storitvami. Te podatke lahko uporabljajo izključno za popravilo ali izboljšanje teh izdelkov in storitev. Nekatere združene in deidentificirane diagnostične podatke, kot so trendi splošne uporabe aplikacij in funkcij sistema Windows, morda tudi delimo z izbranimi tretjimi osebami. Preberite več o diagnostičnih podatkih v sistemu Windows 10.

Prepoznavanje pisanja s peresom in tipkanja. Microsoftu lahko pomagate izboljšati prepoznavanje pisanja s peresom in tipkanja tako, da pošljete diagnostične podatke o pisanju s peresom in tipkanju. Če se odločite za to, bo Microsoft zbral vzorce vsebine, ki jo natipkate ali napišete, za izboljšanje funkcij, na primer prepoznavanja rokopisa, samodokončanja, predvidevanja naslednje besede in popravkov črkovanja, v številnih jezikih, ki jih uporabljajo uporabniki sistema Windows. Ko Microsoft zbira diagnostične podatke o pisanju s peresom in tipkanju, se ti razdelijo v majhne vzorce, iz katerih se v postopku obdelave odstranijo enolični identifikatorji, informacije za razvrščanje in drugi podatki (kot so e-poštni naslovi in številske vrednosti), na podlagi katerih bi bilo lahko mogoče poustvariti izvorno vsebino ali vnose povezati z vami. Vključujejo tudi povezane podatke o učinkovitosti delovanja, na primer ročne spremembe besedila in besede, ki ste jih dodali v slovar. Preberite več o izboljšanju pisanja s peresom in tipkanja v sistemu Windows 10.

Če vklopite Prikrojene izkušnje, bomo uporabili vaše diagnostične podatke sistema Windows (na ravni »Osnovno« ali »Popolno«, kot ste izbrali), da vam ponudimo prilagojene nasvete, oglase in priporočila za izboljšanje Microsoftovih izdelkov in storitev glede na vaše potrebe. Če ste pri nastavljanju diagnostičnih podatkov izbrali raven »Osnovno«, prilagajanje temelji na podatkih o vaši napravi, njenih nastavitvah in zmožnostih ter o tem, ali deluje pravilno. Če ste izbrali raven »Popolno«, prilagajanje temelji tudi na podatkih o spletnih mestih, po katerih brskate, načinu uporabe aplikacij in funkcij ter dodatnih podatkih o stanju vaše naprave. Kljub temu za prilagajanje ne uporabimo vsebine izvozov ob zrušitvi in podatkov o govoru, tipkanju ali pisanju s peresom, če takšne podatke prejmemo od uporabnikov, ki so izbrali raven »Popolno«.

Prilagojene izkušnje vključujejo predloge o tem, kako prilagoditi in optimizirati sistem Windows. Vključujejo tudi oglase in priporočila izdelkov in storitev, funkcij, aplikacij in strojne opreme Microsofta in drugih ponudnikov za vaše izkušnje s sistemom Windows. Da lahko kar najbolje izkoristite svojo napravo, vam lahko na primer povemo več o funkcijah, ki jih morda ne poznate ali ki so nove. Če imate težavo s svojo napravo s sistemom Windows, vam morda ponudimo rešitev. Morda vam bomo ponudili možnost prilagoditve zaklenjenega zaslona s slikami ali vam pokazali več slik, ki so vam všeč, ali manj takšnih, ki vam niso všeč. Če v brskalniku pretakate filme, vam bomo morda priporočili aplikacijo iz trgovine Microsoft Store, ki učinkoviteje pretaka. Če vam zmanjkuje prostora na trdem disku, vam bo sistem Windows morda priporočil, da preskusite storitev OneDrive ali kupite strojno opremo, da pridobite dodatni prostor. Preberite več o prilagojenih izkušnjah v sistemu Windows 10.

Središče za povratne informacijeSredišče za povratne informacijemainfeedbackhubmodule
Povzetek

Središče za povratne informacije je vnaprej nameščena aplikacija, ki zagotavlja način za zbiranje povratnih informacij o Microsoftovih izdelkih in nameščenih lastnih aplikacijah ter aplikacijah tretjih oseb. V središče za povratne informacije se lahko vpišete z osebnim Microsoftovim računom ali računom, ki vam ga zagotovi vaša organizacija (na primer delodajalec ali šola) in ga uporabljate za prijavo v Microsoftove izdelke. Če se vpišete s službenim ali šolskim računom, lahko Microsoftu pošiljate povratne informacije v povezavi z vašo organizacijo.

Vse povratne informacije, ki jih pošljete, so javno vidne, ne glede na to, ali uporabljate službeni ali šolski račun ali osebni Microsoftov račun. Če povratne informacije pošljete prek službenega ali šolskega računa, jih lahko prek središča za povratne informacije vidijo skrbniki za IT vaše organizacije.

Ko Microsoftu pošljete povratne informacije o težavi ali pritrdite težavi, bodo Microsoftu poslani diagnostični podatki za izboljšanje Microsoftovih izdelkov in storitev. Odvisno od vaših nastavitev diagnostičnih podatkov v možnosti Začetni meni > Nastavitve > Zasebnost > Diagnostika in povratne informacije bo središče za povratne informacije samodejno poslalo diagnostične podatke ali pa boste imeli možnost, da jih Microsoftu pošljete hkrati s povratnimi informacijami. Microsoft bo morda vaše povratne informacije in diagnostične podatke delil tudi s svojimi partnerji (na primer z izdelovalcem naprave ali razvijalcem vdelane programske opreme) za odpravljanje težav z izdelki in storitvami, ki delujejo s sistemom Windows in drugimi Microsoftovimi izdelki in storitvami. Preberite več o diagnostičnih podatkih v sistemu Windows 10.

Lokacijske storitve, zaznavanje gibanja in snemanjeLokacijske storitve, zaznavanje gibanja in snemanjemainlocationservicesmotionsensingmodule
Povzetek

Lokacijska storitev sistema Windows. Microsoft upravlja lokacijsko storitev, s katero je mogoče določiti natančno geografsko lokacijo določene naprave s sistemom Windows. Lokacija vaše naprave je lahko določena z različno natančnostjo in je lahko v nekaterih primerih natančno določena, odvisno od zmogljivosti naprave. Če ste v napravi s sistemom Windows omogočili lokacijo oz. ste Microsoftovim aplikacijam dovolili dostop do podatkov o lokaciji v napravah s sistemom, ki ni Windows, Microsoft zbira podatke o oddajnikih in dostopnih točkah Wi-Fi ter njihovih lokacijah in jih doda v zbirko podatkov z lokacijami, ko odstrani vse podatke, po katerih je mogoče prepoznati osebo ali napravo, iz katere so bili podatki zbrani. Ta kopija informacij o lokaciji v deidentificirani obliki se uporablja za izboljšanje Microsoftovih lokacijskih storitev in jo v nekaterih primerih delimo z našimi ponudniki lokacijskih storitev, trenutno TUKAJ (glejte https://www.here.com/), da bi izboljšali lokacijske storitve ponudnika.

Storitve in funkcije sistema Windows (kot so brskalniki in Cortana), aplikacije, ki se izvajajo v sistemu Windows, in spletna mesta, ki jih obiščete v brskalnikih sistema Windows, lahko dostopajo do lokacije naprave prek sistema Windows, če to dovolijo vaše nastavitve. Nekatere funkcije in aplikacije zahtevajo dovoljenje za lokacijo, ko prvič namestite sistem Windows, nekatere zahtevajo dovoljenje, ko prvič uporabite aplikacijo, druge pa zahtevajo dovoljenje pri vsakem dostopu do lokacije naprave. Informacije o določenih aplikacijah za Windows, ki uporabljajo lokacijo naprave, najdete v spodnjem razdelku Aplikacije za Windows v tej izjavi o zasebnosti.

Ko aplikacija ali funkcija dostopa do lokacije naprave in ste vpisani z Microsoftovim računom, bo tudi vaša naprava s sistemom Windows naložila svojo lokacijo v oblak, kjer bo na voljo drugim aplikacijam ali storitvam, ki uporabljajo vaš Microsoftov račun in katerim ste to dovolili, v vseh vaših napravah. Ohranili bomo samo zadnjo znano lokacijo (vsaka nova lokacija zamenja prejšnjo). Podatki o zgodovini nedavnih lokacij naprave s sistemom Windows so prav tako shranjeni v napravi, četudi ne uporabljate Microsoftovega računa, nekatere aplikacije in funkcije sistema Windows pa lahko dostopajo do te zgodovine lokacij. Zgodovino lokacij naprave lahko kadar koli izbrišete v meniju »Nastavitve« v napravi.

V možnosti »Nastavitve« si lahko ogledate tudi, katere aplikacije lahko dostopajo do natančne lokacije ali zgodovine lokacij vaše naprave, onemogočite ali omogočite dostop do lokacije naprave za določene aplikacije ali onemogočite dostop do lokacije naprave. Prav tako lahko nastavite privzeto lokacijo, ki se uporabi, kadar lokacijska storitev ne more zaznati natančnejše lokacije vaše naprave.

Tudi ko onemogočite dostop do lokacije naprave, lahko nekatere namizne aplikacije in storitve drugih ponudnikov uporabljajo druge tehnologije (kot so Bluetooth, Wi-Fi, modem za mobilno podatkovno povezavo itd.) za določanje natančne lokacije naprave. Preberite več o namiznih aplikacijah drugih ponudnikov in o tem, kako lahko morda še vedno določijo lokacijo vaše naprave, ko je nastavitev lokacije naprave izklopljena.

Polega tega bo za lažje zagotavljanje pomoči v nujnih primerih sistem Windows vsakič, ko boste klicali v sili, poskusil določiti in deliti vašo natančno lokacijo, ne glede na vaše nastavitve lokacije. Če ima vaša naprava vstavljeno kartico SIM ali kako drugače uporablja mobilne storitve, bo imel dostop do lokacije vaše naprave tudi vaš mobilni operater. Preberite več o lokaciji v sistemu Windows 10.

Splošna lokacija. Če vklopite funkcijo »Splošna lokacija«, imajo aplikacije, ki ne morejo uporabljati vaše natančne lokacije, dostop do vaše splošne lokacije, kot je vaše mesto, poštna številka ali regija.

Iskanje telefona. S funkcijo »Poišči moj telefon« lahko poiščete lokacijo telefona s sistemom Windows na spletnem mestu Spletno mesto Microsoftovega računa, tudi če ste izklopili dostop do lokacijske storitve v telefonu. Če ste v telefonu v nastavitvah funkcije »Poišči moj telefon« vklopili nastavitev »shrani mojo lokacijo vsakih nekaj ur«, funkcija »Poišči moj telefon« redno pošilja in shranjuje zadnjo znano lokacijo vašega telefona, tudi če ste v telefonu izklopili lokacijske storitve. Vsaka nova poslana lokacija zamenja prejšnjo shranjeno lokacijo.

Poišči mojo napravo. Funkcija »Poišči mojo napravo« omogoča skrbniku prenosne naprave s sistemom Windows, da prek strani account.microsoft.com/devices poišče lokacijo te naprave. Če želite omogočiti funkcijo »Poišči mojo napravo«, mora biti skrbnik vpisan z Microsoftovim računom in imeti omogočene nastavitve lokacije. Funkcija bo delovala, tudi če so drugi uporabniki zavrnili dostop do lokacije za vse svoje aplikacije. Ko skrbnik poskuša poiskati napravo, se uporabnikom prikaže obvestilo v območju za obvestila. Preberite več o funkciji »Poišči mojo napravo« v sistemu Windows 10.

Zaznavanje gibanja sistema Windows. Naprave s sistemom Windows, v katerih je na voljo zaznavanje gibanja, lahko zbirajo podatke o gibanju. Ti podatki omogočajo funkcijam, kot je števec korakov, štetje korakov, tako da lahko aplikacija za vadbo oceni količino porabljenih kalorij. Ti podatki in zgodovina so shranjeni v vaši napravi, do njih pa lahko dostopajo aplikacije, ki jim podelite dovoljenje za dostop do teh podatkov in njihovo uporabo.

Snemanje. V nekaterih napravah s sistemom Windows je na voljo funkcija snemanja, s katero lahko zajamete video- in zvočne posnetke svojih dejavnosti v napravi, vključno s komunikacijo z drugimi. Če posnamete sejo, bo posnetek shranjen v lokalni pomnilnik naprave. V nekaterih primerih vam je na voljo možnost za prenos posnetka v Microsoftov izdelek ali storitev, ki javno predvaja posnetek. Pomembno: Pred snemanjem in/ali prenašanjem kakršnekoli komunikacije se morate seznaniti s svojimi pravnimi odgovornostmi. Preverite tudi, ali morate vnaprej pridobiti privolitev vseh oseb, ki sodelujejo pri komunikaciji. Microsoft ne odgovarja za to, kako uporabljate funkcije za snemanje ali svoje posnetke.

Varnostne funkcijeVarnostne funkcijemainsecurityandsafetyfeaturesmodule
Povzetek

Šifriranje naprave. S šifriranjem naprave s tehnologijo šifriranja pogona BitLocker zaščitite podatke, shranjene v napravi. Če vklopite šifriranje naprave, Windows samodejno šifrira pogon, na katerem je nameščen Windows, in ustvari obnovitveni ključ. Obnovitveni ključ za BitLocker za vašo osebno napravo je samodejno varnostno kopiran v vaš osebni spletni račun za Microsoft OneDrive. Microsoft ne uporablja vaših posameznih obnovitvenih ključev za noben drug namen.

Orodje za odstranjevanje zlonamerne programske opreme. Orodje za odstranjevanje zlonamerne programske opreme (MSRT) se v vaši napravi zažene vsaj enkrat mesečno v okviru storitve Windows Update. Orodje za odstranjevanje zlonamerne programske opreme preveri prisotnost okužb v napravi po določeni, prevladujoči zlonamerni programski opremi ter odstrani vseh najdene okužbe. Orodje za odstranjevanje zlonamerne programske opreme bo med izvajanjem iz vaše naprave odstranilo vso zlonamerno programsko opremo, ki je navedena na spletnem mestu Microsoftove podpore. Med iskanjem zlonamerne programske opreme v napravi je Microsoftu poslano poročilo z določenimi podatki o zaznani zlonamerni programski opremi, napakami in drugimi podatkih o vaši napravi. Če ne želite, da orodje za odstranjevanje zlonamerne programske opreme pošilja Microsoftu te podatke, onemogočite komponento za poročanje v orodju za odstranjevanje zlonamerne programske opreme.

Microsoftova družina. Starši lahko s funkcijo »Microsoftova družina« spoznajo, kako njihov otrok uporablja svojo napravo, in nastavijo omejitve za uporabo naprave. Za družinske člane so na voljo številne funkcije, zato priporočamo, da skrbno preberete informacije, navedene pri ustvarjanju družine ali pridruževanju družini. Če je za otroka vklopljeno poročanje o družinski dejavnosti, Microsoft zbira podrobnosti o tem, kako otrok uporablja napravo, njegovim staršem pa posreduje poročila o dejavnostih otroka. Poročila o dejavnosti se po kratkem obdobju redno brišejo iz Microsoftovih strežnikov.

Microsoft Defender SmartScreen. Microsoft Defender SmartScreen vas pomaga zaščititi, ko uporabljate naše storitve, s preverjanjem, ali so v prenesenih datotekah in spletni vsebini zlonamerna programska oprema, morebitna nevarna spletna vsebina ali druge nevarnosti, ki bi lahko ogrozile vas ali vašo napravo. Pri preverjanju datoteke so Microsoftu poslani podatki o tej datoteki, vključno z imenom datoteke, zgoščeno vrednostjo njene vsebine, mestom za shranjevanje prenesene datoteke in digitalnimi potrdili te datoteke. Če Microsoft Defender SmartScreen ugotovi, da je datoteka neznana ali potencialno ni varna, bo pred odpiranjem datoteke prikazano opozorilo. Pri preverjanju spletne vsebine se Microsoftu pošljejo podatki o vsebini in vaši napravi, vključno s celotnim spletnim naslovom vsebine. Če Microsoft Defender SmartScreen ugotovi, da vsebina morebiti ni varna, bo namesto nje prikazano opozorilo. Microsoft Defender SmartScreen lahko vklopite ali izklopite v nastavitvah.

Microsoft Defender Antivirus. Microsoft Defender Antivirus išče zlonamerno programsko opremo in drugo neželeno programsko opremo, potencialno neželene aplikacije in drugo zlonamerno programsko vsebino v vaši napravi. Microsoft Defender Antivirus je samodejno vklopljen in pomaga zaščititi vašo napravo, če v napravi ni dejavna nobena druga programska oprema za zaščito proti zlonamerni programski opremi. Če je Microsoft Defender Antivirus vklopljen, bo spremljal varnostno stanje vaše naprave. Ko je Microsoft Defender Antivirus vklopljen ali se izvaja, ker je omogočeno omejeno občasno pregledovanje, bo Microsoftu samodejno pošiljal poročila, ki vsebujejo podatke o domnevni zlonamerni programski opremi in drugi neželeni programski opremi, potencialno neželenih aplikacijah in drugi zlonamerni vsebini, pošlje pa lahko tudi datoteke, ki bi lahko vsebovale zlonamerno vsebino, kot je zlonamerna programska oprema. Če je verjetno, da bi poročilo vsebovalo osebne podatke, ne bo poslano samodejno, temveč vam bo pred pošiljanjem prikazan poziv. Microsoft Defender Antivirus lahko nastavite tako, da Microsoftu ne pošilja poročil in domnevne zlonamerne programske opreme.

Govor, glasovno aktiviranje, pisanje s peresom in tipkanjeGovor, glasovno aktiviranje, pisanje s peresom in tipkanjemainspeechinkingtypingmodule
Povzetek

Govor. Microsoft ponuja funkcijo prepoznavanja govora v napravi in storitev prepoznavanja govora v oblaku (v spletu) na območjih, kjer je na voljo Cortana. Če želite več informacij o tem, katere jezike in območja trenutno podpira funkcija govora, obiščite Območne in jezikovne možnosti v Cortani.

Vklop nastavitve za spletno prepoznavanje govora omogoča uporabo Microsoftovega prepoznavanja govora v oblaku v Cortani, portalu za mešano resničnost, narekovanju v sistemu Windows s programsko tipkovnico, podprtih aplikacijah iz trgovine Microsoft Store in sčasoma tudi v drugih delih sistema Windows.

Če možnost za govor vklopite med nastavitvijo naprave HoloLens ali namestitvijo tehnologije Windows Mixed Reality, omogoča uporabo glasovnih ukazov, nareka in interakcij z aplikacijami. Omogočene bodo tako nastavitve za prepoznavanje govora v napravi kot tudi za spletno prepoznavanje govora. Ko sta omogočeni obe nastavitvi in je vklopljen naglavni komplet, bo naprava vedno poslušala vaš glasovni vnos in vaše glasovne podatke pošiljala Microsoftovi storitvi za prepoznavanja govora v oblaku.

Ko uporabljate Microsoftovo storitev prepoznavanja govora v oblaku, Microsoft zbira in uporablja vaše glasovne posnetke za izdelavo besedilnega prepisa izgovorjenih besed v glasovnih podatkih. Glasovni podatki se skupaj uporabljajo za izboljšanje naše zmožnosti pravilnega prepoznavanja govora vseh uporabnikov.

Prepoznavanje govora v napravi lahko uporabljate brez pošiljanja glasovnih podatkov Microsoftu. Vendar pa Microsoftova storitev prepoznavanja govora v oblaku zagotavlja natančnejše prepoznavanje od prepoznavanja govora v napravi. Ko je nastavitev spletnega prepoznavanja govora izklopljena, bodo govorne storitve, ki ne temeljijo na oblaku in uporabljajo le prepoznavanje v napravi, kot sta aplikaciji Pripovedovalec in Prepoznavanje govora Windows, še vedno delovale.

Če ste v Cortani to dovolili, zberemo tudi dodatne podatke, kot so vaše ime in vzdevek, vaši nedavni dogodki v koledarju in imena udeležencev vaših sestankov, informacije o vaših stikih, vključno z imeni in vzdevki, imena vaših priljubljenih lokacij, aplikacije, ki jih uporabljate, in podatke o vaših glasbenih izbirah. Ti dodatni podatki nam omogočajo, da bolje prepoznamo ljudi, dogodke, lokacije in glasbo, ko narekujete ukaze, sporočila ali dokumente.

Spletno prepoznavanje govora lahko kadar koli izklopite. S tem ustavite pošiljanje glasovnih podatkov Microsoftu. Če uporabljate HoloLens ali naglavni komplet za mešano resničnost, lahko prav tako kadar koli izklopite prepoznavanje govora v napravi. S tem boste v napravi ustavili poslušanje svojega glasovnega vnosa. Za nadzor nad glasovnimi podatki, ki jih je Microsoft povezal z vašim Microsoftovim računom, obiščite spletno mesto Nadzorna plošča za zasebnost pri Microsoftu. Če nastavitev spletnega prepoznavanja govora izklopite, se bodo vsi glasovni podatki, zbrani medtem ko niste bili vpisani v Microsoftov račun, ločili od vaše naprave. Preberite več o spletnem prepoznavanju govora v sistemu Windows 10.

Glasovno aktiviranje. Windows podprtim aplikacijam ponuja možnost, da se odzovejo in ukrepajo na podlagi glasovnih ključnih besed, določenih posebej za zadevno aplikacijo. To Cortani na primer omogoča, da posluša, ali je izgovorjena besedna zveza »Hey Cortana«, in se odzove nanjo.

 Če ste aplikaciji dali dovoljenje, da posluša, ali so izgovorjene glasovne ključne besede, bo Windows 10 aktivno spremljal signal iz mikrofona in iskal te ključne besede. Ko je ključna beseda prepoznana, bo aplikacija imela dostop do vaših glasovnih posnetkov in bo lahko obdelala posnetek, ukrepala in se odzvala, na primer z izgovorjenim odgovorom. Aplikacija lahko glasovni posnetek pošlje svojim storitvam v oblaku za obdelavo ukazov. Vsaka aplikacija mora zahtevati vaše dovoljenje, preden lahko dostopa do glasovnih posnetkov.

Če Cortani omogočite uporabo glasovnega aktiviranja in odgovarjanje na poziv »Hey Cortana«, to pomeni, da se bodo vaši združeni glasovni podatki zbirali in uporabljali za izboljšanje naše zmožnosti pravilnega prepoznavanja govora vseh uporabnikov. Več informacij o Cortaninih funkcijah in o tem, kako jih upravljati, je na spletnem mestu Cortana in zasebnost. Microsoft ne zbira zvočnih posnetkov v imenu katere koli aplikacije tretje osebe, za katero ste dovolili glasovno aktiviranje.

Glasovno aktiviranje lahko poleg tega omogočite, ko je naprava zaklenjena. Če je omogočeno, bo ustrezna aplikacija še naprej poslušala mikrofon, da ugotovi, ali so bile izgovorjene glasovne ključne besede, tudi ko zaklenete napravo, in jo bo lahko aktiviral vsak, ki govori v bližini naprave. Ko je naprava zaklenjena, bo imela aplikacija dostop do istega nabora zmogljivosti in podatkov kot takrat, ko je naprava odklenjena.

Glasovno aktiviranje lahko kadar koli izklopite. Preberite več o glasovnem aktiviranju v sistemu Windows 10 .

Tudi če ste izklopili glasovno aktiviranje, lahko nekatere namizne aplikacije in storitve drugih ponudnikov še vedno poslušajo mikrofon in zbirajo vaš glasovni vnos. Preberite več o namiznih aplikacijah drugih ponudnikov in o tem, kako lahko morda še vedno dostopajo do mikrofona, tudi ko so te nastavitve izklopljene. .

Individualno prilagajanje pisanja s peresom in tipkanja. Zbiramo tudi vaše natipkane in ročno napisane besede, da vam omogočimo: uporabo osebnega slovarja, boljše prepoznavanje znakov za lažje tipkanje in pisanje v napravi ter predloge besedila, ki se prikažejo med tipkanjem ali pisanjem. Če nastavitve naprave s sistemom Windows sinhronizirate z drugimi napravami s sistemom Windows, se vaš lokalni uporabniški slovar shrani v vašo osebno storitev OneDrive, da je omogočena skupna raba vašega slovarja z drugimi napravami s sistemom Windows. Preberite več o nastavitvah sinhroniziranja.

Individualno prilagajanje pisanja s peresom in tipkanja lahko kadar koli izklopite. Tako boste izbrisali podatke, shranjene v napravi, kot je lokalni uporabniški slovar. Preberite več o individualnem prilagajanju pisanja s peresom in tipkanja v sistemu Windows 10..

Sinhroniziranje nastavitevSinhroniziranje nastavitevmainsyncsettingsmodule
Povzetek

Če se v sistem Windows vpišete z Microsoftovim računom, Windows sinhronizira nekatere vaše nastavitve in informacije z Microsoftovimi strežniki ter vam tako zagotovi prilagojene izkušnje v več napravah. Ko ste z Microsoftovim računom vpisani v eno ali več naprav in ko se z istim Microsoftovim računom prvič vpišete v drugo napravo, Windows prenese in uporabi izbrane nastavitve in podatke za sinhronizacijo iz vaših drugih naprav. Nastavitve, ki jih izberete za sinhronizacijo, so samodejno posodobljene v Microsoftovih strežnikih in vaših drugih napravah, ko jih uporabite.

Med nastavitve, ki so sinhronizirane, spadajo med drugim tudi:

  • aplikacije, ki ste jih namestili iz trgovine Microsoft Store,
  • jezikovne nastavitve,
  • nastavitve središča za dostopnost,
  • nastavitve prilagajanja, kot so slika računa, ozadje in nastavitve miške,
  • Nastavitve aplikacij iz trgovine Microsoft Store
  • slovarji črkovalnika, slovarji urejevalnika vnosne metode (IME) in osebni slovarji,
  • zgodovina, priljubljene in obiskana spletna mesta v brskalniku Internet Explorer,
  • shranjena imena in gesla za aplikacije, spletna mesta, mobilno dostopno točko in omrežja Wi-Fi ter

V začetnem meniju > Nastavitve > Računi > Sinhroniziranje nastavitve lahko izberete sinhronizacijo nastavitev in nadzorujete posamezne nastavitve, ki se sinhronizirajo. Nekatere aplikacije imajo svoje, ločene kontrolnike za sinhronizacijo. Če se v Windows vpišete s službenim računom in ga želite povezati s svojim osebnim Microsoftovim računom, vas Windows vpraša, katere nastavitve želite sinhronizirati, preden povežete svoj Microsoftov račun.

Storitve za posodabljanjeStoritve za posodabljanjemainupdateservicesmodule
Povzetek

Storitve posodabljanja za Windows vključujejo storitvi Windows Update in Microsoft Update. Windows Update je storitev, ki zagotavlja posodobitve programske opreme za programsko opremo Windows in drugo programsko opremo za podporo, na primer za gonilnike in vdelano programsko opremo izdelovalcev naprav. Microsoft Update je storitev, ki zagotavlja posodobitve programske opreme za drugo Microsoftovo programsko opremo, na primer za Office.

Windows Update samodejno prenese posodobitve za programsko opremo Windows v vašo napravo. Windows Update lahko konfigurirate tako, da samodejno namesti te posodobitve, ko so na voljo (priporočeno), ali tako, da vas Windows obvesti, kadar morate znova zagnati napravo, da dokončate nameščanje posodobitev. Aplikacije, ki so na voljo v trgovini Microsoft Store, se samodejno posodabljajo prek trgovine Microsoft Store, kot je opisano v razdelku Microsoft Store v tej izjavi o zasebnosti.

Spletni brskalniki – Microsoft Edge in Internet ExplorerSpletni brskalniki – Microsoft Edge in Internet Explorermainwebbrowsersmodule
Povzetek

Microsoft Edge je privzeti spletni brskalnik za Windows. V sistemu Windows je na voljo tudi Internet Explorer, starejši Microsoftov brskalnik. Kadar za dostop do interneta uporabljate spletni brskalnik, so spletnim mestom, ki jih obiščete, in spletnim storitvam, ki jih uporabljate, poslani podatki o vaši napravi (»standardni podatki o napravi«). Med standardne podatke o napravi spadajo naslov IP naprave, vrsta in jezik brskalnika, ure dostopa in naslovi spletnih mest s povezavami. Ti podatki bodo morda zabeleženi v spletne strežnike teh spletnih mest. Postopki za zaščito zasebnosti na spletnih mestih, ki jih obiščete, in v spletnih storitvah, ki jih uporabljate, določajo, kateri podatki so zabeleženi in način uporabe teh podatkov. Poleg tega brskalnik Microsoft Edge pošlje enolični ID brskalnika nekaterim spletnim mestom, da nam omogoči razvoj združenih podatkov, ki se uporabljajo za izboljšanje funkcij in storitev brskalnika.

V vašo napravo so shranjeni tudi podatki o tem, kako uporabljate brskalnik, na primer zgodovina brskanja, podatki spletnih obrazcev, začasne internetne datoteke in piškotki. Te podatke lahko iz naprave izbrišete v pogovornem oknu »Brisanje zgodovine brskanja«.

Microsoft Edge vam omogoča, da zajamete in shranite vsebino v svojo napravo, na primer:

  • Spletna opomba. Omogoča, da na spletnih straneh, ki jih obiščete, ustvarite opombe s peresom in besedilne opombe ter jih nato izrežete, shranite ali delite z drugimi.
  • Aktivno branje. Omogoča, da ustvarite in upravljajte bralne sezname, vključno s spletnimi mesti ali dokumenti.
  • Središče. Omogoča enostavno upravljanje bralnih seznamov, priljubljenih, prenosov in zgodovine na enem mestu.
  • Pripni spletno mesto v opravilno vrstico. ki omogoča, da pripnete svoja priljubljena spletna mesta v opravilno vrstico sistema Windows. Spletna mesta bodo lahko videla, katero od njihovih spletnih strani ste pripeli, da vam lahko zagotovijo obvestilno oznako in vam tako sporočijo, da lahko na njihovih spletnih mestih preverite nekaj novega.

Če se vpišete s svojim Microsoftovim računom, bodo nekateri podatki Microsoftovega brskalnika, shranjeni v vaši napravi, sinhronizirani z drugimi napravami. V brskalniku Internet Explorer ti podatki na primer vključujejo zgodovino brskanja in priljubljene, v brskalniku Microsoft Edge pa priljubljene, bralne sezname in vnose za samodejno izpolnjevanje obrazcev (npr. ime, naslov in telefonsko številko), lahko pa vključujejo tudi podatke za razširitve, ki ste jih namestili. Če v brskalniku Microsoft Edge na primer sinhronizirate svoj bralni seznam z drugimi napravami, so kopije vsebine, ki jih shranite na bralni seznam, poslane posamezni sinhronizirani napravi za poznejši ogled. Sinhronizacijo v brskalniku Internet Explorer lahko onemogočite tako, da kliknete začetni meni > Nastavitve > Računi > Sinhronizirajte svoje nastavitve. (Dodatne informacije najdete v razdelku Sinhroniziranje nastavitev v tej izjavi o zasebnosti.) Sinhronizacijo podatkov brskalnika Microsoft Edge lahko onemogočite tudi tako, da v nastavitvah brskalnika Microsoft Edge izklopite sinhronizacijo.

Microsoft Edge in Internet Explorer uporabljata vaše iskalne poizvedbe in zgodovino brskanja za omogočanje hitrejšega brskanja ter zagotavljanje ustreznejših rezultatov iskanja. Med te funkcije spadajo:

  • Predlogi za iskanje v brskalniku Internet Explorer samodejno pošljejo informacije, ki jih vnesete v naslovno vrstico brskalnika, privzetemu ponudniku iskanja (kot je Bing), da ponudijo priporočila za iskanje med vnosom posameznih znakov.
  • Iskanje in predlogi spletnih mestv brskalniku Microsoft Edge samodejno pošljejo informacije, ki jih vnesete v naslovno vrstico brskalnika, storitvi Bing (tudi če ste izbrali drugega privzetega ponudnika iskanja), da ponudijo priporočila za iskanje med vnosom posameznih znakov.

Te funkcije lahko kadarkoli izklopite. Microsoft Edge in Internet Explorer pošljeta vaše iskalne poizvedbe, standardne podatke o napravi in lokacijo (če ste jo omogočili) vašemu privzetemu ponudniku iskanja, da vam lahko ponudita rezultate iskanja. Če je Bing vaš privzeti ponudnik iskanja, te podatke uporabljamo, kot je opisano v razdelkuBing v tej izjavi o zasebnosti.

Cortana vam lahko s funkcijami, kot je »Vprašajte Cortano«, pomaga pri brskanju po spletu v brskalniku Microsoft Edge. Cortanino pomoč v brskalniku Microsoft Edge lahko kadarkoli izklopite v nastavitvah brskalnika Microsoft Edge. Dodatne informacije o tem, kako Cortana uporablja podatke in kako lahko upravljate te podatke, najdete v razdelku Cortana v tej izjavi o zasebnosti.

Aplikacije za WindowsAplikacije za Windowsmainwindowsappsmodule
Povzetek

V sistem Windows so vključene številne Microsoftove aplikacije, druge aplikacije pa so na voljo v trgovini Microsoft Store. V nadaljevanju je navedenih nekaj od teh aplikacij:

aplikacija Zemljevidi. Aplikacija Zemljevidi zagotavlja lokacijske storitve in uporablja storitve Bing za obdelavo vaših iskalnih poizvedb v aplikaciji Zemljevidi. Če ima aplikacija Zemljevidi dostop do vaše lokacije in so lokacijske storitve v sistemu Windows omogočene, ko uporabite tipko »@« za začetek iskanja v podprtih besedilnih poljih v aplikacijah sistema Windows, storitve Bing zbirajo besedilo, ki ga vnesete za znakom »@«, da vam zagotovijo predloge na podlagi lokacije. Več informacij o storitvah, ki uporabljajo tehnologijo Bing, najdete v razdelku Bing v tej izjavi o zasebnosti. Če ima aplikacija Zemljevidi dostop do vaše lokacije, lahko Microsoft zbira podatke o lokaciji v deidentificirani obliki iz vaše naprave, da izboljša Microsoftove storitve, tudi če aplikacije ne uporabljate. Dostop aplikacije Zemljevidi do svoje lokacije onemogočite tako, da izklopite lokacijsko storitev ali onemogočite dostop do lokacijske storitve za aplikacijo Zemljevidi.

V aplikaciji Zemljevidi lahko vodite evidenco svojih priljubljenih lokacij in nedavnih iskanj po zemljevidu. Vaša priljubljena mesta in zgodovina iskanja bodo vključeni kot predlogi za iskanje. Če ste vpisani s svojim Microsoftovim računom, bodo vaša priljubljena mesta, zgodovina iskanja in nekatere nastavitve aplikacij sinhronizirani z drugimi napravami in storitvami (na primer s Cortano). Dodatne informacije najdete v razdelku Sinhroniziranje nastavitev v tej izjavi o zasebnosti.

Aplikaciji Kamera in Fotografije. Če aplikaciji Kamera dovolite uporabo svoje lokacije, so podatki o lokaciji vdelani v fotografije, ki jih posnamete z napravo. V fotografije in videoposnetke so vdelani tudi drugi opisni podatki, na primer model fotoaparata in datum, ko ste posneli fotografijo. Če daste fotografijo ali videoposnetek v skupno rabo, lahko osebe in storitve, s katerimi jih daste v skupno rabo, dostopajo do vseh vdelanih podatkov. Dostop aplikacije Kamera do svoje lokacije onemogočite tako, da v meniju »Nastavitve« v napravi izklopite vsa dovoljenja za dostop do lokacijske storitve ali onemogočite dostop do lokacijske storitve za aplikacijo Kamera.

Aplikacija Fotografije prikaže različne zavihke za skupinske fotografije in videoposnetke, in sicer glede na čas, lokacijo, oznake in obraze. Na zavihku Zbirka prikaže fotografije in videoposnetke, razporejene po času. Na zavihku Album uporabnikom pomaga fotografije in videoposnetke organizirati glede na lokacijo in pogoste oznake. Na zavihku Ljudje fotografije in videoposnetke razvrsti po obrazih.

Ko uvozite fotografije in videoposnetke, ki imajo lokacijske atribute, lahko aplikacija Fotografije razvrsti fotografije in videoposnetke po času in lokaciji. To stori tako, da podatke o lokaciji, vdelane v fotografije in videoposnetke, pošlje Microsoftu, ki ugotovi imena lokacij, na primer »Ljubljana, Slovenija«. Ko se v aplikacijo Fotografije vpišete z Microsoftovim računom in ste sistem nastavili tako, da lokalni datotečni sistem sinhronizira s storitvijo OneDrive, aplikacija Fotografije uporabi zaznavanje predmetov za označevanje in razvrščanje vaših fotografij in videoposnetkov v albume.

Če na strani z nastavitvami za fotografije omogočite preklopno stikalo »Ljudje«, aplikacija uporablja zaznavanje in prepoznavanje obrazov za organiziranje vaše zasebne zbirke v skupine. Zaznavanje obrazov uporabi za ugotavljanje, na katerih fotografijah in videoposnetkih so obrazi. Prepoznavanje obrazov razvrsti fotografije in videoposnetke, na katerih je obraz določene osebe.

Razvrščanje fotografij in videoposnetkov v skupine po obrazih lahko omogočite ali onemogočite. Če je ta funkcija omogočena, lahko procesi aplikacije Fotografije, ki potekajo v ozadju, optično preberejo zbirke fotografij in videoposnetkov, shranjene v vaši napravi, zaradi razvrščanja v skupine po obrazih in prikaz rezultatov na zavihku Ljudje v aplikaciji Fotografije v napravi. Skupine obrazov niso dostopne zunaj konteksta datotečnega sistema naprave in so zaščitene z enakimi varnostnimi ukrepi, kot se uporabljajo za vso drugo vsebino in podatke, povezane s posameznim računom v sistemu Windows. Če v aplikaciji Fotografije omogočite nastavitev funkcije Ljudje, se strinjate z uporabo tehnologije za razvrščanje obrazov v skupine za organiziranje svoje zbirke fotografij in videoposnetkov.

Na zavihku Ljudje lahko nato izberete možnost, da skupine obrazov povežete z lokalno shranjenimi stiki z uporabo izbirnika oseb. Vi, ne Microsoft, ste odgovorni za pridobitev soglasja za povezavo stikov s skupinami obrazov in potrjujete, da ste pridobili vsa potrebna soglasja za povezovanje svojih fotografij in videoposnetkov v skupine.

Vaše skupine bodo tako dolgo shranjene v vaši napravi, kot v njej obdržite skupine oziroma fotografije ali videoposnetke. Uporabniki bodo po treh letih brez interakcij z aplikacijo Fotografije pozvani, da znova potrdijo svoje soglasje. Uporabniki lahko kadar koli izklopijo preklopno stikalo Ljudje na zavihku Nastavitve.

Aplikacija Ljudje. V aplikaciji Ljudje si lahko na enem mestu ogledate vse svoje stike in komunicirate z njimi. Če v aplikacijo Ljudje dodate račun, so vaši stiki iz računa samodejno dodani v aplikacijo Ljudje. V aplikacijo Ljudje lahko dodate druge stike, vključno s stiki iz družabnih omrežij (kot sta Facebook in Twitter) in e-poštnimi računi. Ko dodate račun, vam povemo, katere podatke lahko aplikacija Ljudje uvozi ali sinhronizira z določeno storitvijo, in vam omogočimo, da izberete, kaj želite dodati. Druge aplikacije, ki jih namestite, lahko prav tako sinhronizirajo podatke v aplikacijo Ljudje in dodajo podrobnosti obstoječim stikom. Ko si ogledate stik v aplikaciji Ljudje, se pridobijo in prikažejo podatki o vaših nedavnih interakcijah s stikom (na primer e-poštna sporočila in dogodki na koledarju, vključno iz aplikacij, iz katerih aplikacija Ljudje sinhronizira podatke). Račun lahko kadar koli odstranite iz aplikacije Ljudje.

Aplikacija Pošta in koledar. Aplikacija Pošta in koledar omogoča, da na enem mestu povežete vse svoje e-poštne račune, koledarje in datoteke, vključno z e-pošto tretjih oseb in ponudnikov storitev za shranjevanje datotek. Aplikacija zagotavlja storitve na podlagi lokacije, na primer podatke o vremenu na koledarju, a lahko uporabo vaše lokacije s strani aplikacije onemogočite. Ko v aplikacijo Pošta in koledar dodate račun, se vaša e-pošta, elementi na koledarju, datoteke, stiki in druge nastavitve iz računa samodejno sinhronizirajo z vašo napravo in Microsoftovimi strežniki. Kadar koli lahko odstranite račun ali spremenite, kateri podatki v vašem računu se sinhronizirajo. Če želite konfigurirati račun, morate aplikaciji zagotoviti poverilnice za račun (na primer uporabniško ime in geslo), ki bodo prek interneta poslane v strežnik tretje osebe. Aplikacija bo za konfiguracijo vašega računa najprej poskusila uporabiti varno povezavo (SSL), šele nato pa bo te podatke poslala v nešifrirani obliki, če vaš ponudnik e-pošte ne podpira protokola SSL. Če dodate račun, ki ga zagotavlja organizacija (na primer službeni e-poštni naslov), lahko lastnik domene organizacije uvede nekatere pravilnike in kontrolnike (na primer večkratno preverjanje pristnosti ali zmožnost, da oddaljeno izbriše podatke iz vaše naprave), ki lahko vplivajo na vašo uporabo aplikacije.

Aplikacija za sporočila. Če se v svojo napravo vpišete z Microsoftovim računom, lahko varnostno kopirate podatke, da sinhronizirate svoja sporočila SMS in MMS ter jih shranite v svoj Microsoftov račun. Tako lahko pridobite sporočila, če izgubite ali zamenjate telefon. Po začetni nastavitvi naprave lahko kadar koli uredite nastavitve pošiljanja sporočil. Če izklopite varnostno kopiranje sporočil SMS/MMS, ne izbrišete sporočil, ki ste jih v preteklosti že varnostno kopirali v svoj Microsoftov račun. Če želite izbrisati ta sporočila, jih morate najprej izbrisati iz naprave, preden izklopite varnostno kopiranje. Če aplikaciji Sporočila dovolite uporabo svoje lokacije, lahko odhodnemu sporočilu priložite povezavo do svoje trenutne lokacije. Microsoft bo zbiral podatke o lokaciji, kot je opisano v razdelku za Windows Lokacijske storitve v tej izjavi o zasebnosti.

Pripovedovalec. Pripovedovalec je aplikacija za branje zaslona, ki vam pomaga uporabljati Windows brez zaslona. Pripovedovalec ponudi pametne opise slik in naslovov strani ter povzetke spletnih strani, ko naletite na slike brez opisa in nejasne povezave.

Ko izberete, da želite s pritiskom na Pripovedovalec + Ctrl + D dobiti opis slike, bo ta poslana Microsoftu, ki jo bo analiziral in generiral opis. Microsoft slike uporabi samo za generiranje opisa in jih ne shrani.

Ko izberete, da želite s pritiskom na Pripovedovalec + Ctrl + D dobiti opise naslovov strani, bo Microsoftu poslan URL strani, ki ste jo obiskali, da bo lahko generiral opis naslova strani ter za zagotavljanje in izboljšanje Microsoftovih storitev, kot so storitve Bing, opisane v zgornjem razdelku za Bing.

Ko izberete, da želite s pritiskom na Pripovedovalec + dvojni pritisk tipke S dobiti seznam priljubljenih povezav za spletno stran, bo Microsoftu poslan URL strani, ki ste jo obiskali, da bo lahko generiral povzetek priljubljenih povezav ter za zagotavljanje in izboljšanje Microsoftovih storitev, kot je Bing.

Te funkcije lahko kadar koli onemogočite tako, da obiščete Nastavitve > Dostopnost > Pripovedovalec > Pridobi opise slike, naslove strani in priljubljene povezave.

Pošljete lahko tudi povratne informacije o Pripovedovalcu in tako Microsoftu pomagate ugotoviti in rešiti težave s pripovedovalcem ter izboljšati njegove izdelke in storitve, kot je Windows. Ustne povratne informacije lahko v Pripovedovalcu predložite kadar koli, in sicer s kombinacijo tipk Pripovedovalec + Alt + F. Ko uporabite ta ukaz, se bo odprla aplikacija Središče za povratne informacije, s katero nam boste lahko ustno poslali povratne informacije. Če v razdelku Nastavitve > Dostopnost > Pripovedovalec omogočite nastavitev »Pomagajte izboljšati Pripovedovalca« in prek središča za povratne informacije pošljete ustne povratne informacije, bodo skupaj z ustnimi povratnimi informacijami poslani nedavni podatki o napravi in uporabi, vključno s podatki iz dnevnika sledenja dogodkov (ETL), in sicer za izboljšanje Microsoftovih izdelkov in storitev, kot je Windows.

Windows Media PlayerWindows Media Playermainwindowsmediaplayermodule
Povzetek

Windows Media Player omogoča predvajanje CD-jev, DVD-jev in druge digitalne vsebine (kot so datoteke WMA in MP3), kopiranje CD-jev, in upravljanje knjižnice predstavnosti. Zaradi omogočanja boljše izkušnje pri predvajanju vsebine v knjižnici, Windows Media player prikaže povezane informacije o predstavnosti, kot so naslov albuma, naslovi pesmi, zvrst albuma, izvajalec in skladatelj. Za razširitev vaših informacij o predstavnosti Windows Media Player pošlje Microsoftu zahtevo, ki vsebuje standardne informacije o računalniku, identifikator za predstavnostne vsebine in informacije o predstavnosti, ki so že v knjižnici aplikacije Windows Media Player (vključno s podatki, ki ste jih uredili ali vnesli sami), tako da Microsoft lahko prepozna skladbo in nato vrne dodatne informacije, ki so na voljo.

Windows Media Player omogoča tudi predvajanje vsebine, ki se pretaka prek omrežja. Za zagotavljanje te storitve mora Windows Media Player komunicirati s pretočnim predstavnostnim strežnikom. Te strežnike običajno upravljajo ponudniki vsebin, ki niso Microsoftove. Med predvajanjem pretočne predstavnosti Windows Media Player pošlje dnevnik pretočnemu predstavnostnemu strežniku ali drugim spletnim strežnikom, če pretočni predstavnosti strežnik to zahteva. V dnevniku so te podrobnosti: čas povezave, naslov IP, različica operacijskega sistema, različica aplikacije Windows Media Player, identifikacijska številka predvajalnika (ID predvajalnika), datum in protokol. Zaradi zaščite vaše zasebnosti Windows Media Player vsako sejo pošlje drugačen ID predvajalnika.

Windows HelloWindows Hellomainwindowshellomodule
Povzetek

Windows Hello vam omogoča takojšen dostop do naprav prek preverjanja pristnosti z biometričnimi poverilnicami. Če vklopite Windows Hello, ta uporabi vaš obraz, prstni odtis ali šarenico, da vas prepozna na podlagi nabora edinstvenih točk ali funkcij, ki so ekstrahirane iz slike in shranjene v vaši napravi kot predloga, vendar pa ne shrani dejanske fotografije ali slike vašega obraza, prstnega odtisa ali šarenice. Podatki za preverjanje z biometričnimi poverilnicami, ki so uporabljeni ob vpisu, ne zapustijo vaše naprave. Podatke za preverjanje z biometričnimi poverilnicami lahko izbrišete v aplikaciji Nastavitve.

Windows SearchWindows Searchmainwindowssearchmodule
Povzetek

Windows Search vam omogoča, da preiščete svojo vsebino in splet na enem mestu. Če za iskanje »svoje vsebine« uporabite Windows Search, ta prikaže rezultate za elemente v vaši osebni storitvi OneDrive, storitvi OneDrive za podjetja (če omogočite to možnost), drugih ponudnikih prostora za shranjevanje v oblaku do največjega obsega, ki ga podpirajo ti drugi ponudniki, in v vaši napravi. Če za iskanje po spletu uporabite Windows Search ali pridobite predloge za iskanje s storitvijo Windows Search, bo za rezultate iskanja uporabljena tehnologija Bing, vaša iskalna poizvedba pa bo uporabljena tako, kot je opisano v razdelku Bing v tej izjavi o zasebnosti.

Vaš telefonVaš telefonmainyourphonemodule
Povzetek

Aplikacija Vaš telefon omogoča, da telefon s sistemom Android povežete z napravo s sistemom Windows, kar omogoča različne izkušnje v več napravah. Aplikacijo Vaš telefon lahko uporabite za ogled nedavnih fotografij iz telefona s sistemom Android v napravi s sistemom Windows; ogled in pošiljanje sporočil SMS iz naprave s sistemom Windows; ogled, opustitev ali izvajanje drugih dejanj za obvestila v telefonu s sistemom Android v napravi s sistemom Windows; in souporabo zaslona telefon z napravo s sistemom Windows prek funkcije zrcaljenja v aplikaciji Vaš telefon.

Če želite uporabiti aplikacijo Vaš telefon, mora biti nameščena v napravi s sistemom Windows, v telefonu s sistemom Android pa mora biti nameščena aplikacija Spremljevalec za Vaš telefon. Ko v napravi s sistemom Windows zaženete aplikacijo Vaš telefon, boste morali vnesti številko mobilnega telefona. To številko mobilnega telefona uporabljamo izključno zato, da vam pošljemo povezavo z informacijami o prenosu aplikacije Spremljevalec za Vaš telefon.

Če želite uporabiti aplikacijo Vaš telefon, nameščeno v napravi s sistemom Windows, se morate z Microsoftovim računom vpisati vanjo in v aplikacijo Spremljevalec za Vaš telefon, nameščeno v telefonu s sistemom Android. Telefon s sistemom Android mora biti povezan z omrežjem Wi-Fi, naprava s sistemom Windows pa z internetom. Aplikacija Vaš telefon mora imeti dovoljenje za izvajanje v ozadju. Za uporabo funkcije za zrcaljenje v aplikaciji Vaš telefon mora biti v telefonu s sistemom Android omogočen Bluetooth. Če želite uporabljati Vaš telefon, mora biti v napravi s sistemom Windows kot dodaten varnostni ukrep nastavljena funkcija Windows Hello.

Microsoft v okviru zagotavljanja funkcij aplikacije Vaš telefon zbira podatke o učinkovitosti delovanja, uporabi in napravi, ki na primer vključujejo podatke o zmogljivosti strojne opreme mobilnega telefona in naprave s sistemom Windows, številu in trajanju uporab aplikacije Vaš telefon in času, ki ste ga porabili za namestitev.

Povezavo telefona s sistemom Android in naprave s sistemom Windows lahko kadar koli prekinete tako, da se na strani accounts.microsoft.com/devices prijavite v Microsoftov račun in ustrezno posodobite nastavitev v telefonu. Za podrobnejše informacije glejte naša stran za podporo.

Sporočila SMS. Aplikacija Vaš telefon omogoča, da si kratka sporočila, prejeta v telefonu s sistemom Android, ogledate v napravi s sistemom Windows in iz nje pošiljate sporočila SMS. V napravi s sistemom Windows so vidna samo sporočila SMS, ki so bila prejeta in poslana v zadnjih 30 dneh. Ta sporočila SMS so začasno shranjena v napravi s sistemom Windows. Vaših sporočil SMS nikoli ne shranimo v naše strežnike, niti jih ne spreminjamo ali izbrišemo v vašem telefonu s sistemom Android. Ogledate si lahko sporočila, poslana s storitvama SMS (Short Message Service) in MMS (Multimedia Messaging Service), ne pa tudi sporočil, poslanih s storitvijo RCS (Rich Communication Services). Aplikacija Vaš telefon za zagotavljanje teh funkcij dostopa do vsebine vaših sporočil SMS in podatkov za stik posameznikov ali podjetij, od katerih prejemate sporočila SMS ali jim jih pošiljate.

Klici. Aplikacija Vaš telefon omogoča klicanje in prejem klicev iz telefona s sistemom Android v napravi s sistemom Windows. Prek aplikacije Vaš telefon si lahko v napravi s sistemom Windows ogledate tudi nedavne klice. Če želite vklopiti to funkcijo, morate v napravi s sistemom Windows in v telefonu s sistemom Android omogočiti nekatera dovoljenja, kot sta dostop do dnevnikov klicev in dovoljenje za klicanje iz računalnika. Ta dovoljenja lahko kadar koli prekličete na strani z nastavitvami za aplikacijo Vaš telefon v napravi s sistemom Windows in v nastavitvah telefona s sistemom Android. V napravi s sistemom Windows so v dnevnikih klicev vidni samo odhodni in dohodni klici v zadnjih 30 dneh. Ta podrobnosti klicev so začasno shranjene v napravi s sistemom Windows. Zgodovine klicev v telefonu s sistemom Android ne spreminjamo ali brišemo.

Fotografije. Aplikacija Vaš telefon omogoča, da fotografije iz telefona s sistemom Android kopirate, jih delite z drugimi ali urejate v napravi s sistemom Windows. V vsakem danem trenutku bo v napravi s sistemom Windows vidno samo omejeno število najnovejših fotografij iz map Filmski trak in Posnetki zaslona v telefonu s sistemom Android. Te fotografije so začasno shranjene v napravi s sistemom Windows, in ko v telefonu s sistemom Android posnamete več fotografij, iz naprave s sistemom Windows odstranimo začasne kopije starejših fotografij. Vaših fotografij nikoli ne shranimo v naše strežnike, niti jih ne spreminjamo ali izbrišemo v vašem telefonu s sistemom Android.

Obvestila. Aplikacija Vaš telefon omogoča, da si obvestila v telefonu s sistemom Android ogledate v napravi s sistemom Windows. Z aplikacijo Vaš telefon lahko obvestila v telefonu s sistemom Android preberete in opustite v napravi s sistemom Windows ali izvedete druga dejanja, povezana z obvestili. Če želite vklopiti to funkcijo aplikacije Vaš telefon, morate v napravi s sistemom Windows in v telefonu s sistemom Android omogočiti nekatera dovoljenja, na primer obvestila o sinhronizaciji. Ta dovoljenja lahko kadar koli prekličete na strani z nastavitvami za aplikacijo Vaš telefon v napravi s sistemom Windows in v nastavitvah telefona s sistemom Android. Za podrobnejše informacije glejte naša stran za podporo.

Zrcaljenje. Aplikacija Vaš telefon omogoča, da si zaslon telefona s sistemom Android ogledate v napravi s sistemom Windows. Zaslon telefona s sistemom Android bo v napravi s sistemom Windows viden kot tok slikovnih pik, morebiten zvok, ki ga omogočite na zaslonu telefona s sistemom Android, ko je prek aplikacije Vaš telefon povezan z napravo s sistemom Windows, pa bo predvajan v telefonu.

Pretvorba besedila v glas. Aplikacija Vaš telefon vključuje pripomočke za osebe s posebnimi potrebami, kot je pretvorba besedila v glas. Vklopite lahko funkcijo za pretvorbo besedila v govor, ki omogoča poslušanje vsebine sporočila SMS ali obvestila kot zvok. Če vklopite to funkcijo, bodo sporočila SMS in obvestila naglas prebrana, ko jih prejmete.

Storitve za razvedrilo in podobne storitveStoritve za razvedrilo in podobne storitvemainentertainmentmodule
Povzetek

Storitve za razvedrilo in podobne storitve omogočajo obogatene izkušnje in vam dajejo dostop do različnih vsebin, aplikacij in iger.

Xbox in Xbox LiveXbox in Xbox Livemainxboxmodule
Povzetek
Microsoft StoreMicrosoft Storemainwindowsstoremodule
Povzetek
MSNMSNmainmainmodule
Povzetek
MixerMixermainmixermodule
Povzetek
Glasba Groove ter Filmi in oddajeGlasba Groove ter Filmi in oddajemaingroovemusicmoviestvmodule
Povzetek
SilverlightSilverlightmainsilverlightmodule
Povzetek
Storitve Microsoft HealthStoritve Microsoft Healthmainmicrosofthealthservicesmodule
Povzetek

Storitve Microsoft Health so vam lahko v pomoč pri razumevanju in upravljanju svojih zdravstvenih podatkov. Vključujejo HealthVault, HealthVault Insights, naprave Microsoft Band, druge aplikacije Microsoft Health in povezane izdelke. Z napravo Band lahko spremljate podatke, kot so srčni utrip in število korakov. Naprava Band lahko uporablja tudi Cortano za beleženje opomb in prejemanje obvestil z vašega telefona. Aplikacije Microsoft Health pošiljajo podatke v Microsoftove strežnike in vam omogočajo, da si jih ogledate, jih upravljate in nadzorujete. Aplikacije lahko omogočijo pošiljanje obvestil v napravo Band in druge naprave. Storitve HealthVault omogočajo zbiranje, urejanje, dodajanje in shranjevanje zdravstvenih podatkov v spletu, poleg tega lahko svoje zdravstvene podatke delite z družino, negovalci in zdravstvenimi delavci.

Storitve Microsoft Health zbirajo in uporabljajo vaše podatke za zagotavljanje storitev, kar vključuje izboljšanje in prilagajanje vaših izkušenj. Zdravstveni podatki, ki jih Microsoftu posredujete prek storitev Microsoft Health, se ne združujejo s podatki iz drugih Microsoftovih storitev ali uporabljajo za druge namene brez vaše izrecne privolitve. Microsoft na primer ne uporablja podatkov vaše zdravstvene evidence za trženje ali oglaševanje brez vaše privolitve v sodelovanje.

Storitve HealthStoritve Healthmainmicrosoftservicelongmodule
Povzetek

Storitve Microsoft Health so vam lahko v pomoč pri razumevanju in upravljanju svojih zdravstvenih podatkov. Zbrani podatki so odvisni od storitev in funkcij, ki jih uporabljate, in vključujejo spodnje podatke:

  • Podatki profila. Ko ustvarite profil, morate navesti podatke, kot so višina, teža in starost, na podlagi katerih se izračunavajo rezultati vaših dejavnosti. Drugi podatki o profilu izvirajo iz osebnega Microsoftovega računa.
  • Podatki o dejavnostih in telesni pripravljenosti. S storitvami Microsoft Health lahko spremljate svoje dejavnosti in telesno pripravljenost, in sicer prek podatkov, kot so srčni utrip, koraki, porabljene kalorije in spanec. Med vrste dejavnosti, ki jih lahko spremljate, spadajo na primer tek, vadba in spanje.
  • Podatki o uporabi. Ker vam želimo zagotoviti najboljšo storitev, zbiramo in samodejno prenesemo statistične podatke o učinkovitosti delovanja in vaši uporabi storitev Microsoft Health.
  • Lokacija. V napravo Microsoft Band so vgrajene zmogljivosti globalnega sistema za določanje položaja (GPS), ki vam omogočajo, da dejavnosti, kot je tek ali vožnjo s kolesom, prikažete na zemljevidu, ne da bi morali s sabo imeti telefon. Če omogočite GPS za dejavnost, si lahko zemljevid dejavnosti ogledate v aplikacijah Microsoft Health. V nekaterih načinih naprave Band, kot sta »Golf« in »Raziskovalec«, se GPS samodejno vklopi in nato izklopi, ko zapustite izbrani način. 

Če želite izvedeti več o senzorjih naprave Band in o tem, katere podatke zbirajo, si oglejte Stran Microsoft Band na spletnem mestu Microsoftove podpore.

Dostop in nadzor. Svoje podatke si lahko ogledate in jih urejate v storitvah Microsoft Health. Lahko si na primer ogledate in posodobite podatke svojega profila, upravljate povezane aplikacije in si ogledate pretekle dejavnosti. Podrobnosti posamezne dejavnosti lahko izbrišete v storitvah Microsoft Health. Če izbrišete določeno dejavnost, je dogodek izbrisan iz storitev Microsoft Health, vendar pa drugi podatki in osnovni podatki senzorja, ki so jih zajele naprave, ostanejo v storitvah Microsoft Health. Račun za storitve Microsoft Health lahko kadar koli zaprete tako, da se obrnete na podporo strankam na spletnem mestu Spletno mesto Microsoft Band.

HealthVaultHealthVaultmainhealthvaultmodule
Povzetek

HealthVault je osebna platforma za zdravstvene podatke, ki vam omogoča zbiranje, urejanje, shranjevanje in skupno rabo podatkov o zdravju v spletu. S storitvijo HealthVault lahko nadzirate svoje zdravstvene evidence. Svoje zdravstvene podatke lahko delite tudi z družino, negovalci, zdravstvenimi delavci, mobilnimi aplikacijami, napravami, povezanimi z zdravjem, in spletnimi orodji. Če želite več informacij o storitvi HealthVault, obiščite spletno mesto Stran s pomočjo za storitev HealthVault.

Vpis v storitev HealthVault. Če se želite vpisati v storitev HealthVault, lahko uporabite Microsoftov račun ali pa storitve za preverjanje pristnosti drugih ponudnikov. Če zaprete svoj Microsoftov račun ali izgubite poverilnice za račun, morda ne boste mogli dostopati do podatkov. Za HealthVault lahko uporabljate več poverilnic, da si zagotovite neprekinjen dostop. Preden za HealthVault uporabite storitev za preverjanje pristnosti tretje osebe, priporočamo, da si ogledate obveze izdajatelja glede varnosti in zasebnosti.

Račun za HealthVault in zdravstvene evidence. Če želite ustvariti nov račun za HealthVault, morate navesti osebne podatke, na primer ime, datum rojstva, e-poštni naslov, poštno številko in državo/regijo. Morda boste morali navesti dodatne podatke, odvisno od funkcij, ki jih uporabljate. Z računom za HealthVault lahko upravljate eno ali več zdravstvenih evidenc, na primer evidence, ki jih ustvarite zase in svoje družinske člane. V zdravstveno evidenco, ki jo upravljate, lahko kadar koli dodate podatke ali jih iz nje odstranite.

V ZDA storitev HealthVault vsaki zdravstveni evidenci dodeli enoličen e-poštni naslov storitve HealthVault. Ko je na ta e-poštni naslov poslano sporočilo, so sporočilo in priloge samodejno dodani v evidenco storitve HealthVault, skrbnikom te evidence pa je poslano e-poštno obvestilo. E-poštna storitev v storitvi HealthVault uporablja »Direct«, tj. protokol, zasnovan posebej za komunikacijo s ponudniki zdravstvenih storitev. E-poštna sporočila storitve HealthVault je zato mogoče pošiljati in prejemati le prek ponudnikov, ki uporabljajo sistem, ki uporablja protokol Direct. Skrbniki lahko dodajo ali onemogočijo e-poštne naslove za evidenco.

Deljenje zdravstvenih podatkov z drugimi. Ključna funkcija storitve HealthVault je možnost deljenja zdravstvenih podatkov z osebami in storitvami, ki vam lahko pomagajo izpolniti cilje, povezane z zdravjem. Privzeto ste skrbnik vseh evidenc, ki jih ustvarite. Skrbniki imajo najvišje ravni dovoljenj za dostop do zdravstvene evidence. Kot skrbnik lahko skupno rabo podatkov v zdravstveni evidenci z drugo osebo omogočite tako, da prek storitve pošljete e-poštno povabilo prek storitve HealthVault. Določite lahko vrsto dostopa za to osebo (vključno s skrbniškim dostopom), koliko časa lahko dostopajo do podatkov in ali lahko spreminjajo podatke v evidenci. Ko nekomu dovolite dostop, lahko ta oseba dovoli enako raven dostopa nekomu drugemu (oseba, ki ima dovoljenje le za ogled, lahko drugemu uporabniku dovoli le dostop za ogled). Druge osebe lahko zaradi dodelitve neprimernih dovoljenj za dostop kršijo vašo zasebnost ali celo prekličejo vaša dovoljenja za dostop do vaših lastnih evidenc, zato bodite previdni pri dodeljevanju dovoljenj za dostop do evidenc.

Z drugimi storitvami, vključno s storitvami drugih ponudnikov, ki jih pooblastite, lahko delite določene (ali vse) podatke iz zdravstvene evidence. Nobena storitev ne more dostopati do vaših podatkov prek storitve HealthVault, razen če ji pooblaščeni uporabnik podeli dovoljenja za dostop prek storitve HealthVault. V storitvi HealthVault lahko dostop nadzorujete tako, da sprejmete ali zavrnete zahteve. Za vsako storitev, ki ji podelite dovoljenja za dostop, izberete zdravstvene podatke v določeni zdravstveni evidenci, ki jih želite dati v skupno rabo, in dejanja, ki jih posamezna storitev lahko izvede v povezavi z zdravstvenimi podatki.

Storitev, ki ji podelite dovoljenje za evidenco, prejme polno ime, ki je povezano z vašim računom za HealthVault, vzdevek za dovoljene evidence in vaš odnos s to evidenco. Storitev ima dovoljenje za dostop prek storitve HealthVault toliko časa, dokler ne prekličete dovoljenja. Microsoft lahko za storitev prekliče dovoljenje za dostop do storitve HealthVault, če storitev ne izpolnjuje svojih obveznosti glede zaščite zasebnosti, ki jih določa Microsoft. Vendar pa razen uporabe dovoljenja za dostop, ki ga imajo storitve drugih ponudnikov, ne upravljamo ali nadzorujemo storitev drugih ponudnikov, njihovi postopki za zaščito zasebnosti pa se razlikujejo.

Poročila za ameriške ponudnike zdravstvenih storitev. V Združenih državah sodelujočim ponudnikom zdravstvenih storitev omogočamo, da pridobijo poročila o tem, ali so bili podatki, ki jih pošljejo v evidenco v storitvah Microsoft Health, uporabljeni. Ta funkcija podpira cilj »smiselne uporabe« zakona HITECH, ki za ponudnike zdravstvenih storitev določa spodbude za pošiljanje kopij zdravstvenih podatkov bolnikom v elektronski obliki. Ponudniki, ki sodelujejo, lahko pridobijo poročila, v katere so vključeni številka, ki jo ponudnik uporablja za prepoznavo bolnika v svojem sistemu, in podatki o tem, ali je uporabnik izvedel enega od »upravičenih« dejanj v storitvi HealthVault (vendar ne podatkov o določenem dejanju). »Upravičeno dejanje« trenutno vključuje dejavnosti, kot je ogled, prenos ali pošiljanje zdravstvenih podatkov po e-pošti«. Ustvarjanje poročil za svoje evidence lahko izklopite.

Dostop in nadzor. Podatke svojega računa za HealthVault si lahko kadar koli ogledate, jih uredite ali izbrišete oziroma zaprete svoj račun za HealthVault. Element lahko trajno izbrišejo le skrbniki. Ko izbrišete zdravstveno evidenco, jo izbrišete iz računov vseh uporabnikov, ki so lahko dostopali do nje.

Ko zaprete račun za HealthVault, izbrišemo vse evidence, za katere ste edini skrbnik. Če ste dovoljenje za skrbniški dostop dali v skupno rabo, se lahko odločite, ali boste izbrisali evidenco. Microsoft pred trajnim izbrisom vaših podatkov počaka določen čas, saj želi preprečiti nenamerno ali zlonamerno odstranitev vaših zdravstvenih podatkov.

HealthVault hrani celotno zgodovino posameznih dostopov, sprememb ali izbrisov s strani uporabnikov in storitev, ki vključujejo datum, dejanje in ime osebe ali storitve. Skrbniki evidenc lahko pregledajo zgodovino teh evidenc.

E-poštna sporočila. Na e-poštni naslov, ki ga navedete pri ustvarjanju računa za HealthVault, vam bomo poslali e-poštno sporočilo z zahtevo za preverjanje veljavnosti e-poštnega naslova. Ta e-poštni naslov bomo vključili tudi v povabila k deljenju z drugimi, ki jih pošljete prek storitve HealthVault, in ga uporabili za pošiljanje obvestil o storitvi, kot so e-poštna obvestila, da so na voljo podatki, ki jih lahko dodate v svoje evidence v storitvi HealthVault.

HealthVault občasno pošlje glasila, prek katerih vas obvešča o najnovejših izboljšavah. HealthVault vam občasno pošlje tudi e-poštno sporočilo s povzetkom nedavnih dejavnosti v računu. V skladu z vašimi prednostnimi nastavitvami za vzpostavljanje stika bomo vaš e-poštni naslov uporabljali tudi za to, da vam bomo pošiljali promocijska e-poštna sporočila. Od teh e-poštnih sporočil se lahko kadar koli odjavite.

maineuropeanprivacymodule,mainsecurityofpersonaldatamodule,mainwherewestoreandprocessdatamodule,mainourretentionofpersonaldatamodule,mainadvertisingmodule,maincollectionofdatafromchildrenmodule,mainpreviewreleasesmodule,mainchangestothisprivacystatementmodule,mainhowtocontactusmodule mainenterpriseservicesmodule,mainenterprisedevsoftwareappsmodule mainofficeservicesmodule,mainonedrivemodule,mainoutlookmodule,mainskypemodule,mainlinkedinmodule mainbingmodule,maincortanamodule,mainMicrosoftTranslatormodule,mainswiftkeymodule mainactivationmodule,mainactivityhistorymodule,mainadvertisingidmodule,maindiagnosticsmodule,mainfeedbackhubmodule,mainlocationservicesmotionsensingmodule,mainsecurityandsafetyfeaturesmodule, mainspeechinkingtypingmodule, mainsyncsettingsmodule,mainupdateservicesmodule,mainwebbrowsersmodule,mainwi-fisensemodule,mainwindowsappsmodule,mainwindowsmediaplayermodule,mainwindowshellomodule,mainyourphonemodule,mainwindowssearchmodule mainxboxmodule,mainwindowsstoremodule,mainmainmodule,mainmixermodule,maingroovemusicmoviestvmodule,mainsilverlightmodule mainmicrosoftservicelongmodule,mainhealthvaultmodule
mainenterprisedeveloperproductsmodule
Piškotki

Večina Microsoftovih spletnih mest uporablja piškotke, majhne besedilne datoteke, nameščene v vaši napravi, ki jih lahko spletni strežniki v domeni, ki je piškotek namestila, pridobijo pozneje. Piškotke uporabljamo za shranjevanje vaših nastavitev, pomoč pri vpisu, zagotavljanje ciljanih oglasov in analiziranje dejavnosti na spletnih mestih. Dodatne informacije najdete v razdelku Piškotki in podobne tehnologije v tej izjavi o zasebnosti.

Zasebnostna ščita EU–ZDA in Švica–ZDA

Microsoft spoštuje načela okvirjev zasebnostnih ščitov EU–ZDA in Švica–ZDA. Če želite prebrati več o tem, obiščite spletno mesto zasebnostnega ščita Ministrstva za trgovino ZDA.

Stik z nami

Če imate pomisleke glede zasebnosti, pritožbo ali vprašanje za Microsoftovega glavnega uradnika, ki je odgovoren za zasebnost, ali uradnika EU, ki je odgovoren za zaščito podatkov, za stik z nami uporabite naš spletni obrazec. Za več informacij o vzpostavljanju stika z Microsoftom, vključno z družbo Microsoft Ireland Operations Limited, glejte razdelek Stik z nami v tej izjavi o zasebnosti.