Microsoftova Izjava o zaštiti privatnosti

Zadnje ažuriranje: listopad 2018. Novosti

Zaštita vaše privatnosti vrlo nam je važna. U izjavi o zaštiti privatnosti navodi se koje osobne podatke Microsoft obrađuje, kako ih obrađuje i u koju svrhu.

Microsoft nudi širok spektar proizvoda, uključujući proizvode za poslužitelje koji se upotrebljavaju u poslovanju velikih tvrtki širom svijeta, uređaje koje upotrebljavate u svom domu, softver koji studenti/učenici upotrebljavaju u obrazovnoj ustanovi i usluge koje razvojni inženjeri upotrebljavaju za stvaranje i hosting novih sadržaja. Reference na Microsoftove proizvode u ovoj izjavi obuhvaćaju Microsoft services, web-mjesta, aplikacije, poslužitelje, softver i uređaje.

Pročitajte pojedinosti specifične za proizvod u ovoj izjavi o zaštiti privatnosti koje vam pružaju dodatne relevantne informacije. Ova se izjava odnosi na Microsoftove interakcije s vama i na Microsoftove proizvode u nastavku kao i ostale Microsoftove proizvode u kojima se ta izjava prikazuje.


Osobni podaci koje prikupljamoOsobni podaci koje prikupljamomainpersonaldatawecollect
Sažetak
Cijeli tekst

Microsoft prikuplja podatke od vas putem naših interakcija s vama i putem naših proizvoda za različite namjene opisane u nastavku, uključujući u svrhu učinkovitog rada i omogućivanja najboljeg mogućeg iskustva s našim proizvodima. Neke nam od tih podataka dajete izravno, primjerice, kada stvarate Microsoftov račun, kada administrirate račun za licenciranje svoje tvrtke ili ustanove, kada unosite upit za pretraživanje u Bing, kada se registrirate za Microsoftov događaj, kada izdajete glasovnu naredbu Cortani, prenosite dokument na OneDrive, kupujete MSDN pretplatu, prijavljujete se u Office 365 ili nam se obraćate za podršku. Neke dobijemo tako što prikupljamo podatke o vašim interakcijama s našim proizvodima i o vašem iskustvu s njima te o komunikacijama.

Za obradu podatka oslanjamo se na pravne razloge i dozvole (pravne osnove), a to uključuje vaš pristanak, ravnotežu legitimnih interesa, potrebu za sklapanje i provođenje ugovora te sukladnost s pravnim obvezama za razne svrhe opisane u nastavku.

Prikupljamo i podatke treće strane. Štitimo podatke dobivene od trećih strana prema postupcima opisanima u ovoj izjavi, kao i sva dodatna ograničenja koja je postavio izvor podataka. Ti se izvori treće strane razlikuju s vremenom i uključuju sljedeće:

  • Podatkovne mešetare od kojih kupujemo demografske podatke kojima nadopunjavamo podatke koje prikupljamo.
  • Usluge koje sadržaje sa svoje usluge koje stvaraju korisnici čine dostupnima drugima, kao što su recenzije lokalnih tvrtki ili javne objave na društvenim mrežama.
  • Komunikacijske usluge, uključujući davatelje e-pošte i društvene mreže, za koje nam dajete dozvole za pristup svojim podacima na takvim uslugama ili mrežama treće strane.
  • Davatelje usluga koji nam olakšavaju određivanje mjesta na kojem se nalazi vaš uređaj.
  • Partnere s kojima nudimo zajedničkih servise ili se upuštamo u zajedničke marketinške aktivnosti.
  • Razvojne inženjere koji stvaraju okruženja za Microsoftove proizvode, kao što je Cortana.
  • Javno dostupne izvore, kao što su otvorene državne baze podataka.

Ako predstavljate tvrtku ili ustanovu, kao što su tvrtka ili obrazovna ustanova, koja upotrebljava Microsoftove proizvode za velike tvrtke i razvojne inženjere, pogledajte odjeljak Proizvodi za velike tvrtke i razvojne inženjere ove izjave o zaštiti privatnosti da biste saznali kako obrađujemo vaše podatke.

Imate pravo odabira tehnologije koju upotrebljavate i podataka koje s nama dijelite. Kada se od vas zatraži da date osobne podatke, vi to možete odbiti. Mnogi naši proizvodi zahtijevaju neke osobne podatke za svoj rad i da bi vam mogli pružiti uslugu. Ali ako odlučite da nećete dati podatke koji su potrebni za rad proizvoda ili značajke i pružanje proizvoda ili značajke, ne možete koristiti taj proizvod ili značajku. Isto tako, ako moramo prikupiti osobne podatke zbog zakonske obveze ili da bismo s vama sklopili ugovor ili ga proveli, a ne date nam te podatke, nećemo moći s vama sklopiti ugovor ili, ako se to odnosi na postojeći proizvod koji već koristite, možda ćemo ga morati suspendirati ili otkazati. U tom ćemo vas slučaju u tom trenutku o tome obavijestiti. Ako je davanje podataka neobavezno i odaberete da ne želite dijeliti osobne podatke, značajke, kao što su personalizacija, koje koriste takve podatke neće funkcionirati za vas.

Podaci koje prikupljamo ovise o kontekstu vaših interakcija s Microsoftom i vašim odabirima (uključujući postavki zaštite privatnosti), proizvodima i značajkama koje koristite, mjestu na kojem se nalazite te primjenjivom zakonu..

Podaci koje prikupljamo mogu obuhvaćati sljedeće:

ime i podatke za kontakt. Vaše ime i prezime, adresu e-pošte, poštansku adresu, telefonski broj i ostale slične podatke za kontakt.

vjerodajnice. Lozinke, pomoć za prisjećanje lozinke te slične sigurnosne informacije koje se upotrebljavaju za provjeru autentičnosti i pristup računu.

demografske podatke. Podaci o vašoj dobi, spolu, državi i preferiranom jeziku.

podatke o plaćanju. Podaci potrebni za obradu plaćanja, a to su broj načina plaćanja (npr. broj kreditne kartice) i sigurnosni kod povezan s tim načinom plaćanja.

Pretplate i podaci o licenciranju. Informacije o pretplatama, licencama i ostalim pravima.

Interakcije. Podaci o vašem načinu upotrebe Microsoftovih proizvoda. U nekim slučajevima, kao što su upiti za pretraživanje, to su podaci koje vi dajete da biste mogli koristiti proizvod. U drugim slučajevima, kao što su izvješća o pogreškama, to su podaci koje mi generiramo. Ostali primjeri podataka o interakcijama uključuju sljedeće:

  • Podaci o uređaju i korištenju. Podaci o vašem uređaju i proizvodu te značajkama koje koristite, uključujući informacije o vašem hardveru i softveru, izvedbi naših proizvoda te vašim postavkama. Na primjer:
    • Povijest plaćanja i računa. Podaci o artiklima koje kupite i aktivnostima povezanima s vašim računom.
    • Povijest pregledavanja. Podaci o web-stranicama koje posjetite.
    • Podaci o uređajima, povezivosti i konfiguracijski podaci. Podaci o vašem uređaju, konfiguraciji uređaja i mrežama u blizini. Na primjer, podaci o operacijskim sustavima i ostalom softveru instaliranom na vašem uređaju, uključujući ključeve proizvoda. Osim toga, IP adresa, identifikatori uređaja (kao što je IMEI broj telefona), regionalne i jezične postavke te informacije o WLAN pristupnim točkama u blizini vašeg uređaja.
    • Izvješća o pogreškama i podaci o performansama. Podaci o performansama proizvoda i problemi na koje ste naišli, uključujući izvješća o pogreškama. Izvješća o pogreškama (ponekad se nazivaju izvatcima o stanju pri padu sustava) mogu sadržavati pojedinosti o softveru ili hardveru koje se odnose na pogrešku, sadržaj datoteka koje su bile otvorene kada se pogreška pojavila i podatke o ostalom softveru na uređaju.
    • Podaci o otklanjanju poteškoća i pomoći. Podaci koje navedete kada se obratite Microsoftu za pomoć, kao što su proizvodi koje upotrebljavate te ostale pojedinosti koje nam olakšavaju pružanje podrške. Na primjer, kontaktni podaci ili podaci za provjeru autentičnosti, sadržaj vaših čavrljanja i ostalih komunikacija s Microsoftom, podaci o stanju vašeg uređaja i proizvodi koje upotrebljavate, a koji se odnose na vaš upit za pomoć. Kada nam se obratite, na primjer radi podrške za korisnike, telefonski razgovori i sesije čavrljanja s našim predstavnicima mogu se nadzirati i snimati.
  • interese i preferencije. Podaci o vašim interesima i favoritima, kao što su sportske momčadi koje pratite, koje programske jezike preferirate, dionice koje pratite ili gradovi koje dodajete za praćenje raznih značajki, kao što su vremenska prognoza ili promet. Vaši interesi i preferencije, osim onih koje nam izričito dajete, mogu se nalaziti i u ostalim podacima koje prikupljamo ili mogu proizlaziti iz njih.
  • Podaci o upotrebi sadržaja. Informacije o medijskom sadržaju (npr. TV, videozapisi, glazba, zvuk, stručne knjige, aplikacije i igre) kojima pristupate putem naših proizvoda.
  • Pretraživanja i naredbe. Upiti i naredbe za pretraživanje kada koristite Microsoftove proizvode s pretraživanjem ili s povezanim funkcijama produktivnosti.
  • glasovni podaci. Glasovni podaci, kao što su upiti za pretraživanje ili naredbe koje izgovarate, a koje mogu sadržavati pozadinske zvukove.
  • tekst, rukopis i podaci o tipkanju. Tekst, rukopis i podaci o tipkanju i s njima povezane informacije. Na primjer, kada prikupljamo podatke o rukopisu, prikupljamo podatke o položaju vašeg uređaja za rukopis na vašem uređaju.
  • Slike. Slike i povezane informacije, kao što su metapodaci slike. Na primjer, prikupljamo slike koje vi prenesete prilikom korištenja usluga na servisu Bing koje se odnose na slike.
  • kontakte i veze. Podaci o vašim kontaktima i odnosima ako koristite proizvode za zajedničko korištenje informacija s drugim korisnicima, upravljanje kontaktima ili za komunikaciju s drugim korisnicima ili da biste poboljšali svoju produktivnost.
  • podaci društvenih mreža. Informacije o vašim odnosima i interakcijama između vas, ostalih ljudi i tvrtkama ili ustanovama, kao što su vrste akcija (npr. dal vam se sviđa ili ne sviđa, događaji itd.) koje se odnose na osobe i tvrtke ili ustanove.
  • podaci o mjestu. Podaci o mjestu na kojem se nalaze vaši uređaji, koji mogu biti točni ili približni. Prikupljamo, na primjer, podatke o mjestu s pomoću globalnog navigacijskog satelitskog sustava (GNSS; npr. GPS) te podatke o obližnjim baznim stanicama i wi-fi hotspotovima. Lokaciju je moguće i izvesti iz IP adrese uređaja ili podataka na profilu vašeg računa što daje informaciju o lokaciji uz manju preciznost, kao što su grad ili poštanski broj.
  • Drugi načini unosa. Drugi unosi koje se naveli prilikom korištenja naših proizvoda. Na primjer, podaci kao što su gumbi koje pritisnite na bežičnom kontroleru konzole Xbox kada koristite Xbox Live, skeletalni podaci za praćenje kontura kada koristite Kinect i ostali podaci senzora, kao što je broj koraka dok koristite uređaje koji imaju takve senzore. Također, ako koristite Spend, u svrhu pružanja usluge možemo prikupiti podatke o financijskim transakcijama od vašeg davatelja kreditne kartice.

sadržaj. Sadržaj vaših datoteka i komunikacija koje unosite, prenosite, primate, stvarate i kojima upravljate. Primjerice, ako prenesete datoteku pomoću programa Skype drugom korisniku programa Skype, moramo prikupiti sadržaj te datoteke kako bismo ga prikazali vama i drugom korisniku. Ako dobijete poruku e-pošte putem servisa Outlook.com, trebamo prikupiti sadržaj e-pošte da bismo je isporučili u vaš sandučić ulazne pošte, prikazali vam je, omogućili da odgovorite na nju i spremili je sve dok je ne odlučite izbrisati. Ostali sadržaj koji prikupljamo kada vam pružamo proizvode uključuje:

  • komunikaciju, uključujući zvuk, videozapise, tekst (tipkanjem, rukopisom, diktiranjem ili na neki drugi način) u poruci, e-pošti, pozivu, zahtjevu za sastanak ili razgovoru
  • Fotografije, slike, pjesme, filmovi, softver i ostali medijski sadržaj ili dokumenti koje pohranjujete, dohvaćate ili na neki drugi način obrađujete u našem oblaku.

videozapisi ili snimke. Snimke događaja i aktivnosti u Microsoftovim zgradama, prostorima maloprodajnih trgovina i na drugim mjestima. Ako uđete u trgovine Microsoft Store ili druge objekte ili posjetite Microsoftov događaj koji se snima, možemo obraditi vašu sliku i glasovne podatke.

Povratne informacije i ocjene. Informacije koje vam dajete i sadržaji poruka koje nam šaljete, kao što su povratne informacije, podaci ankete i recenzije proizvoda koje pišete.

U dijelovima u nastavku koji se odnose na pojedinačne proizvode opisani su načini prikupljanja podataka o upotrebi tih proizvoda.

Kako upotrebljavamo osobne podatkeKako upotrebljavamo osobne podatkemainhowweusepersonaldatamodule
Sažetak
Cijeli tekst

Microsoft koristi podatke koje prikupljamo da bismo vam omogućili obogaćeno i interaktivno iskustvo. Konkretno, podatke koristimo za sljedeće:

  • Pružanje naših proizvoda, što uključuje ažuriranje, sigurnost i otklanjanje poteškoća te pružanje podrške. Također su sadržani podaci o zajedničkom korištenju kada je to potrebno da bi se pružala usluga ili izvršile transakcije koje zatražite.
  • poboljšanje i razvoj naših proizvoda;
  • personalizacija naših proizvoda i stvaranje preporuka;
  • oglašavanje i prodaja proizvoda vama, što obuhvaća slanje promidžbenih materijala, ciljano oglašavanje i prikaz relevantnih ponuda;

Podatke koristimo i za naše poslovanje, što uključuju analiziranje naših performansi, usklađivanje s pravnim obvezama, razvoj naših djelatnika i istraživanje.

U te svrhe kombiniramo podatke koje prikupljamo iz različitih konteksta (na primjer, na temelju vaše upotrebe dvaju Microsoftovih proizvoda). Cortana, primjerice, upotrebljava omiljene sportske momčadi koje dodate u aplikaciju Microsoft Sports da bi vam pružala informacije koje su povezane s vašim interesima, a trgovina Microsoft Store upotrebljava informacije o aplikacijama i uslugama koje upotrebljavate da bi vam pružala personalizirane preporuke aplikacija. No imamo ugrađene tehnološke i proceduralne sustave zaštite koji su osmišljeni tako da spriječe određene kombinacije podataka kada je to naša zakonska obveza. Na primjer, kada je to naša zakonska obveza, podatke koje o vama prikupljamo kada vaša autentičnost nije provjerena (kada niste prijavljeni) pohranjujemo odvojeno od svih informacija o računu koje vas izravno identificiraju, kao što su vaše ime, adresa e-pošte ili telefonski broj.

Kad obrađujemo osobne podatke o vama, to radimo uz vaš pristanak i/ili prema potrebi radi pružanja proizvoda koje upotrebljavate, našeg poslovanja, ispunjenja naših ugovornih i zakonskih obaveza, zaštite sigurnosti naših sustava i klijenata ili ispunjenja drugih Microsoftovih legitimnih interesa, kao što je opisano u ovom odjeljku i u odjeljku Razlozi zbog kojih dijelimo osobne podatke ove izjave o zaštiti privatnosti. Kada prenosimo osobne podatke iz Europskog gospodarskog područja, to radimo na temelju raznih pravnih mehanizama, kao što je opisano u odjeljku Gdje pohranjujemo i obrađujemo osobne podatke ove izjave o zaštiti privatnosti.

Dodatne informacije o svrhama obrade:

  • Pružanje naših proizvoda. Podatke upotrebljavamo za rad naših proizvoda i da bismo vam pružili opsežna, interaktivna okruženja. Na primjer, ako koristite OneDrive, obrađujemo dokumente koje prenesete na OneDrive da bismo vam omogućili dohvaćanje, brisanje, uređivanje, prosljeđivanje ili neki drugih način obrade po vašem naputku kao dio naše usluge. Ili, primjerice, ako unesete upit za pretraživanje u tražilicu Bing, koristimo taj upit da bismo vam prikazali rezultate pretraživanja. Osim toga, budući da su komunikacije značajka različitih proizvoda, programa i aktivnosti, podatke upotrebljavamo da bismo vas kontaktirali. Na primjer, možemo vas kontaktirati putem telefona ili e-pošte ili drugih načina da bismo vas obavijestili kada ističe pretplata ili da bismo razgovarali o licenciranju vašeg računa. Komuniciramo s vama i da biste osigurali svoje proizvode, tako da vam, primjerice, kažemo kada su dostupna ažuriranja proizvoda.
  • Poboljšanje proizvoda. Podatke upotrebljavamo za neprestano poboljšavanje naših proizvoda, uključujući dodavanje novih značajki ili mogućnosti. Na primjer, koristimo izvješća o pogreškama radi poboljšanja sigurnosnih značajki, upite za pretraživanje i klikove u tražilici Bing za povećanje relevantnosti rezultata pretraživanja, podatke o korištenju radi određivanja kojim novim značajkama povećati prioritet i glasovne podatke za poboljšavanje točnosti prepoznavanja govora.
  • Personalizacija. Mnogi proizvodi uključuju personalizirane značajke, kao što su preporuke za poboljšavanje produktivnosti i užitka. Te značajke koriste automatizirane procese za stvaranje iskustva za vaš proizvod na temelju podataka koje imamo o vama, kao što su zaključci koje stvaramo o vama i načinu na koji koristite proizvode, o vašoj aktivnosti, interesima i lokaciji. Na primjer, ovisno o vašim postavkama, ako strujate filmove u pregledniku na uređaju sa sustavom Windows, možda ćete vidjeti preporuku za aplikaciju iz trgovine Microsoft Store koja učinkovitije struja sadržaj. Ako imate Microsoftov račun, uz vašu dozvolu možemo sinkronizirati vaše postavke na nekoliko uređaja. Brojni naši proizvodi sadrže kontrole za onemogućivanje personaliziranih značajki.
  • Aktivacija proizvoda. Podatke, kao što su vrsta uređaja i aplikacija, mjesto te jedinstveni identifikatori uređaja, aplikacija, mreža i pretplata, upotrebljavamo za aktiviranje proizvoda koje treba aktivirati.
  • Razvoj proizvoda. Podatke upotrebljavamo za razvoj novih proizvoda. Na primjer, koristimo podatke, često na temelju kojih nikoga nije moguće identificirati, radi boljeg razumijevanja potreba naših korisnika za računalstvom i produktivnošću koje mogu utjecati na razvoj novih proizvoda.
  • Korisnička podrška. Podatke upotrebljavamo za otklanjanje poteškoća i dijagnostiku problema s proizvodom, popravak uređaja korisnika i pružanje drugih oblika brige za korisnika i usluga podrške.
  • Pomoć za sigurnosti i otklanjanje poteškoća. Podatke koristimo da bismo omogućili bolju sigurnost proizvoda i za otklanjanje poteškoća s proizvodima. To obuhvaća upotrebu podataka za zaštitu sigurnosti naših proizvoda i klijenata, otkrivanje zlonamjernog softvera i zlonamjernih aktivnosti, otklanjanje poteškoća s performansama i problema kompatibilnosti da bismo klijentima omogućili najbolje moguće iskustvo te da bismo ih obavještavali o ažuriranjima naših proizvoda. To može uključivati upotrebu automatiziranih sustava za otkrivanje poteškoća sa sigurnosti.
  • Sigurnost. Podatke koristimo za zaštitu sigurnosti naših proizvoda te naših korisnika. Naše sigurnosne značajke i proizvodi mogu prekinuti rad zlonamjernog softvera i obavijestiti korisnike da je zlonamjerni softver pronađen na njihovim uređajima. Neki naši proizvodi, kao što su Outlook ili OneDrive, sustavno automatski pregledavaju sadržaj da bi otkrile sumnjivu neželjenu poštu, viruse, uvredljive radnje ili URL-ove koji su označeni kao veze na prijevare, krađe osobnih podataka ili zlonamjerni softver. Zadržavamo pravo za blokiranje isporuke poruke ili uklanjanje sadržaja ako on krši naše odredbe.
  • Ažuriranja. Podatke koje prikupljamo koristimo za razvoj ažuriranja proizvoda i sigurnosnih zakrpa. Na primjer, možemo koristiti informacije o mogućnostima vaših uređaja, kao što je dostupna memorija, da bismo vam omogućili ažuriranje softvera ili sigurnosnu zakrpu. Ažuriranja i sigurnosne zakrpe namijenjene su poboljšavanju vašeg iskustva s našim proizvodima u najvećoj mogućoj mjeri te da bismo vam omogućili zaštitu privatnosti i sigurnosti vaših podataka, ponudili nove značajke i osigurali da je vaš uređaj spreman obraditi takva ažuriranja.
  • Promidžbene poruke. Podatke koje prikupljamo upotrebljavamo da bismo vam isporučivali promidžbene poruke. Možete se prijaviti za pretplatu putem e-pošte i odabrati želite li primati Microsoftove promotivne obavijesti e-poštom, SMS-om, običnom poštom ili telefonom. Informacije o upravljanju svojim podacima za kontakt, pretplatama na e-poštu i promidžbenim porukama potražite u odjeljku Kako pristupiti svojim osobnim podacima i upravljati njima ove izjave o zaštiti privatnosti.
  • Relevantne ponude. Microsoft koristi podatke da bi vam pružio relevantne i vrijedne informacije o našim proizvodima. Analiziramo podatke iz različitih izvora da bismo predvidjeli informacije koje će vam biti najinteresantnije i relevantnije te da bismo vam takve informacije isporučili na razne načine. Na primjer, možemo predvidjeti vaše interese u igrama i slati vam obavijesti o novim igrama koje će vam se možda svidjeti.
  • Oglašavanje. Microsoft za slanje ciljanih oglasa ne upotrebljava sadržaj koji unosite ručno i govorom u porukama e-pošte, čavrljanjima, videopozivima i glasovnoj pošti, vaše dokumente, fotografije niti druge osobne datoteke. Podatke koje prikupljamo putem naših interakcija s vama, nekih od naših proizvoda i na web-mjestima trećih strana upotrebljavamo za oglašavanje u našim proizvodima i na web-mjestima trećih strana. Možemo koristiti automatizirane procese da bi vam prikazivali relevantnije oglase. Dodatne informacije o načinu na koji se ti podaci upotrebljavaju za oglašavanje potražite u odjeljku Oglašavanje ove izjave o zaštiti privatnosti.
  • Transakcijsko trgovanje. Podatke koristimo da bismo mogli provesti vaše transakcije. Na primjer, obrađujemo informacije o plaćanju da bismo korisnicima ponudili pretplate na proizvode i koristili informacije o kontaktu za isporuku dobara kupljenih u trgovini Microsoft Store.
  • Izvješćivanje i poslovne operacije. Podatke upotrebljavamo za analizu naših poslovnih operacija i izvođenje poslovnog obavještavanja. To nam omogućuje donošenje informiranih odluka i izvještavanje o učinkovitosti našeg poslovanja.
  • Zaštita prava i svojstva. Podatke koristimo za otkrivanje i sprječavanje prijevare, rješavanje sporova, provođenje ugovora i zaštitu našeg vlasništva. Podatke, primjerice, koristimo da bismo potvrdili valjanost licence za softver da bismo smanjili krađu softvera. Automatske procese možemo upotrebljavati radi otkrivanja i sprječavanja aktivnosti kojima se krše naša prava i prava drugih, kao što su prijevare.
  • Usklađenost s pravnim propisima. Podatke obrađujemo radi pridržavanja zakona. Podatke o dobi naših klijenata, primjerice, upotrebljavamo da bismo mogli jamčiti da ispunjavamo svoje obveze zaštite privatnosti djece. Obrađujemo i podatke za kontakt i vjerodajnice da bismo korisnicima olakšali svoja prava za zaštitu podataka.
  • Istraživanje. Uz odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere u svrhu zaštite prava i sloboda pojedinca, podatke koristimo za provođenje istraživanja, uključujući za javni interes i znanstvene svrhe.
Razlozi zbog kojih dijelimo osobne podatkeRazlozi zbog kojih dijelimo osobne podatkemainreasonswesharepersonaldatamodule
Sažetak
Cijeli tekst

Vaše osobne podatke dijelimo uz vašu suglasnost ili kada je to potrebno za dovršavanje neke transakcije ili za pružanje nekog proizvoda koji ste zatražili ili odobrili. Primjerice, vaš ćemo sadržaj podijeliti s trećim stranama kada nam kažete da to učinimo kao kada pošaljete poruku e-pošte prijatelju, podijelite slike i dokumente putem servisa OneDrive ili povežete račune s drugim servisima. Ako upotrebljavate Microsoftov proizvod koji je pružila tvrtka ili ustanova s kojom ste povezani, poput poslodavca ili obrazovne ustanove, ili ako upotrebljavate adresu e-pošte koju je vam je dala ta tvrtka ili ustanova da biste mogli pristupati Microsoftovim proizvodima, podijelit ćemo određene podatke s drugima, kao što su podaci o interakciji i dijagnostički podaci, da bi vašoj tvrtki ili ustanovi omogućili upravljanje proizvodima. Kada date podatke o plaćanju za kupovinu, podatke o plaćanju podijelit ćemo s bankama ili drugim ustanovama koje obrađuje transakcije plaćanja ili pružaju druge druge novčarske usluge, a sve u cilju sprječavanja prijevare i smanjenja opasnosti od kredita.

Osim toga, osobne podatke dijelimo i s podružnicama koje nadzire tvrtka Microsoft i zastupništvima Osobne podatke dijelimo i s dobavljačima ili predstavnicima koji rade u naše ime za namjene opisane u ovoj izjavi. Na primjer, tvrtke koje unajmljujemo za pružanje podrške korisnicima ili kao pomoć u zaštiti i osiguravanju naših sustava možda će trebati pristup osobnim podacima kako bi mogli pružati takve usluge. U takvim slučajevima te tvrtke moraju podlijegati našim zahtjevima o zaštiti i sigurnosti privatnosti podataka i upotreba tih podataka nije im dozvoljena ni za koju drugu svrhu. Osobne podatke možemo otkriti i kao dio poslovne transakcije poput pripajanja ili prodaje imovine.

Konačno, vaše osobne podatke ćemo zadržati, možemo im pristupiti, otkriti ih i sačuvati te prenijeti, uključujući i vaše privatne sadržaje (kao što su sadržaj vaših poruka e-pošte na usluzi Outlook.com ili datoteke u privatnim mapama na usluzi OneDrive), kada u dobroj vjeri smatramo da je to neophodno za bilo što od sljedećeg:

  • postupanje u skladu s primjenjivim pravom ili kao odgovor na valjani pravni postupak, uključujući policiju i vladine agencije;
  • zaštitu naših klijenata, na primjer, za sprječavanje slanja neželjene pošte ili pokušaja prijevare korisnika naših proizvoda ili da bismo doprinijeli sprječavanju smrti ili ozbiljnih ozljeda bilo koje osobe;
  • pružanje naših proizvoda i održavanje njihove sigurnosti, uključujući i sprječavanje ili zaustavljanje napada na naše računalne sustave ili mreže;
  • zaštitu prava vlasništva tvrtke Microsoft, uključujući provođenje uvjeta kojima podliježe upotreba usluga – međutim, ako dobijemo informaciju da netko upotrebljava naše usluge za promet ukradenog intelektualnog ili fizičkog vlasništva tvrtke Microsoft, nećemo sami provjeravati privatni sadržaj klijenta nego ćemo predmet predati organima za kazneno gonjenje.

Dodatne informacije o podacima koje otkrivamo na zahtjev organa za kazneno gonjenje i drugih državnih agencija potražite u našem članku Izvješće o zahtjevima za kazneno gonjenje.

Imajte na umu da neki naši proizvodi sadrže veze do proizvoda trećih strana, čija se pravila o zaštiti privatnosti razlikuju od Microsoftovih. Ako svoje osobne podatke date bilo kojem od tih proizvoda, vaši podaci podliježu njihovim pravilnicima o zaštiti privatnosti.

Kako pristupiti svojim osobnim podacima i upravljati njimaKako pristupiti svojim osobnim podacima i upravljati njimamainhowtoaccesscontrolyourdatamodule
Sažetak
Cijeli tekst

Svojim osobnim podacima koje je Microsoft prikupio možete pristupiti i možete njima upravljati s pomoću alata koje vam Microsoft pruža, a koji su izloženi u nastavku, ili tako da se obratite Microsoftu. Na primjer:

  • Ako je Microsoft pribavio vaš pristanak na upotrebu vaših osobnih podataka, taj pristanak možete povući u svakom trenutku.
  • Možete zatražiti pristup svojim osobnim podacima, njihovo brisanje i ažuriranje.
  • Ako želite prenijeti svoje podatke negdje drugdje, to možete učiniti pomoću alata koje vam Microsoft nudi ili, ako nema dostupnih alata, možete kontaktirati Microsoft za pomoć.

Možete i zatražiti da Microsoft ne upotrebljava vaše osobne podatke ili ograničiti njihovu upotrebu. Možete, na primjer, u svakom trenutku zatražiti da ne upotrebljavamo vaše osobne podatke:

  • U svrhu izravnog marketinga.
  • Kada provodimo zadatak od javnog interesa ili kada slijedimo naš legitiman interes ili legitiman interes treće strane.

Ta prava možete imati na temelju primjenjivih zakona, uključujući Opću uredbu o zaštiti podataka Europske unije (GDPR), no mi vam ih nudimo bez obzira o vašoj lokaciji. U nekim slučajevima, ovisno o zahtjevima i dopuštenjima primjenjivog prava, imat ćete ograničene mogućnosti pristupa svojim osobnim podacima i upravljanja njima.

Ako vam vaša tvrtka ili ustanova, kao što su poslodavac, obrazovna ustanova ili davatelj usluga, omogućuje pristup Microsoftovim proizvodima i upravlja vašom upotrebom tih proizvoda, obratite se svojoj tvrtki ili ustanovi za dodatne upute za pristup svojim osobnim podacima i upravljanje njima.

Možete pristupiti i upravljati svojim osobnim podacima koje je Microsoft prikupio te iskoristiti prava na zaštitu svojih podataka pomoću raznih alata koje nudimo. Koji vam je alat najkorisniji ovisit će o našoj interakciji s vama i načinu na koji koristite naše proizvode. Evo općeg popisa alata koje nudimo da bismo vam olakšali upravljanje vašim osobnim podacima. Konkretni proizvodi mogu nuditi dodatne kontrole.

  • Microsoftova nadzorna ploča za privatnost. Dijelom podataka koje Microsoft obrađuje možete upravljati putem svojeg Microsoftovog računa na web-stranici Microsoftova nadzorna ploča za privatnost. Ovdje, primjerice, možete pregledavati i brisati podatke pregledavanja, pretraživanja i podatke o mjestu koji su povezani s vašim Microsoftovim računom. Možete upravljati i podacima u Cortaninoj bilježnici i na uslugama Microsoft Health.
  • Microsoftov račun. Ako želite pristupiti podacima profila i podacima za plaćanje na svojem Microsoftovom računu, urediti ili ukloniti te podatke, promijeniti lozinku, dodati sigurnosne podatke ili zatvoriti račun, to možete učiniti na web-mjestu web-mjesto Microsoftova računa.
  • Uslužni centar za količinsko licenciranje (VLSC). Ako ste korisnik količinskog licenciranja, svojim podacima za kontakt, podacima o pretplatama i licenciranju možete upravljati na jednom mjestu na web-mjestu Web-mjesto Uslužnog centra za količinsko licenciranje.
  • Skype. Ako želite pristupiti nekim podacima profila i podacima za plaćanje na računu za Skype, urediti ili ukloniti te podatke ili ako želite promijeniti svoju lozinku, prijava na račun.
  • Xbox. Ako upotrebljavate Xbox Live ili Xbox.com, svoje osobne podatke, uključujući podatke o naplati i računu, postavke privatnosti te postavke mrežne sigurnosti i zajedničkog korištenja podacima možete pregledati i urediti putem svojeg profila Moj Xbox na konzoli Xbox ili na web-mjestu Xbox.com.
  • Microsoft Store. Svojem profilu za Microsoft Store i podacima o računu možete pristupiti tako da posjetite web-stranicu Microsoft Store i odaberete stavku Prikaži račun ili Povijest narudžbi.
  • Microsoft.com. Svojem profilu na web-mjestu microsoft.com možete pristupiti i možete ga ažurirati putem web-stranice Stranica profila Microsoftova računa.
  • Ako imate javni profil za Microsoft Developer Network (MSDN), možete pristupiti svojim podacima i možete ih urediti tako da se prijavite na web-stranici Forum MSDN-a.

Ne može se svim osobnim podacima koje Microsoft obrađuje pristupiti gore navedenim alatima niti tako njima upravljati. Ako određenim osobnim podacima koje Microsoft obrađuje, a koji nisu dostupni putem gore navedenih alata niti izravno putem Microsoftovih proizvoda koje upotrebljavate, želite pristupiti ili želite njima upravljati, možete se u svakom trenutku obratiti Microsoftu putem adrese u odjeljku Naši podaci za kontakt ili putem našeg obrasca web-obrazac. Na vaš zahtjev za upravljanje svojim osobnim podacima odgovorit ćemo u roku od 30 dana.

Vaše postavke komunikacija

Možete odabrati želite li primati promotivne obavijesti tvrtke Microsoft e-poštom, SMS-om, običnom poštom ili telefonom. Ako od nas primate promotivnu e-poštu ili SMS poruke, a željeli biste se odjaviti, to možete učiniti slijedeći upute u ovoj poruci. Imate i mogućnost odabira u vezi s primanjem promidžbene e-pošte, telefonskih poziva i klasične pošte. Za to se prijavite na svoj osobni Microsoftov račun i pregledavajte svoju stranicu komunikacijske dozvole, na kojoj možete ažurirati podatke za kontakt, upravljati postavkama za kontakt koje vrijede za sve Microsoftove proizvode i usluge, odustati od pretplata na e-poštu te odabrati želite li dijeliti svoje podatke za kontakt s Microsoftovim partnerima. Ako nemate vlastiti Microsoftov račun, postavkama za kontakt svoje Microsoftove e-pošte možete upravljati s pomoću ove stranice: web-obrazac. Ti se odabiri ne primjenjuju na obaveznu komunikaciju o uslugama koja je sastavni dio određenih Microsoftovih proizvoda, programa, aktivnosti niti na upitnike i ostale oblike komunikacije u vezi s obavijestima koji imaju vlastiti način otkazivanja pretplate.

Vaši odabiri za oglašavanje

Da biste odustali od primanja oglasa utemeljenih na interesima od Microsofta, posjetite našu web-stranicu stranica odustajanja. Kada odustanete, vaš se odabir pohranjuje u kolačiću koji je specifičan za web-preglednik koji upotrebljavate. Rok trajanja kolačića koji bilježi odustajanje jest 5 godina. Ako izbrišete kolačiće na uređaju, morate ponovno odustati.

Svoj odabir odustajanja možete povezati s vlastitim Microsoftovim računom. On će se tada primjenjivati na sve uređaje na koje se prijavljujete tim računom i nastavit će se primjenjivati sve dok se netko drugi ne prijavi drugim Microsoftovim računom na taj uređaj. Ako izbrišete kolačiće na uređaju, morat ćete se ponovno prijaviti kako bi se te postavke ponovno primijenile.

Od oglasa kojima upravlja Microsoft, a koji se prikazuju u aplikacijama u sustavu Windows, možete odustati putem mogućnosti odustajanja povezane s vašim osobnim Microsoftovim računom, a od oglasa utemeljenih na interesima možete odustati tako da u postavkama sustava Windows isključite oglašivački ID.

Budući da se podaci koji se upotrebljavaju za oglašavanje utemeljeno na interesima upotrebljavaju i za ostale potrebne namjene (uključujući pružanje naših proizvoda, analizu i otkrivanje prijevara), odustajanjem od oglašavanja utemeljenog na interesu ne prekida se prikupljanje podataka. Nastavit ćete primati oglase iako će vam možda biti manje relevantni.

Možete odustati od primanja oglasa utemeljenih na interesima od trećih strana koje su nam partneri tako da posjetite njihova web-mjesta (pogledajte gore).

Kontrole utemeljene na pregledniku

Kada upotrebljavate preglednik, možete upravljati svojim osobnim podacima s pomoću određenih značajki. Na primjer:

  • Kontrole kolačića. Možete upravljati podacima koje pohranjuju kolačići i povući pristanak za kolačiće pomoću kontrola kolačića utemeljenih na pregledniku koje su opisane u odjeljku Kolačići ove izjave o zaštiti privatnosti.
  • Zaštita od praćenja. Možete upravljati koje podatke o vama mogu prikupljati web-mjesta drugih proizvođača pomoću zaštite od praćenja u programu Internet Explorer (verzija 9 i novije). Ova će značajka blokirati sadržaj treće strane, uključujući kolačiće, svih web-mjesta koja su navedena na popisu zaštite od praćenja koji dodate.
  • Kontrole u pregledniku za blokiranje praćenja: „Ne prati”. Neki preglednici imaju ugrađene značajke za blokiranje praćenja (DNT), koje mogu poslati signal web-mjestima koja posjećujete te im dati do znanja da ne želite da vas se prati. Budući da još uvijek ne postoji opće prihvaćeni način objašnjavanja DNT signala, Microsoft trenutačno ne odgovara na DNT signale preglednika. Nastavljamo rad s djelatnostima za mrežno oglašavanje kako bi se odredio opće prihvaćeni način obrade DNT signala. U međuvremenu se možete poslužiti čitavim nizom drugih alata koje nudimo za kontrolu prikupljanja i upotrebe podataka, uključujući i mogućnost odjave iz mogućnosti primanja Microsoftovih oglasa utemeljenih na interesu kako je opisano gore.
Kolačići i slične tehnologijeKolačići i slične tehnologijemaincookiessimilartechnologiesmodule
Sažetak
Cijeli tekst

Kolačići su male tekstne datoteke koje se postavljaju na vaš uređaj radi pohranjivanja podataka, a koje može ponovno pozvati web-poslužitelj u domeni koja je postavila kolačić. Podaci se obično sastoje od niza brojki i slova koje jedinstveno označavaju vaše računalo, no mogu sadržavati i druge podatke. Neke kolačiće postavljaju treće strane koji djeluju u naše ime. Kolačiće i sličnu tehnologiju koristimo za pohranjivanje vaših preferenci i postavki te da bismo ih mogli primijeniti, da bismo vam omogućili prijavu, za omogućivanje internetskog oglašavanja, borbu protiv prevara, analiziranja performansi naših proizvoda i ispunjavanje ostalih legitimnih zahtjeva opisanih u nastavku. Microsoftove aplikacije u slične svrhe upotrebljavaju dodatne identifikatore, kao što je oglašivački ID u sustavu Windows, i mnogi od naših web-mjesta i aplikacija sadrže i web-pratilice ili druge slične tehnologije, kako je opisano u nastavku.

Naša upotreba kolačića i sličnih tehnologija

Microsoft upotrebljava kolačiće i slične tehnologije u nekoliko svrha, ovisno o kontekstu ili proizvodu, uključujući:

  • Pohrana vaših preferencija i postavki. Kolačiće koristimo za pohranjivanje vaših preferenci i postavki na vašem uređaju i za poboljšavanje vašeg iskustva. Ako, na primjer, unesete naziv svog grada ili poštanski broj da biste mogli primati prilagođene vijesti ili informacije o vremenu na Microsoftovu web-mjestu, mi taj podatak, ovisno o vašim postavkama, možemo pohraniti u kolačiću da biste prilikom povratka na te stranice vidjeli relevantne informacije za navedenu lokaciju. Spremanje vaših osobnih preferenci, kao što su željeni jezik, u kolačiće omogućuje vam da ne morate stalno iznova postavljati preference. Ako odustanete od oglasa utemeljenih na interesima, mi pohranjujemo vaše odabire za odustajanje u kolačić na vašem uređaju.
  • Prijava i provjera autentičnosti. Kolačiće upotrebljavamo radi provjere vaše autentičnosti. Kada se prijavite na web-mjesto s pomoću osobnog, jedinstvenog Microsoftovog računa, ID broj i vrijeme prijave pohranjujemo u šifriranom kolačiću na vašem uređaju. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici. Možete spremiti i podatke za prijavu tako da se ne morate prijaviti svaki put kada se vratite na web-mjesto.
  • Sigurnost. Kolačiće upotrebljavamo za obradu informacija koje nam omogućuju zaštitu naših proizvoda te utvrđivanje prijevara i zloupotrebe.
  • Pohrana podataka koje dajete web-mjestu. Kolačiće upotrebljavamo da bismo zapamtili podatke koje nam date. Kada date podatke Microsoftu, na primjer kada dodate proizvode u košaricu na Microsoftovim web-mjestima, te podatke pohranjujemo u kolačić kako bismo mogli zapamtiti te podatke.
  • Društvene mreže. Neka naša web-mjesta uključuju kolačiće društvenih mreža, uključujući kolačiće koji korisnicima koji su prijavljeni na te društvene mreže omogućuju dijeljenje sadržaja putem tih mreža.
  • Povratne informacije. Microsoft upotrebljava kolačiće da bi vam omogućio davanje povratnih informacija na web-mjestima.
  • Oglasi utemeljeni na interesima. Microsoft upotrebljava kolačiće za prikupljanje podataka o vašoj aktivnosti na mreži i prepoznavanju vaših interesa tako da vam možemo prikazati oglase koji bi vas mogli najviše zanimati. Možete odustati od primanja oglasa utemeljenih na interesima od Microsofta, kao što je opisano u odjeljku Kako pristupiti svojim osobnim podacima i upravljati njima ove izjave o zaštiti privatnosti.
  • Prikazivanje oglasa. Microsoft upotrebljava kolačiće da bi zabilježio, primjerice, koliko je posjetitelja kliknulo na oglas i koje ste oglase vidjeli tako da vam se više puta ne prikazuju isti.
  • Analitika. Koristimo kolačiće prve i treće strane te druge identifikatore za prikupljanje podataka o upotrebi i performansama. Kolačiće, na primjer, možemo koristiti za brojanje jedinstvenih posjetitelja nekom web-mjestu ili servisu te za razvoj drugih statistika o radu naših web-mjesta i proizvoda.
  • Performanse. Microsoft upotrebljava kolačiće da bi saznao kakve su performanse naših proizvoda te da bi ih poboljšao. Na primjer, kolačiće koristimo da bismo prikupili podatke koji pomažu u raspodjeli opterećenja. To omogućuje da naša web-mjesta mogu funkcionirati.

Neki od često korištenih kolačića navedeni su u nastavku. Ovaj popis nije konačan, no služi kao prikaz glavnih razloga za postavljanje kolačića. Ako posjetite neko od naših web-mjesta, to će vam web-mjesto dodijeliti sve sljedeće kolačiće ili neke od njih:

  • MUID, MC1 i MSFPC. Identificira pojedinačne web-preglednike koji posjećuju web-mjesta tvrtke Microsoft. Ti se kolačići upotrebljavaju za oglašavanje, analitiku web-mjesta i u druge radne svrhe.
  • ANON. Sadrži ANID, jedinstveni identifikator koji se utvrđuje na temelju vašeg Microsoftovog računa, a koji se upotrebljava za oglašavanje, personalizaciju i radne svrhe. Također se koristi za čuvanje vašeg odabira o odustajanju od oglašavanja utemeljenog na interesima iz tvrtke Microsoft, ako ste odustajanje odlučili povezati sa svojim Microsoftovim računom.
  • CC. Sadrži šifru države utvrđenu na temelju vaše IP adrese.
  • PPAuth, MSPAuth, MSNRPSAuth, KievRPSAuth, WLSSC, MSPProf. Pomaže provjeriti autentičnost kada se prijavljujete svojim Microsoftovim računom.
  • MC0. Utvrđuje jesu li kolačići omogućeni u pregledniku.
  • MS0. Prepoznaje konkretnu sesiju.
  • NAP. Sadrži šifriranu verziju podataka o vašoj državi, poštanskom broju, dobi, spolu, jeziku i zanimanju (ako su poznati), na temelju profila vašeg Microsoftovog računa.
  • MH. Pojavljuje se na zajedničkim web-mjestima koja se pružaju u sklopu Microsoftova partnerstva s oglašivačima. Ovaj kolačić identificira oglašivača u svrhu odabira odgovarajućeg oglasa.
  • childinfo, kcdob, kcrelid, kcru, pcfm. Sadrži podatke koje Microsoftov račun upotrebljava na svojim stranicama u vezi s računima za djecu.
  • MR. Upotrebljava se za prikupljanje podataka u analitičke svrhe.
  • x-ms-gateway-slice. Prepoznaje pristupnik za ujednačavanje opterećenja.
  • TOptOut. Bilježi vašu odluku o neprimanju oglasa utemeljenih na interesima koje pruža Microsoft.

Osim kolačića koje tvrtka Microsoft može postaviti kada posjetite naša web-mjesta, treće strane također mogu staviti svoje kolačiće na vaš uređaj kada posjetite web-mjesta tvrtke Microsoft. Na primjer:

  • Tvrtke koje unajmljujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika web-mjesta, postavljaju kolačiće kada posjetite naša web-mjesta. Pogledajte veze za odustajanje u nastavku.
  • Tvrtke koje isporučuju sadržaj, kao što su videozapisi ili vijesti ili oglasi na Microsoftovim web-mjestima postavljaju vlastite kolačiće. Te tvrtke podatke koje obrađuju koriste u skladu sa svojim pravilnicima o zaštiti podataka što tim tvrtkama može omogućiti prikupljanje i kombiniranje informacija o vašim aktivnostima s više web-mjesta, aplikacija ili mrežnih servisa.

Kako upravljati kolačićima

Većina web-preglednika automatski prihvaća kolačiće, ali sadrže i kontrole kojima ih možete blokirati i izbrisati. U pregledniku Microsoft Edge, primjerice, možete blokirati ili izbrisati kolačiće ako odaberete Postavke > Privatnost > Napredne postavke > Kolačići. U dokumentaciji o zaštiti privatnosti ili pomoći u svojem pregledniku potražite upute za blokiranje i brisanje kolačića u drugim preglednicima.

Neke značajke Microsoftovih proizvoda ovise o kolačićima. Ako odlučite blokirati kolačiće, ne možete se prijaviti ili koristiti neke od tih značajki, a preference koje ovise o kolačićima izgubit će se. Ako odlučite izbrisati kolačiće, izbrisat će se sve postavke i preferencije kojima upravljaju ti kolačići, uključujući postavke oglašavanja, te će se morati ponovno stvoriti.

Dodatne kontrole zaštite privatnosti koje mogu utjecati na kolačiće, uključujući značajku zaštite od praćenja u Microsoftovim preglednicima, opisane su u odjeljku Kako pristupiti svojim osobnim podacima i upravljati njima ove izjave o zaštiti privatnosti.

Naša upotreba web-pratilica i analitičkih usluga

Neke Microsoftove web-stranice mogu sadržavati elektroničke oznake, poznate kao web-pratilice, koje upotrebljavamo za stavljanje kolačića na naša web-mjesta, brojanje korisnika koji su pristupili tim web-mjestima i pružanje zajedničkih proizvoda. Web-pratilice ili sličnu tehnologiju uključujemo i u našu elektroničku komunikaciju da bismo saznali jeste li je otvorili i koristili.

Osim postavljanja web-pratilica na naša vlastita web-mjesta ponekad surađujemo i s drugim tvrtkama u postavljanju web-pratilica na njihovim web-mjestima ili u njihovim oglasima. To nam pomaže razviti statistiku o učestalosti klikanja na oglas na web-mjestu s rezultatima tvrtke Microsoft prilikom kupovine ili obavljanju druge radnje na web-mjestu oglašivača.

Konačno, Microsoftovi proizvodi često sadrže web-pratilice ili slične tehnologije davatelja analitičkih usluga treće strane, koje nam služe za kompiliranje sažetih statističkih podataka o učinkovitosti naših promidžbenih kampanja ili drugih operacija. Te tehnologije omogućuju davateljima analitičkih usluga postavljanje i čitanje vlastitih kolačića ili drugih identifikatora na vašem uređaju, putem kojih oni mogu prikupljati podatke o vašim internetskim aktivnostima u/na svim aplikacijama, web-mjestima i drugim proizvodima. Međutim, tim davateljima analitičkih usluga zabranjujemo upotrebu web-pratilica na našim web-mjestima radi prikupljanja podataka koji vas izravno identificiraju (kao što je vaše ime ili adresa e-pošte) ili radi pristupa tim podacima. Od prikupljanja i upotrebe podataka od strane nekih od tih davatelja analitičkih usluga možete odustati klikom na bilo koju od sljedećih veza: Adjust, AppsFlyer, Clicktale, Flurry Analytics, Google Analytics (morate instalirati dodatak preglednika), Kissmetrics, Mixpanel, Nielsen, Visible Measures ili WebTrends.

Druge slične tehnologije

Uz standardne kolačiće i web-pratilice, naši proizvodi mogu koristiti i druge slične tehnologije za pohranu i čitanje podatkovnih datoteka na vašem računalu. To se može obično obavlja radi održavanja vaših postavki ili za poboljšanje brzine i performansi lokalnom pohranom podataka. Ali, kao i kod standardnih kolačića, te tehnologije mogu pohraniti i jedinstveni identifikator za vaše računalo, koji zatim može pratiti ponašanje. Te tehnologije obuhvaćaju lokalno dijeljene objekte (ili „Flash kolačiće”) i aplikacijsku pohranu Silverlight.

Lokalno dijeljeni objekti ili „Flash kolačići”. Web-mjesta koja upotrebljavaju tehnologije Adobe Flash mogu za pohranu podataka na vašem računalu upotrebljavati lokalno dijeljene objekte ili „Flash kolačiće”. Upute za upravljanje Flash kolačićima i njihovo blokiranje potražite u članku Stranica pomoći za Flash Player.

Aplikacijska pohrana Silverlight. Web-mjesta i aplikacije koje upotrebljavaju tehnologiju Microsoft Silverlight podatke također mogu pohranjivati putem aplikacijske pohrane Silverlight. Upute za upravljanje tom pohranom i njezino blokiranje potražite u odjeljku Silverlight ove izjave o zaštiti privatnosti.

Proizvodi koje pruža vaša tvrtka ili ustanova – obavijest krajnjim korisnicimaProizvodi koje pruža vaša tvrtka ili ustanova – obavijest krajnjim korisnicimamainnoticetoendusersmodule
Sažetak
Microsoftov računMicrosoftov računmainmicrosoftaccountmodule
Sažetak
Cijeli tekst

Pomoću Microsoftova računa možete se prijaviti u Microsoftove proizvode kao i u one odabranih Microsoftovih partnera. Osobni podaci pridruženi vašem Microsoftovu računu obuhvaćaju vjerodajnice, ime i prezime i podatke za kontakt, podatke o plaćanju, podatke o uređajima i korištenju, vaše kontakte, informacije o vašim aktivnostima te vaše interese i favorite. Prijava u vaš Microsoftov račun omogućuje personalizaciju, dosljedno iskustvo na svim proizvodima i uređajima, omogućuje upotrebu pohrane podataka u oblaku, omogućuje vam plaćanje putem načina plaćanja pohranjenih na Microsoftovu računu i omogućuje druge značajke. Postoje tri vrste Microsoftova računa:

  • Kada stvarate vlastiti Microsoftov račun vezan uz vašu osobnu adresu e-pošte, taj račun navodimo kao osobni Microsoftov račun.
  • Kada vi ili vaša tvrtka ili ustanova (npr. poslodavac ili škola) stvorite Microsoftov račun koji je vezan uz vašu adresu e-pošte koju vam je dala ta tvrtka ili ustanova, mi taj račun smatramo poslovnim računom ili računom obrazovne ustanove.
  • Kad vi ili vaša davatelj usluga (kao što je davatelj usluge interneta) stvorite vaš Microsoftov račun koji je vezan uz vašu adresu e-pošte na domeni vašeg davatelja usluge, taj račun nazivamo računom treće strane.

Osobni Microsoftovi računi. Koji su podaci povezani s vašim Microsoftovim računom i način upotrebe tih podataka ovisi o načinu na koji koristite račun.

  • Stvaranje Microsoftova računa. Kada stvorite osobni Microsoftov račun, od vas će se zatražiti da navedete određene osobne podatke, a dodijelit ćemo vam i jedinstveni ID broj da bismo mogli prepoznati vaš račun i s njim povezane podatke. Iako je u nekim proizvodima, kao što su proizvodi u kojima se nešto plaća, potrebno navesti pravo ime, u ostale se Microsoftove proizvode možete prijaviti i možete ih upotrebljavati bez navođenja svojeg pravog imena. Neki od podataka koje dajete, kao što su zaslonsko ime, adresa e-pošte i telefonski broj, mogu se upotrijebiti da bi se drugima pomoglo da vas pronađu i povežu se s vama unutar Microsoftovih proizvoda. Primjerice, osobe koje znaju vaše zaslonsko ime, adresu e-pošte ili telefonski broj mogu ih upotrijebiti da bi vas potražile na Skypeu i poslale vam poziv za povezivanje s njima. Napominjemo da ako koristite poslovnu adresu e-pošte ili adresu e-pošte obrazovne ustanove da biste stvorili osobni Microsoftov račun, vaš poslodavac ili škola mogu dobiti pristup vašim podacima. U nekim ćete slučajevima morati promijeniti adresu e-pošte u osobnu adresu e-pošte da biste mogli nastaviti pristupati proizvodima koji su namijenjeni potrošačima (kao što je Xbox Live).
  • Prijava u Microsoftov račun. Kada se prijavite na svoj Microsoftov račun, stvaramo zapis o vašoj prijavi, koji obuhvaća datum i vrijeme, informacije o proizvodu u koji ste se prijavili, vaše ime za prijavu, jedinstveni broj dodijeljen vašem računu, jedinstveni identifikator dodijeljen uređaju, vašu IP adresu te verziju vašeg operacijskog sustava i preglednika.
  • Prijava u Microsoftove proizvode. Prijava u vaš račun omogućuje vam poboljšanu personalizaciju, besprijekorna i jednaka okruženja na svim proizvodima i uređajima, pristup i upotrebu pohrane podataka u oblaku, plaćanje putem načina plaćanja pohranjenih na svojem Microsoftovom računu i omogućuje vam druge poboljšane značajke i postavke. Kada se prijavite na svoj račun, ostajete prijavljeni dok se ne odjavite. Ako svoj Microsoftov račun dodate na uređaj sa sustavom Windows (verzija 8 i novije), Windows će vas automatski prijaviti u proizvode koji upotrebljavaju Microsoftov račun kada tim proizvodima pristupite na tom uređaju. Kada se prijavite, neki će proizvodi prikazivati vaše ime ili korisničko ime i vašu fotografiju profila (ako ste je dodali profilu) u sklopu vaše upotrebe Microsoftovih proizvoda, uključujući pritom vaše poruke, društvene interakcije i javne objave.
  • Prijava u proizvode trećih strana. Ako se prijavite u proizvod treće strane s pomoću Microsoftova računa, podatke ćete dijeliti s trećom stranom u skladu s pravilima o zaštiti privatnosti te treće strane. Treća će strana primiti i broj verzije koji je dodijeljen vašem računu (novi broj verzije dodjeljuje se svaki put kada promijenite podatke za prijavu) i podatak koji opisuje je li vaš račun bio deaktiviran. Ako dijelite svoje podatke profila, ta treća strana može prikazati vaše ime ili korisničko ime te fotografiju s profila (ako ste je dodali profilu) kada ste prijavljeni na taj proizvod treće strane. Ako ste odabrali plaćanje trgovcima treće strane pomoću Microsoftova računa, Microsoft će trećoj strani ili njezinim dobavljačima (npr. voditelju obrade plaćanja) prenijeti podatke pohranjene u Microsoftovu račun potrebne za obradu vaše uplate i ispunjavanje narudžbe (kao što su ime, broj kreditne kartice, adresa za naplata i otpremu i relevantni podaci za kontakt). Treća strana može koristiti ili zajednički koristiti podatke koje primi kada se prijavite ili kupite u skladu s vlastitim odredbama i pravilima. Pozorno pročitajte izjavu o zaštiti privatnosti svakog proizvoda u koji se prijavite i svakog trgovca od kojeg kupujete da biste saznali kako on upotrebljava prikupljene podatke.

Računi tvrtki i obrazovnih ustanova. Podaci koji su povezani s računom tvrtke ili obrazovne ustanove i način na koji će se upotrebljavati obično je sličan načinu upotrebe i prikupljanju podataka koji su pridruženi osobnom Microsoftovu računu.

Ako vaš poslodavac ili obrazovna ustanova upotrebljava Azure Active Directory (AAD) za upravljanje računom koji vam je dala, za prijavu u Microsoftove proizvode (npr. Office 365 i proizvode trećih strana koje vam je dala vaša tvrtka ili ustanova) možete upotrebljavati račun tvrtke ili obrazovne ustanove. Ako vaš organizacija to traži, od vas će se zatražiti davanje telefonskog broja ili alternativne adrese e-pošte radi dodatne sigurnosne provjere. Nadalje, ako to vaša tvrtka ili ustanova dopušta, svoj račun tvrtke ili obrazovne ustanove možete upotrebljavati i za prijavu u Microsoftove proizvode ili proizvode trećih strana koje ste nabavili za sebe.

Ako se prijavljujete u Microsoftove proizvode računom tvrtke ili obrazovne ustanove, imajte na umu sljedeće:

  • Vlasnik domene povezane s vašom adresom e-pošte može kontrolirati ili upravljati vašim računom te pristupati i obrađivati podatke uključujući i sadržaje vaše komunikacije i datoteka, što uključuje podatke pohranjene na proizvodima koje vam je dala vaša tvrtka ili ustanova i proizvode koje ste sami nabavili.
  • Upotreba proizvoda podliježe pravilnicima tvrtke ili ustanove, ako postoje. Prije no što odlučite upotrebljavati svoj račun tvrtke ili obrazovne ustanove za prijavu u proizvode koje ste nabavili za sebe, u obzir trebate uzeti pravila svoje tvrtke ili ustanove te odlučiti želite li svojoj tvrtki ili ustanovi omogućiti pristup vašim podacima.
  • Ako izgubite pristup svojem računu tvrtke ili obrazovne ustanove (npr. ako promijenite poslodavca), možete izgubiti pristup proizvodima koje ste nabavili za sebe, uključujući sadržaj koji je pridružen tim proizvodima, ako ste za prijavu u te proizvode upotrebljavali taj račun tvrtke ili obrazovne ustanove.
  • Microsoft nije odgovoran za pravila niti prakse zaštite privatnosti i sigurnosti vaše tvrtke ili ustanove, koja se mogu razlikovati od Microsoftovih.
  • Ako tvrtka ili ustanova upravlja vašom upotrebom Microsoftovih proizvoda, svoje upite o zaštiti privatnosti, uključujući zahtjeve za iskorištavanje svojih prava vezanih uz podatke, uputite svojem administratoru. Pogledajte i odjeljak Obavijest krajnjim korisnicima ove izjave o zaštiti privatnosti.

Računi trećih strana. Podaci koji su povezani s Microsoftovim računom treće strane i način na koji će se upotrebljavati obično je sličan načinu upotrebe i prikupljanju podataka koji su pridruženi osobnom Microsoftovu računu. Vaš davatelj usluga ima kontrolu nad računom, uključujući i mogućnost pristupa računu ili brisanja tog računa. Morate pažljivo pregledati sve uvjete i odredbe treće strane koje ste dobili da biste saznali što ona može raditi s vašim računom.

Ostale bitne informacije o zaštiti privatnostiOstale bitne informacije o zaštiti privatnostimainotherimportantprivacyinformationmodule
Sažetak

U nastavku ćete pronaći dodatne informacije o zaštiti privatnosti, kao što su načini na koje osiguravamo vaše podatke, mjesta na kojima obrađujemo vaše podatke te koliko dugo čuvamo vaše podatke. Dodatne informacije o Microsoftu i njegovoj predanosti zaštiti privatnosti potražite u članku Zaštita privatnosti u Microsoftu.

Sigurnost osobnih podatakaSigurnost osobnih podatakamainsecurityofpersonaldatamodule
Sažetak

Microsoft predano radi na zaštiti vaših osobnih podataka. Upotrebljavamo razne sigurnosne tehnologije i postupke kako bismo vaše osobne podatke zaštitili od neovlaštenog pristupa, upotrebe i otkrivanja. Primjerice, osobne podatke koje ste nam dali pohranjujemo u računalnim sustavima koji imaju ograničen pristup i nalaze se u nadziranim prostorima. Kada prenosimo vrlo povjerljive podatke (poput broja kreditne kartice ili lozinke) preko interneta, štitimo ih šifriranjem. Microsoft se pridržava primjenjivog prava o zaštiti podataka, što uključuje primjenjivo pravo o obavijesti u slučaju kršenja sigurnosti.

Gdje pohranjujemo i obrađujemo osobne podatkeGdje pohranjujemo i obrađujemo osobne podatkemainwherewestoreandprocessdatamodule
Sažetak

Osobni podaci koje prikuplja tvrtka Microsoft mogu se pohraniti i obrađivati u vašoj regiji ili Sjedinjenim Državama i u bilo kojoj drugoj državi u kojoj tvrtka Microsoft ili njezine povezane tvrtke, podružnice ili davatelji usluga upravljaju centrima. Microsoft ima glavne podatkovne centre u Australiji, Austriji, Brazilu, Kanadi, Čileu, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu, Indiji, Irskoj, Japanu, Koreji, Luksemburgu, Maleziji, Nizozemskoj, Singapuru, Južnoafričkoj Republici, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. Obično je glavno mjesto za pohranu u korisnikovoj regiji ili u Sjedinjenim Državama, često sa sigurnosnom kopijom na podatkovnom centru u drugoj regiji. Mjesta za pohranu odabiru se radi učinkovitog rada, boljih performansi i redundancije u svrhu zaštite podatak u slučaju nestanka struje ili drugog problema. Poduzimamo mjere kojima osiguravamo da se podaci koje prikupljamo i na koje se odnosi ova izjava o zaštiti privatnosti obrađuju u skladu s odredbama ove izjave i zahtjevima zakona područja na kojem se podaci nalaze.

Osobne podatke iz Europskog gospodarskog područja i iz Švicarske prenosimo u druge države, od kojih za neke Europska komisija još nije utvrdila da imaju odgovarajuću razinu zaštite podataka. Njihovi zakoni, primjerice, možda ne jamči ista prava ili možda nemaju ustanovu za nadzor zaštite privatnosti koja može rješavati vaše pritužbe. Kada činimo takve prijenose, koristimo razne pravne mehanizme, uključujući ugovore, da bi se vaša prava i zaštita prenijeli zajedno s vašim podacima. Više informacija o odlukama Europske komisije u vezi s potrebnom zaštitom osobnih podataka u državama u kojima Microsoft obrađuje osobne podatke potražite u ovom članku na web-stranici web-mjesto Europske komisije.

Microsoft Corporation pridržava se okvirnog sporazuma Štit za zaštitu privatnosti između Europske Unije i SAD-a i okvirnog sporazuma Štit za zaštitu privatnosti između Švicarske i SAD-a, koje je sastavilo Ministarstvo trgovine SAD-a, a odnose se na prikupljanje, korištenje i zadržavanje osobnih podataka koji se prenose iz Europske unije i Švicarske u SAD. Tvrtka Microsoft Corporation službeno je potvrdila Ministarstvu trgovine da se pridržava Načela Štita za zaštitu privatnosti. Ako agenti treće strane obrađuju osobne podatke u naše ime na način koji nije u skladu s načelima bilo kojeg okvira za zaštitu privatnosti, snosimo odgovornost ako ne dokažemo da nismo odgovorni za događaj koji je uzrokovao štetu. Kontrolirane podružnice tvrtke Microsoft Corporation u SAD-u, koje su navedene u našoj autocertifikacijskoj prijavi, također se pridržavaju Načela Štita za zaštitu privatnosti – dodatne informacije potražite na popisu na adresi Microsoftove pravne osobe i podružnice u SAD-u koje se pridržavaju Načela Štita za zaštitu privatnosti, .

U slučaju sukoba između odredbi u ovim pravilima o zaštiti privatnosti i Načela Štita za zaštitu privatnosti primjenjivat će se Načela Štita za zaštitu privatnosti. Dodatne informacije o programu Štit za zaštitu privatnosti i naše certifikate potražite na adresi Web-mjesto Štita za zaštitu privatnosti.

Ako imate pitanja ili prigovore u vezi s Microsoftovim sudjelovanjem u Štitu za zaštitu privatnosti između EU-a i SAD-a ili između Švicarske i SAD-a, slobodno nam se obratite putem naše web-stranice web-obrazac. Sve pritužbe povezane s okvirima Štita za zaštitu privatnosti koje Microsoft nije u mogućnosti riješiti izravno, riješit će se u suradnji s odgovarajućim tijelom EU-a za zaštitu podataka ili odborom koji su utemeljile europske ustanove za zaštitu podataka za rješavanje sporova s pojedincima iz EU-a te sa Švicarskim saveznim povjerenikom za zaštitu podataka i informiranje (FDPIC) za rješavanje sporova s pojedincima iz Švicarske. Obratite nam se ako želite da vam damo kontakte vaše ustanove za zaštitu podataka. Kao što je podrobnije opisano u Načelima štita za zaštitu privatnosti, obvezujuća arbitraža dostupna je u slučaju pritužbi koje se ne uspiju riješiti na drugi način. Microsoft podliježe nadležnostima za istragu i provođenje zakona Savezne trgovinske komisije SAD-a (FTC).

Naše zadržavanje osobnih podatakaNaše zadržavanje osobnih podatakamainOurretentionofpersonaldatamodule
Sažetak

Microsoft zadržava osobne podatke koliko god je to potrebno za pružanje proizvoda i ispunjavanje transakcija koje ste zatražili ili za druge legitimne namjene kao što je usklađivanje s našim zakonskim obavezama, rješavanje neslaganja i provođenje naših ugovora. Budući da se te potrebe mogu se razlikovati ovisno o vrsti podataka, kontekstu naših interakcija s vama i načinu na koji koristite proizvode, stvarno razdoblje zadržavanja može se značajno razlikovati.

Ostali kriteriji za utvrđivanje razdoblja zadržavanja obuhvaćaju sljedeće:

  • Pružaju li korisnici, stvaraju ili održavaju podatke s očekivanjem da ćemo ih zadržati sve dok ih oni ne uklone? Primjeri uključuju dokument koji ste pohranili na servisu OneDrive ili poruku e-pošte koju držite u ulaznom spremniku Outlook.com. U takvim slučajevima nastojali bismo zadržati podatke dok ih aktivno ne izbrišete, primjerice premještanjem poruke e-pošte iz ulaznog spremnika Outlook.com u mapu Izbrisane stavke, a zatim pražnjenja mape (kada se mapa s izbrisanim stavkama isprazni, te izbrisane stavke ostaju u našem sustavu do 30 dana prije završnog brisanja). (Napominjemo da se podaci mogu izbrisati ranije iz ostalih razloga, primjerice, ako premašite ograničenje količine podataka koju možete pohraniti na svojem računu.)
  • Postoji li automatizirana kontrola, kao u Microsoftovoj kontrolnoj ploči za zaštitu privatnosti, koja omogućuje korisniku da pristupi i briše osobne podatke u bilo kojem trenutku? Ako ne postoji, obično se usvaja skraćeno vrijeme zadržavanja podataka.
  • Jesu li osobni podaci osjetljivi? Ako jesu, obično se usvaja skraćeno vrijeme zadržavanja podataka.
  • Je li Microsoft usvojio i najavio određeno razdoblje zadržavanja za određene vrste podataka? Primjerice, za upite za Bing pretraživanje spremljene upite za pretraživanje deidentificiramo tako da u cijelosti uklanjamo IP adrese nakon 6 mjeseci, a ID oznake kolačića i ostale identifikatore sesija nakon 18 mjeseci.
  • Je li korisnik dao pristanak za dulje razdoblje čuvanja? Ako jest, zadržat ćemo podatke u skladu s vašim pristankom.
  • Podliježe li Microsoft zakonskoj, ugovornoj ili sličnoj obavezi za zadržavanje ili brisanje podataka? To primjerice mogu biti zakoni o obaveznom zadržavanju podataka u određenim područjima, državni nalozi za zadržavanje podataka bitnih za istragu ili podataka koji su zadržani u svrhe sudskog spora. Isto tako, ako imamo pravnu obvezu uklanjati nezakonit sadržaj, to ćemo učiniti.
OglašavanjeOglašavanjemainadvertisingmodule
Sažetak

Oglašavanje nam omogućuje ponudu nekih naših proizvoda, podršku za njih i njihovo poboljšavanje. Microsoft za slanje ciljanih oglasa ne upotrebljava sadržaj koji unosite ručno i govorom u porukama e-pošte, čavrljanjima, videopozivima i glasovnoj pošti, vaše dokumente, fotografije niti druge osobne datoteke. Za oglašavanje u našim proizvodima i u proizvodima trećih strana upotrebljavamo druge podatke, koji su navedeni u nastavku. Na primjer:

  • Microsoft može upotrebljavati podatke koje prikupljamo za odabir i isporuku nekih oglasa koje vidite na Microsoftovim web-mjestima, kao što su Microsoft.com, MSN i Bing.
  • Kada je oglašivački ID omogućen u sustavu Windows 10 u sklopu vaših postavki privatnosti, treće strane mogu pristupiti oglašivačkom ID-u i koristiti ga (na isti način na koji web-mjesta mogu pristupati jedinstvenom identifikatoru koji je pohranjen u kolačiću i koristiti ga) za odabir i prikaz oglasa u tim aplikacijama.
  • S trećim stranama, kao što su Oath, AppNexus ili Facebook (pogledajte tekst u nastavku) možemo podijeliti podatke koje prikupljamo da bi vam oglasi koji vam se prikazuju u našim proizvodima, njihovim proizvodima ili na drugim web-mjestima i aplikacijama koje održavaju ti partneri bili relevantniji i vrijedniji.
  • Oglašivači mogu na svoja web-mjesta postaviti naše web-pratilice ili upotrebljavati slične tehnologije da bi Microsoftu dopustili prikupljanje podataka na njihovim web-mjestima, kao što su aktivnosti, kupnje i posjeti; mi te podatke upotrebljavamo u ime naših oglašivačkih klijenata da bismo prikazivali oglase.

Oglasi koje vidite mogu biti odabrani na temelju podataka koje obrađujemo o vama, kao što su vaši interesi i favoriti, lokacija, vaše transakcije, način na koji koristite naše proizvoda, vaši upiti za pretraživanje ili sadržaj koji pregledavate. Na primjer, ako na MSN-u pregledavate sadržaje o automobilima, možemo vam prikazati oglase o automobilima; tražite li „pizzerije u Seattleu“ na Bingu, možda ćete vidjeti oglase za restorane u Seattleu u rezultatima pretraživanja.

Oglasi koje vidite mogu također biti odabrani na temelju drugih podataka koje smo s vremenom saznali o vama koristeći demografske podatke, podatke o lokaciji, upite za pretraživanje, interese i favorite, podatke o korištenju s naših proizvoda i web-mjesta, kao i web-mjesta i aplikacija naših oglašivača i partnera. U ovoj izjavi te oglase zovemo „oglašavanje utemeljeno na interesima“. Na primjer, ako gledate igraći sadržaj na xbox.com, vidjet ćete ponude za igre na MSN-u. Da bismo pružali oglašavanje utemeljeno na interesima, kombiniramo kolačiće postavljene na vaš uređaj pomoću informacija koje prikupljamo (kao što je IP adresa) kada preglednik razmjenjuje informacije s našim web-mjestima. Ako odlučite prestati primati oglase na temelju interesa, podaci povezani s tim kolačićima neće se koristiti.

Dodatne pojedinosti o našoj upotrebi podataka u vezi s oglašavanjem:

  • Najbolje prakse i obveze u djelatnosti oglašavanja. Microsoft je član organizacije Network Advertising Initiative (NAI) i pridržava se kodeksa ponašanja organizacije NAI. Pridržavamo se i sljedećih samoregulatornih programa:
  • Ciljano oglašavanje u vezi sa zdravljem. U Sjedinjenim Američkim Državama pružamo oglašavanje utemeljeno na interesima vezanim uz ograničen broj standardnih kategorija interesa koje se odnose na zdravlje, a koje nisu osjetljive kao što su alergije, artritis, kolesterol, prehlada i gripa, dijabetes, želučano-crijevne bolesti, glavobolja/migrena, zdrava prehrana, zdravlje srca, muško zdravlje, oralno zdravlje, zdravlje kože, osteoporoza, zdravlje kože, spavanje te vid / njega očiju. Oglase ćemo ciljano prikazivati na temelju prilagođenih kategorija interesa u vezi sa zdravljem, a koje nisu osjetljive, suglasno zahtjevima oglašivača.
  • Djeca i oglašavanje. Oglase utemeljene na interesima ne isporučujemo djeci čiji datum rođenja koji je naveden na njihovom Microsoftovom računu upućuje na to da su mlađa od 16 godina.
  • Zadržavanje podataka. Za oglašavanje utemeljeno na interesima podatke ne zadržavamo dulje od 13 mjeseci, osim ako dobijemo vaš pristanak za dulje čuvanje.
  • Dijeljenje podataka. U određenim slučajevima s oglašivačima dijelimo izvješća o podacima koje smo prikupili na njihovim stranicama ili oglasima.

Podaci koje prikupljaju druge oglašivačke tvrtke. Oglašivači ponekad uključuju vlastite web-pratilice (ili web-pratilice svojih partnera u oglašavanju) u svoje oglase koje prikazujemo, što im omogućuje postavljanje i čitanje vlastitih kolačića. Osim toga, Microsoftovi partneri surađuju s oglašivačkim tvrtkama treće strane da bi lakše pružali neke naše oglašivačke usluge, pa i mi dopuštamo oglašivačkim tvrtkama treće strane prikaz oglasa na našim web-mjestima. Te treće strane mogu postavljati kolačiće na vaše računalo i prikupljati podatke o vašim mrežnim aktivnostima na web-mjestima ili mrežnim servisima. To su trenutačno, između ostalih, i ove tvrtke: A9, AppNexus, Criteo, Facebook, MediaMath, nugg.adAG, Oath, Rocket Fuel i Yahoo!. Za dodatne informacije o praksama svake od tih tvrtki, uključujući mogućnosti koje nude, odaberite navedene veze. Veliki dio tih tvrtki također su članice udruženja NAI ili DAA, koja nude jednostavne načine za odustajanje od ciljanih oglasa svih tvrtki članica.

Prikupljanje podataka od djecePrikupljanje podataka od djecemaincollectionofdatafromchildrenmodule
Sažetak

Kada Microsoftov proizvod prikuplja podatke o dobi, a na vašem području propisan je zakon koji određuje dobnu granicu ispod koje je za korištenje proizvoda obavezan pristanak ili dopuštenje roditelja, proizvod će blokirati korisnike čija je dob manja od te dobi ili će od njih zatražiti da predaju pristanak ili dopuštenje roditelja ili staratelja da bi mogli koristiti proizvod. Od djece mlađe od te dobi nećemo svjesno zatražiti davanje više podataka nego što je neophodno za pružanje proizvoda.

Kada se dobije roditeljski pristanak ili dopuštenje, s računom djeteta postupat će se kao sa svim drugim računima. Dijete može pristupiti uslugama za komunikaciju, kao što su Outlook i Skype i može slobodno komunicirati i zajednički koristiti podatke s ostalim korisnicima bez obzira na njihovu dob.

Roditelji mogu promijeniti ili uskratiti dodijeljene pristanke te pregledati, urediti ili zatražiti brisanje osobnih podataka djeteta za koje su dali pristanak ili ovlaštenje. Tako, primjerice, roditelji mogu pristupiti svojem osobnom računu Microsoftov račun i odabrati Dozvole. Roditelji korisnika igre Minecraft za PC/Javu i ostalih igara tvrtke Mojang mogu posjetiti web-stranicu Stranica računa za Mojang.

Pretpregledi ili besplatna izdanjaPretpregledi ili besplatna izdanjamainpreviewreleasesmodule
Sažetak

Microsoft pruža pretpreglede, preglede za insidere, beta verzije ili druge besplatne proizvode i značajke („pretpreglede”) da bi vam omogućio njihovu procjenu uz istovremeno slanje podataka Microsoftu o vašoj upotrebi proizvoda, uključujući povratne informacije te podatke o uređajima i korištenju. Posljedično, pretpregledi mogu automatski prikupljati dodatne podatke, pružati manje mogućnosti kontrole i koristiti drugačije mjere za zaštitu privatnosti i sigurnosti od onih koje se obično nalaze u našim proizvodima. Ako sudjelujete u pretpregledima možemo vas kontaktirati da bismo dobili povratnu informaciju o pretplegledu ili vašem zanimanju za nastavak upotrebe proizvoda nakon objave završnog izdanja.

Izmjene ove izjave o zaštiti privatnostiIzmjene ove izjave o zaštiti privatnostimainchangestothisprivacystatementmodule
Sažetak

Ovu izjavu o zaštiti privatnosti ažuriramo kada je to potrebno radi veće transparentnosti ili kao odgovor na sljedeće:

  • Povratne informacije od klijenata, regulatornih tijela, industrije ili drugih zainteresiranih strana.
  • Promjene u našim proizvodima.
  • Promjene u našim aktivnostima ili pravilima o obradi podataka.

Kada objavimo izmjene ove izjave, izmijenit ćemo datum „zadnje ažuriranje” na vrhu izjave i opisati promjene na stranici Povijest promjena. Ako postoje bitne promjene u izjavi, kao što je promjena svrhe obrade osobnih podataka koja nije konzistentna sa svrhom za koju su se izvorno prikupljale, obavijestit ćemo vas tako da jasno istaknemo obavijest o takvim promjenama prije no što stupe na snagu ili tako da vam izravno pošaljemo obavijest. Preporučujemo da povremeno pregledavate ovu izjavu o zaštiti privatnosti kako biste bili obaviješteni o načinu na koji Microsoft štiti vaše podatke.

Naši podaci za kontaktNaši podaci za kontaktmainhowtocontactusmodule
Sažetak

Ako imate pitanja ili žalbu u vezi za zaštitom privatnosti ili pitanja za voditelja Microsoftova odjela za zaštitu privatnosti ili odjela za zaštitu podataka, obratite nam se putem našeg obrasca web-obrazac. Odgovorit ćemo na pitanja u roku od 30 dana. Možete poslati pitanje ili uložiti žalbu ustanovi za zaštitu podataka ili drugoj ovlaštenoj osobi koja je za to zadužena na vašem području.

Osim ako nije drugačije navedeno, Microsoft Corporation i, za osobe na području Europskog gospodarskog prostora i Švicarske, Microsoft Ireland Operations Limited nadzire osobne podatke koje prikupljamo putem proizvoda na koje se ova izjava odnosi. Naše su adrese:

  • Microsoft Privacy, Microsoft Corporation, One Microsoft Way, Redmond, Washington 98052, USA. Telefon: +1 (425) 882 8080.
  • Microsoft Ireland Operations Limited, Attn: Data Protection Officer, One Microsoft Place, South County Business Park, Leopardstown, Dublin 18, Ireland. Telefon: +353 (0) 1 295 3826.

Skype Communications S.à r.l. 23-29 Rives de Clausen L-2165 Luxembourg, Luxembourg jedan je od nadzirača podataka za Skype. Ako nam se želite obratiti u vezi sa softverom ili proizvodima usluge Skype, na web-stranici Stranica pomoći za Skype možete poslati zahtjev za podršku timu podrške za korisnike usluge Skype.

Podružnicu Microsofta u svojoj zemlji ili regiji možete pronaći na popisu na web-stranici Microsoftovi uredi diljem svijeta.

Ako se primjenjuje francuski zakon, možete nam poslati konkretne upute u vezi s uporabom vaših osobnih podatak nakon vaše smrti tako da iskoristite naš web-obrazac.

Ako imate pitanja koja se odnose na tehničku ili opću podršku, posjetite stranicu Microsoftova podrška radi dodatnih informacija o ponudi Microsoftove podrške. Ako imate pitanje o lozinci za osobni Microsoftov račun, posjetite stranicu Podrška za Microsoftov račun.

Proizvodi za velike tvrtke i razvojne inženjereProizvodi za velike tvrtke i razvojne inženjeremainenterprisedeveloperproductsmodule
Sažetak
Mrežni servisi za velike tvrtkeMrežni servisi za velike tvrtkemainenterpriseservicesmodule
Sažetak
Softver za velike tvrtke i razvojne inženjere i uređaji za velike tvrtkeSoftver i uređaji za velike tvrtke i razvojne inženjeremainenterprisedevsoftwareappsmodule
Sažetak
Proizvodi za produktivnost i komunikacijuProizvodi za produktivnost i komunikacijumainprodcommproductsmodule
Sažetak
OfficeOfficemainofficeservicesmodule
Sažetak
OneDriveOneDrivemainonedrivemodule
Sažetak
OutlookOutlookmainoutlookmodule
Sažetak
SkypeSkypemainskypemodule
Sažetak
LinkedInLinkedInmainlinkedinmodule
Sažetak
Pretraživanje i umjetna inteligencijaPretraživanje i umjetna inteligencijamainsearchaimodule
Sažetak
BingBingmainbingmodule
Sažetak
CortanaCortanamaincortanamodule
Sažetak
Microsoft TranslatorMicrosoft TranslatormainMicrosoftTranslatormodule
Sažetak
SwiftKeySwiftKeymainswiftkeymodule
Sažetak
WindowsWindowsmainwindowsmodule
Sažetak

Windows je personalizirano računalno okruženje koje vam omogućuje besprijekorno premještanje i pristupanje servisima, preferencijama i sadržajima na svim računalnim uređajima, od telefona, preko tableta pa do uređaja Surface Hub. Glavne komponente sustava Windows, umjesto da su statični softverski program računala nalaze se u oblaku, a lokalno smješteni elementi i elementi u oblaku redovito se ažuriraju pružajući vam najnovija poboljšanja i značajke. Kako bismo vam pružili ovo računalno iskustvo prikupljamo podatke o vama, vašem uređaju i načinu na koji upotrebljavate sustav Windows. A budući da je sustav Windows personaliziran za vas, možete odabrati koje ćemo osobne podatke prikupljati i kako ćemo ih upotrebljavati. Napominjemo da ako vašim uređajem sa sustavom Windows upravlja vaša tvrtka ili ustanova (kao što su poslodavac ili obrazovna ustanova), ona može upotrebljavati alate za centralizirano upravljanje, koje daje tvrtka Microsoft ili drugi dobavljači, za pristup i obradu vaših podataka i za kontrolu postavki uređaja (uključujući postavke privatnosti), pravilnika uređaja, ažuriranja softvera, prikupljanja podataka koje obavljamo mi ili pak tvrtka/ustanova, ili drugih aspekata uređaja. Osim toga, vaša tvrtka ili ustanova može upotrebljavati alate za upravljanje, koje daje tvrtka Microsoft ili drugi dobavljači, za pristup vašim podacima i njihovu obradu na tom uređaju, uključujući podatke o interakciji, dijagnostičke podatke i sadržaj vaših komunikacija i datoteka. Dodatne informacije o prikupljanju podataka i zaštiti privatnosti u sustavu Windows potražite na stranici Windows 10 i vaši mrežni servisi. Za starije verzije sustava Windows (uključujući sustave Windows Vista, Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1) vrijede njihove izjave o zaštiti privatnosti.

AktivacijaAktivacijamainactivationmodule
Sažetak

Kada aktivirate sustav Windows, specifičan ključ proizvoda povezuje se s uređajem na kojem je instaliran softver. Ključ proizvoda i podaci o softveru i uređaju šalju se u Microsoft da bi se provjerila valjanost licence softvera. Ti se podaci mogu ponovno poslati ako treba ponovno aktivirati ili provjeriti valjanost licence. S mobitela sa sustavom Windows Microsoftu se šalju identifikatori uređaja i mreže kao i lokacija prvog uključivanja uređaja zbog registracije jamstva, obnavljanja zaliha i sprječavanja prijevare.

Povijest aktivnostiPovijest aktivnostimainactivityhistorymodule
Sažetak

Povijest aktivnosti omogućuje praćenje svega što radite na uređaju – primjerice aplikacija i usluga koje koristite, datoteka koje otvarate i web-mjesta koja pregledavate. Povijest aktivnosti lokalno se pohranjuje na vaš uređaj prilikom upotrebe različitih aplikacija kao što su Microsoft Edge, neke aplikacije iz trgovine Microsoft Store i aplikacije sustava Office. Ako ste se na uređaj prijavili Microsoftovim računom i dali dozvolu za to, Windows šalje povijest vaših aktivnosti Microsoftu. Kada je povijest vaših aktivnosti u oblaku, Microsoft koristi te podatke da bi vam omogućio korisničko iskustvo na različitim uređajima, da bi vam pružio mogućnost da nastavite s tim aktivnostima na drugim uređajima, da bi omogućio personalizirana iskustva (kao što je redanje aktivnosti prema trajanju upotrebe) i relevantne prijedloge (kao što je predviđanje vaših potreba na temelju povijesti aktivnosti), kao i za poboljšanje Microsoftovih proizvoda.

Povijest aktivnosti stvara se i šalje Microsoftu i prilikom upotrebe određenih Microsoftovih aplikacija, kao što su Microsoft Edge i aplikacije sustava Office, kao što su Word, Excel i PowerPoint, na mobilnim uređajima kao što su telefoni i tableti sa sustavima iOS i Android. Ako ste prijavljeni pomoću Microsoftova računa, aktivnosti koje ste na uređaju sa sustavom Windows 10 započeli u Microsoftovim aplikacijama možete nastaviti na uređajima sa sustavom Android ili iOS. U bilo kojem trenutku možete isključiti ili uključiti postavke za slanje povijesti aktivnosti tvrtki Microsoft i lokalno pohranjivanje povijesti aktivnosti na uređaju, kao i izbrisati povijest aktivnosti na uređaju tako da odete na Izbornik Start > Postavke > Privatnost > Povijest aktivnosti. Saznajte više o povijesti aktivnosti u sustavu Windows 10.

Oglašivački IDOglašivački IDmainadvertisingidmodule
Sažetak

Windows za svaku osobu koja koristi uređaj stvara jedinstveni oglašivački ID koji razvojni inženjeri aplikacija i oglašivačkih mreža mogu koristiti za isporuku relevantnijih oglasa u aplikacijama. Kada je oglašivački ID omogućen, i Microsoftove aplikacije i one trećih strana mogu pristupiti oglašivačkom ID-u i upotrebljavati ga na isti način na koji web-mjesta mogu pristupati jedinstvenom identifikatoru koji je pohranjen u kolačiću i upotrebljavati ga. Stoga oglašivački ID mogu koristiti razvojni inženjeri aplikacija i oglašivačke mreže radi pružanja relevantnijih oglasa i ostalih personaliziranih sučelja u svojim aplikacijama i na webu. Microsoft prikuplja oglašivački ID u ovdje opisane svrhe samo kada omogućite oglašivački ID u sklopu postavki zaštite privatnosti.

Postavka oglašivačkog ID-a odnosi se na aplikacije sustava Windows koje se služe oglašivačkim identifikatorom sustava Windows da bi ponudile oglašavanje utemeljeno na interesima. Pristup tom identifikatoru možete isključiti u bilo kojem trenutku tako da isključite oglašivački ID u postavkama. Ako ga odlučite ponovno uključiti, oglašivački će se ID ponovno postaviti i generirat će se novi identifikator. Kada aplikacija treće strane pristupi oglašivačkom ID-ju, upotreba oglašivačkog ID-ja podliježe njenim pravilima o zaštiti privatnosti. Saznajte više o oglašivačkom ID-ju u sustavu Windows 10.

Postavka oglašivačkog ID-a ne odnosi se na druge načine na koje Microsoft ili drugi proizvođači isporučuju oglašavanje utemeljeno na interesima, kao što su kolačići koji se koriste za isporuku prikaznih oglasa utemeljenih na interesima na web-mjestima. Proizvodi drugih proizvođača kojima se pristupa putem sustava Windows ili su na njemu instalirani mogu isporučiti i druge oblike oglašavanja utemeljenog na interesima u skladu sa svojom politikom o zaštiti privatnosti. Microsoft isporučuje druge oblike oglasa utemeljenih na interesima u određenim Microsoftovim proizvodima izravno i u suradnji s drugim davateljima usluge oglašavanja. Dodatne informacije o Microsoftovoj upotrebi podataka za oglašavanje potražite u odjeljku Kako upotrebljavamo osobne podatke ove izjave.

DijagnostikaDijagnostikamaindiagnosticsmodule
Sažetak

Microsoft prikuplja dijagnostičke podatke sustava Windows da bi riješio probleme i održao Windows ažurnim, sigurnim i funkcionalnim. Ti nam podaci također pomažu poboljšati Windows i s njime povezane Microsoftove proizvode i usluge, a klijentima koji su uključili postavku „Prilagođena iskustva” omogućuju davanje relevantnijih savjeta i preporuka za prilagođavanje Microsoftovih proizvoda i usluga te proizvoda i usluga trećih strana za Windows klijentovim potrebama. Ti se podaci šalju Microsoftu i spremaju s jednim ili više jedinstvenih identifikatora koji nam pomažu prepoznati pojedinačne korisnike na pojedinačnim uređajima te razumjeti probleme u radu uređaja i obrasce upotrebe. Postoje dvije razine dijagnostičkih podataka i podataka o aktivnostima: Osnovno i Potpuno. Ako tvrtka ili ustanova (kao što je poslodavac ili obrazovna ustanova) upotrebljava Microsoftove alate za upravljanje ili angažira Microsoft da upravlja vašim uređajem, mi i tvrtka ili ustanova s vašeg ćemo uređaja upotrebljavati i obrađivati dijagnostičke podatke i podatke o pogreškama da bismo omogućili upravljanje, nadzor i otklanjanje poteškoća na uređajima tvrtke ili ustanove te u druge svrhe tvrtke ili ustanove.

Osnovno ti podaci obuhvaćaju informacije o uređaju, postavke i mogućnosti, te funkcionira li ispravno. Na razini Osnovno prikupljamo sljedeće podatke:

  • Podaci o uređaju, povezivosti i konfiguraciji:
    • Podaci o uređaju, kao što su vrsta procesora, OEM proizvođač, vrsta i kapacitet baterije, broj i vrsta kamera, programska oprema i svojstva memorije.
    • Podaci o mrežnim mogućnostima i vezi, kao što su IP adresa uređaja, mobilna mreža (uključujući IMEI i mobilnog operatora) te je li uređaj povezan s besplatnom ili plaćenom mrežom.
    • Podaci o operacijskom sustavu i njegovoj konfiguraciji, kao što su verzija i međuverzija OS-a, regionalne i jezične postavke, razina dijagnostike te je li uređaj sastavni dio programa Windows Insider.
    • Podaci o povezanim periferijskim uređajima, kao što su model, proizvođač, upravljački programi i podaci o kompatibilnosti.
    • Podaci o aplikacijama instaliranima na uređaju, kao što su naziv, verzija i izdavač aplikacije.
  • podaci u o tome je li uređaj spreman za ažuriranje i postoje li čimbenici koji mogu narušiti mogućnost primanja ažuriranja, kao što je skoro prazna baterija, nedostatak diskovnog prostora ili povezivost putem plaćene mreže
  • jesu li se ažuriranja uspješno dovršila ili nisu
  • podaci o pouzdanosti samog sustava za prikupljanje dijagnostičkih podataka
  • osnovna izvješća o pogreškama, tj. podaci o stanju operacijskog sustava i aplikacija koji se pokreću na uređaju. Na primjer, osnovna izvješća o pogreškama daju nam informacije o tome blokira li se ili dolazi do pada neke aplikacije, kao što je Microsoft Bojanje igra drugog proizvođača.

Razina Potpuno ti podaci obuhvaćaju sve podatke koji se prikupljaju na razini Osnovno, kao i dodatne podatke o stanju uređaja, aktivnosti uređaja (to se ponekad naziva upotreba) i napredno izvješćivanje o pogreškama koje omogućuje Microsoftu rješavanje problema i poboljšavanje proizvoda i usluga za sve korisnike. Na razini Potpuno prikupljamo sljedeće dodatne podatke:

  • Dodatni podaci o uređaju, povezivosti i konfiguraciji osim podataka prikupljenih na razini Osnovno.
  • informacije o statusu i zapisivanje informacija o stanju operacijskog sustava i drugih komponenti sustava (uz podatke o ažuriranju i dijagnostičkim sustavima prikupljene na razini Osnovno).
  • podaci o aktivnosti aplikacija, kao što su podaci o tome koji se programi pokreću na uređaju, koliko dugo se koriste te koliko brzo reagiraju na unos.
  • Aktivnost preglednika, uključujući povijest pregledavanja i pojmove pretraživanja, u Microsoftovim preglednicima (Microsoft Edge ili Internet Explorer).
  • Poboljšano izvješćivanje o pogreškama, uključujući stanje memorije uređaja kada dođe do pada sustava ili aplikacija (koje mogu sadržavati korisnički sadržaj kao što su dijelovi datoteke koju ste koristili kada se problem pojavio, što nam nije namjera). Podaci o padu sustava ili aplikacija nikad se ne koriste za Prilagođena iskustva, kao što je opisano u nastavku.

Možda se neki od prethodno navedenih podataka neće prikupljati s uređaja čak i ako su vaše postavke dijagnostičkih podataka postavljene na razinu Potpuno. Microsoft nastoji smanjiti količinu podataka koje prikuplja sa svih uređaja tako da na razini Potpuno prikuplja samo podatke s podskupa uređaja (uzorak). Nakon pokretanja alata Preglednik dijagnostičkih podataka možete vidjeti ikonu koja pokazuje je li vaš uređaj dio uzorka te koji se točno podaci prikupljaju s vašeg uređaja. Upute za preuzimanje alata Preglednik dijagnostičkih podataka možete pronaći tako da otvorite izbornik Start > Postavke > Privatnost > Dijagnostika & povratne informacije.

Određene stavke podataka prikupljene u dijagnostici sustava Windows podložne su promjenama kako bi se Microsoftu omogućila fleksibilnost prikupljanja podataka potrebnih za opisane svrhe. Na primjer, kako bi Microsoft mogao riješiti najnovije probleme vezane uz performanse koji utječu na korisničko iskustvo rada na računalu ili ažuriranje uređaja sa sustavom Windows 10 koji je nov na tržištu, možda će Microsoft morati prikupljati podatkovne stavke koje se prethodno nisu prikupljale. Za trenutni popis vrsta podataka prikupljenih na obje razine dijagnostike, pogledajte dijagnostičke podatke sustava Windows 10 na razini Potpuno ili dijagnostičke podatke sustava Windows 10 na razini Osnovno za trenutni popis podataka prikupljenih na razini Osnovno. Partnerima (npr. proizvođačima uređaja) šaljemo ograničene dijelove informacija iz izvješća o pogreškama da bismo im olakšali otklanjanje poteškoća u vezi s proizvodima i uslugama koji funkcioniraju sa sustavom Windows i drugim Microsoftovim proizvodima i uslugama. Njima je te informacije dopušteno upotrebljavati samo za popravak ili poboljšanje tih proizvoda i usluga. S odabranim trećim stranama možemo dijeliti i neke skupne, deidentificirane dijagnostičke podatke, kao što su trendovi opće upotrebe za aplikacije i značajke sustava Windows. Saznajte više o dijagnostičkim podacima u sustavu Windows 10.

Prepoznavanje rukopisa i tipkanja. Možete i Microsoftu pomoći poboljšati prepoznavanje rukopisa i tipkanja tako da šaljete dijagnostičke podatke o rukopisu i tipkanju. Ako to odlučite učiniti, Microsoft će prikupljati uzorke sadržaja koji tipkate ili pišete radi poboljšanja značajki kao što su prepoznavanje rukopisa, automatsko dovršavanje, predviđanje sljedeće riječi i ispravljanje pravopisa u mnogim jezicima kojima se služe Windows korisnici. Kada Microsoft prikuplja dijagnostičke podatke o rukopisu i tipkanju, ti se podaci razdjeljuju na male uzorke i obrađuju radi uklanjanja jedinstvenih identifikatora, podataka za sekvenciranje i drugih podataka (poput adresa e-pošte i numeričkih vrijednosti) koji bi se mogli upotrijebiti za rekonstrukciju izvornog sadržaja ili povezivanje unosa s korisnikom. Time su obuhvaćeni i povezani podaci o performansama, kao što su promjene koje ručno unosite u tekst, kao i riječi koje ste dodali u rječnik. Saznajte više o tome kako poboljšati rukopis i tipkanje u sustavu Windows 10.

Ako uključite Prilagođena iskustva, vaše dijagnostičke podatke sustava Windows (Osnovni ili Potpuni, ovisno o vašem odabiru) upotrebljavat ćemo da bismo vam nudili prilagođene savjete, oglase i preporuke u cilju prilagođavanja Microsoftovih proizvoda i usluga vašim potrebama. Ako ste kao postavku za svoje dijagnostičke podatke odabrali Osnovno, personalizacija se temelji na informacijama o vašem uređaju, njegovim postavkama i mogućnostima te funkcionira li ispravno. Ako ste odabrali Potpuno, personalizacija se temelji i na informacijama o web-mjestima koja pregledavate, načinu na koji koristite aplikacije i značajke te dodatnim informacijama o stanju vašeg uređaja. Međutim, kada od klijenata koji su odabrali razinu Potpuno primimo sadržaj izvadaka o stanju pri padu sustava ili ulazne podatke o govoru, tipkanju ili rukopisu, ne koristimo ih za personalizaciju.

Prilagođena iskustva obuhvaćaju prijedloge o tome kako prilagoditi i optimizirati Windows te oglase i preporuke za proizvode i usluge, značajke, aplikacije i hardver Microsofta i drugih proizvođača za vaše korisničko iskustvo u sustavu Windows. Na primjer, da bismo vam omogućili najbolje performanse uređaja, moguće je da vam predložimo značajke za koje ne znate ili su nove. Ako imate problema s uređajem sa sustavom Windows, možete primiti rješenje. Možemo vam ponuditi priliku da prilagodite svoj zaključani zaslon slikama, mogu vam se prikazati dodatne slike koje odgovaraju vašem ukusu ili manje slika koje ne odgovaraju. Ako gledate filmove strujanjem u pregledniku, preporučujemo aplikaciju iz trgovine Microsoft Store koja učinkovitije struji. Ili, ako vam ponestaje prostora na tvrdom disku, Windows vam može preporučiti da isprobate uslugu za pohranu na servisu OneDrive ili kupite dodatni hardverski memorijski prostor. Saznajte više o prilagođenim iskustvima u sustavu Windows 10.

Centar za povratne informacijeCentar za povratne informacijemainfeedbackhubmodule
Sažetak

Centar za povratne informacije unaprijed je instalirana aplikacija koja pruža način za prikupljanje povratnih informacija o Microsoftovim proizvodima i instaliranim aplikacijama prve i treće strane. U Centar za povratne informacije možete se prijaviti pomoću svog osobnog Microsoftovog računa ili računa koji ste dobili od tvrtke ili ustanove (kao što je poslodavac ili obrazovna ustanova) kojim se služite za prijavu u Microsoftove proizvode. Prijava pomoću računa tvrtke ili obrazovne ustanove omogućuje vam da Microsoftu pošaljete povratne informacije povezane s vašom tvrtkom ili ustanovom.

Sve povratne informacije koje pošaljete koristeći se računom tvrtke ili obrazovne ustanove ili pak osobnim Microsoftovim računom, javno su vidljive. Usto, ako povratne informacije pošaljete koristeći se računom tvrtke ili obrazovne ustanove, IT administratori tvrtke ili ustanove vaše će povratne informacije moći pregledati putem Centra za povratne informacije.

Kada Microsoftu pošaljete povratne informacije o problemu ili podržite glas o problemu, Microsoftu će se poslati dijagnostički podaci za poboljšanje Microsoftovih proizvoda i usluga. Ovisno o vašim postavkama dijagnostičkih podataka u stavci izbornik Start > Postavke > Privatnost > Dijagnostika i povratne informacije, Centar za povratne informacije poslat će dijagnostičke podatke automatski ili ćete imati mogućnost poslati ih Microsoftu kada budete slali povratne informacije. Vaše povratne informacije i dijagnostičke podatke Microsoft može također dijeliti sa svojim partnerima (kao što je proizvođač uređaja ili razvojni inženjer programske opreme) da bi im olakšao otklanjanje poteškoća s proizvodima i uslugama koje funkcioniraju sa sustavom Windows i drugim Microsoftovim proizvodima i uslugama. Saznajte više o dijagnostičkim podacima u sustavu Windows 10.

Lokacijske usluge, senzor pokreta i snimanjeLokacijske usluge, senzor pokreta i snimanjemainlocationservicesmotionsensingmodule
Sažetak

Lokacijske usluge sustava Windows. Microsoft upravlja lokacijskom uslugom kako bi pomogao odrediti točan zemljopisni položaj određenog uređaja sa sustavom Windows. Ovisno o mogućnostima vašeg uređaja, mjesto na kojem se vaš uređaj nalazi moguće je utvrditi uz određeno odstupanje u točnosti, a u nekim slučajevima to može biti potpuno točan položaj. Kad ste omogućili lokacijsku uslugu na uređaju sa sustavom Windows ili ste Microsoftovim aplikacijama dali dopuštenje za pristup podacima o lokaciji na uređajima bez sustava Windows, Microsoft prikuplja podatke o baznim stanicama i pristupnim točkama za Wi-Fi i njihovim lokacijama te ih dodaje u lokacijsku bazu podataka nakon uklanjanja svih podataka kojima se identificira osoba ili uređaj s kojeg su prikupljeni. Ta deidentificirana kopija podataka o lokaciji upotrebljava se za poboljšavanje Microsoftovih lokacijskih usluga i, u nekim slučajevima, dijelimo je s našim partnerima koji pružaju lokacijske usluge, trenutno OVDJE (pogledajte https://www.here.com/), radi poboljšavanja lokacijskih usluga davatelja usluge.

Usluge i značajke sustava Windows (kao što su preglednici i Cortana), aplikacije koje rade sa sustavom Windows te web-mjesta otvorena pomoću preglednika sustava Windows mogu pristupiti lokaciji uređaja putem sustava Windows ako im to dopustite. Neke značajke i aplikacije traže dozvolu za lokaciju kada prvi put instalirate sustav Windows, neke je traže kada se aplikacija prvi put upotrebljava, a druge pak svaki put kada pristupite lokaciji uređaja. Informacije o određenim aplikacijama sustava Windows koje upotrebljavaju lokaciju uređaja potražite u odjeljku Aplikacije za Windows ove izjave o zaštiti privatnosti.

Kada aplikacija ili značajka pristupi lokaciji uređaja, a vi ste prijavljeni Microsoftovim računom, vaš će uređaj sa sustavom Windows također prenijeti svoju lokaciju u oblak, gdje će ona biti dostupna svim vašim uređajima i ostalim aplikacijama ili uslugama koje se služe vašim Microsoftovim računom te kojima ste za to dali dozvolu. Zadržat ćemo samo posljednju poznatu lokaciju (svaka nova lokacija zamjenjuje prethodnu). Podaci o nedavnoj povijesti lokacija uređaja sa sustavom Windows također se pohranjuju na uređaju, čak i ako se ne koristite Microsoftovim računom, te određene aplikacije i značajke sustava Windows mogu pristupiti toj povijesti lokacija. Povijest lokacija uređaja možete u bilo kojem trenutku izbrisati u izborniku Postavke uređaja.

U Postavkama također možete vidjeti koje aplikacije imaju pristup točnoj lokaciji uređaja ili povijesti lokacija uređaja, isključiti ili uključiti pristup lokaciji uređaja za određene aplikacije ili isključiti pristup lokaciji uređaja. Možete i postaviti zadanu lokaciju, koja će se koristiti kada lokacijski servis ne može otkriti točniju lokaciju za uređaj.

Čak i kada isključite pristup lokaciji uređaja, neke aplikacije i usluge trećih strana za radnu površinu i dalje se mogu služiti ostalim tehnologijama (kao što je Bluetooth, Wi-Fi, modem za mobilnu mrežu itd.) da bi utvrdile točnu lokaciju uređaja. Saznajte više o aplikacijama trećih strana za radnu površinu i kako one i dalje mogu biti u mogućnosti utvrditi lokaciju vašeg uređaja kad je postavka lokacije uređaja isključena.

Usto, da biste lakše dobili pomoć u slučaju nužde, kadgod upućujete žurni poziv Windows će pokušati utvrditi vašu točnu lokaciju i podijeliti je, bez obzira na vaše postavke otkrivanja lokacije. Ako vaš uređaj ima SIM karticu ili se na drugi način služi mobilnim uslugama, vaš će mobilni operator imati pristup lokaciji vašeg uređaja. Saznajte više o lokaciji u sustavu Windows 10.

Opća lokacija. Ako uključite značajku općenite lokacije, aplikacije koje ne mogu koristiti preciznu lokaciju imat će pristup općenitoj lokaciji, kao što je grad, poštanski broj ili regija.

Pronađi moj telefon. Značajka Pronađi moj telefon omogućuje vam pronalaženje telefona sa sustavom Windows s web-mjesta Web-mjesto Microsoftova računa, čak i ako ste na telefonu u cijelosti isključili pristup toj lokacijskoj usluzi. Ako ste uključili značajku „spremi moje mjesto svakih nekoliko sati” u postavkama značajke Pronađi moj telefon na telefonu, značajka Pronađi moj telefon povremeno će slati i pohranjivati zadnje poznato mjesto vašeg telefona, čak i ako ste na telefonu isključili lokacijske usluge. Svaki put kada se pošalju podaci o novom mjestu, oni zamjenjuju podatke o prethodno spremljenom mjestu.

Pronađi moj uređaj. Značajka Pronađi moj uređaj omogućuje administratoru sustava Windows na prijenosnom uređaju da pronađe lokaciju tog uređaja putem web-mjesta account.microsoft.com/devices. Da biste omogućili značajku Pronađi moj uređaj, administrator treba biti prijavljen Microsoftovim računom i postavka otkrivanja lokacije mora biti omogućena. Ova značajka će funkcionirati čak i ako su drugi korisnici zabranili pristup lokaciji svim svojim aplikacijama. Kada administrator pokuša locirati uređaj, korisnicima će se prikazati obavijest u području obavijesti. Saznajte više o značajci Pronađi moj uređaj u sustavu Windows 10.

Senzor pokreta u sustavu Windows. Uređaji sa sustavom Windows koji imaju mogućnost otkrivanja pokreta mogu i prikupljati podatke o aktivnosti pokreta. Ovi podaci mogu omogućiti da značajka kao što je brojač koraka boji korake koje napravite tako da aplikacija za fitness može procijeniti koliko ste kalorija potrošili. Ovi podaci i povijest spremaju se na uređaj i može im pristupiti aplikacija kojoj dozvolite pristup i upotrebu tih podataka.

Snimanje. Neki uređaji sa sustavom Windows imaju značajku snimanja koja vam omogućuje snimanje zvučnih i videoisječaka svojih aktivnosti na uređaj, čime su obuhvaćene i vaše komunikacije s drugim korisnicima. Ako odlučite snimiti sesiju, snimka će se lokalno spremiti na vaš uređaj. U nekim slučajevima možda imate mogućnost prijenosa snimke Microsoftovom proizvodu ili usluzi koji javno emitiraju tu snimku. Važno: Prije snimanja i/ili prijenosa ikakvih komunikacija trebate se upoznati sa svojim pravnim obvezama. To uključuje i eventualnu potrebu prethodnog pribavljanja suglasnosti svih sudionika komunikacija. Microsoft ne snosi odgovornost za način na koji upotrebljavate značajke i svoje snimke.

Značajke sigurnosti i zaštiteZnačajke sigurnosti i zaštitemainsecurityandsafetyfeaturesmodule
Sažetak

Šifriranje uređaja. Šifriranje uređaja pridonosi zaštiti podataka koji su spremljeni na vašem uređaju tako što ih šifrira pomoću tehnologije BitLocker šifriranje pogona. Kada je kodiranje šifriranje uređaja uključeno, Windows automatski šifrira pogon na kojem je instaliran sustav Windows i stvara ključ za oporavak. BitLocker ključ za oporavak za vaš uređaj automatski se sigurnosno kopira putem mreže na vaš osobni Microsoft OneDrive račun. Microsoft ne upotrebljava pojedinačni ključ za oporavak ni u koju svrhu.

Alat za uklanjanje zlonamjernog softvera. Alat za uklanjanje zlonamjernog softvera (MSRT) na vašem uređaju pokreće se najmanje jednom mjesečno kao dio programa Windows Update. MSRT provjerava je li uređaj zaražen posebnim nadmoćnim zlonamjernim softverom (“zlonamjerni softver”) i pomaže ukloniti sve pronađene zaraze. Kada je MSRT u radu on će ukloniti zlonamjerni softver koji se nalazi na web-mjestu podrške tvrtke Microsoft ako je zlonamjerni softver na vašem uređaju. Tijekom provjere prisutnosti zlonamjernog softvera u Microsoft će se poslati izvješće s podacima o otkrivenom zlonamjernom softveru, pogreškama i ostalim podacima o vašem uređaju. Ako ne želite da MSRT šalje te podatke u Microsoft, možete isključiti komponentu izvješćivanja za MSRT.

Microsoftova obitelj. Roditeljima je na raspolaganju značajka Microsoft obitelj, pomoću koje mogu steći uvid na koji njihovo dijete koristi uređaj te mu pomoću nje postaviti granice. Postoje brojne značajke koje su dostupe članovima obitelju pa stoga pažljivo pregledajte informacije koje dobivate kada stvorite značajku Obitelj ili kada joj se pridružite. Kada je uključeno izvješćivanje o aktivnosti usluge Obitelj za dijete, Microsoft će prikupljati podatke o načinu na koji dijete upotrebljava uređaj i roditeljima pružati izvješća o aktivnostima tog djeteta. Izvješća o aktivnosti rutinski se brišu s Microsoftovih poslužitelja nakon kratkog vremena.

Windows Defender SmartScreen. Windows Defender SmartScreen pridonosi vašoj zaštiti pri korištenju naših servisa jer provjerava preuzete datoteke i web-sadržaj ne bi li u njima otkrio zlonamjerni softver, potencijalno nesiguran web-sadržaj i druge prijetnje za vaš uređaj. Kada provjeravate datoteku, podaci o toj datoteci šalju se u Microsoft, uključujući naziv datoteke, ključ sadržaja datoteke, mjesto preuzimanja i digitalne certifikate datoteke. Ako Windows Defender SmartScreen utvrdi da je datoteka nepoznata ili potencijalno nesigurna, prije otvaranja datoteke vidjet ćete upozorenje. Prilikom provjere web sadržaja podaci o sadržaju i vašem uređaju šalju se u Microsoft, uključujući i punu web adresu sadržaja. Ako Windows Defender SmartScreen otkrije da je sadržaj potencijalno nesiguran, umjesto sadržaja vidjet ćete upozorenje. Windows Defender SmartScreen možete uključiti ili isključiti u postavkama.

Windows Defender Antivirus. Windows Defender Antivirus traži zlonamjerni softver i druge neželjene softvere na vašem uređaju. Windows Defender Antivirus automatski se uključuje radi zaštite uređaja u slučajevima kada tu funkciju ne obavlja nijedan drugi softver protiv zlonamjernog softvera na vašem uređaju. Ako je uključen, Windows Defender Antivirus će pratiti sigurnosni status uređaja. Kada je Windows Defender Antivirus uključen ili se izvodi jer je omogućen ograničen povremeni pregled, automatski će u Microsoft slati izvješća koja sadrže podatke o sumnjivom zlonamjernom softveru i drugim neželjenim softverima, a može slati i datoteke koje možda sadrže zlonamjerni softver. Ako postoji vjerojatnost da izvješće sadrži osobne podatke, izvješće se neće automatski slati i prije slanja pojavit će se upit. Windows Defender Antivirus možete konfigurirati tako da ne šalje izvješća i mogući zlonamjerni softver Microsoftu.

Govor, rukopis i tipkanjeGovor, rukopis i tipkanjemainspeechinkingtypingmodule
Sažetak

Prepoznavanje govora na mreži. Windows nudi i značajku prepoznavanja govora na uređaju (dostupna putem aplikacije Prepoznavanje govora u sustavu Windows) i uslugu prepoznavanja govora na mreži u regijama u kojima je značajka Cortana dostupna. Da biste saznali više o jezicima i regijama koje značajka govora trenutačno podržava, pogledajte podržane regije i jezike za značajku Cortana.

Ako uključite postavku prepoznavanja govora na mreži, prepoznavanje govora utemeljeno na oblaku sustava Windows možete upotrebljavati u značajci Cortana, Portalu mješovite stvarnosti, diktatima u sustavu Windows pomoću softverske tipkovnice, podržanim aplikacijama iz trgovine Microsoft Store i, s vremenom, u drugim dijelovima sustava Windows.

Kada koristite servis za prepoznavanje govora na mreži sustava Windows, Microsoft prikuplja i koristi snimke glasa da bi stvorio tekstni prijepis izgovorenih riječi u govornim podacima. Glasovni podaci upotrebljavaju se kao cjelina da bismo mogli lakše točno prepoznavati govor svih korisnika.

Prepoznavanje govora na uređajima za prepoznavanje govora možete koristiti bez slanja vaših glasovnih podataka Microsoftu. Međutim, servis za prepoznavanje govora u oblaku sustava Windows nudi naprednije prepoznavanje od prepoznavanja govora na uređajima za prepoznavanje govora. Kada je postavka za prepoznavanje govora na mreži isključena, govorni servisi koji ne ovise o oblaku i upotrebljavaju samo prepoznavanje govora na uređaju, kao što su aplikacija Pripovjedač ili aplikacija Prepoznavanje govora u sustavu Windows, i dalje će funkcionirati, a Microsoft neće prikupljati glasovne podatke.

Ako ste dali dozvolu u Cortani, također prikupljamo vaše ime i nadimak, vaše nedavne događaje u kalendaru i imena sudionika u vašim obvezama, informacije o vašim kontaktima (uključujući imena i nadimke), nazive vaših omiljenih mjesta, aplikacije koje upotrebljavate te informacije o vašim glazbenim preferencijama. Ti dodatni podaci omogućuju nam bolje prepoznavanje ljudi, događaja, mjesta i glazbe kada diktirate naredbe, poruke ili dokumente.

Prepoznavanje govora na mreži možete isključiti u bilo kojem trenutku. Time ćete zaustaviti prikupljanje podataka za tu značajku. Da biste upravljali glasovnim podacima koje je Microsoft pridružio vašem Microsoftovom računu, posjetite Microsoftova nadzorna ploča za privatnost. Kada isključite postavku prepoznavanja govora na mreži, svi glasovni podaci prikupljeni dok niste bili prijavljeni pomoću Microsoftova računa razdružit će se od vašeg uređaja. Saznajte više o prepoznavanju govora na mreži u sustavu Windows 10.

Personalizacija rukopisa i tipkanja. Riječi koje utipkavate ili ručno upisujete prikupljaju se da bismo vam pružili: personalizirani rječnik, bolje prepoznavanje znakova koje vam pomaže prilikom tipkanja ili pisanja na vašem uređaju te prijedloge teksta koji se pojavljuju kako tipkate ili pišete. Ako postavke uređaja sa sustavom Windows sinkronizirate s drugim uređajima sa sustavom Windows, lokalni korisnički rječnik pohranit će se na vašem osobnom OneDrive pogonu radi omogućivanja zajedničkog korištenja rječnika na vašim ostalim uređajima sa sustavom Windows. Saznajte više o postavkama sinkronizacije.

Personalizaciju rukopisa i tipkanja možete isključiti u bilo kojem trenutku. Time ćete izbrisati podatke pohranjene na uređaju, kao što je vaš lokalni korisnički rječnik. Saznajte više o personalizaciji rukopisa i tipkanja u sustavu Windows 10.

Sinkroniziranje postavkiSinkroniziranje postavkimainsyncsettingsmodule
Sažetak

Kada se Microsoftovim računom prijavite u Windows, Windows sinkronizira neke vaše postavke i podatke s Microsoftovim poslužiteljima radi olakšanja pružanja personaliziranog korisničkog iskustva na više uređaja. Ako se nakon prijave na jedan ili više uređaja Microsoftovim računom prvi put prijavljujete na drugi uređaj istim Microsoftovim računom, Windows će preuzeti i primijeniti postavke i podatke koje ste odabrali za sinkronizaciju s vašim ostalim uređajima. Postavke koje odaberete automatski će se ažurirati na poslužiteljima Microsoft i ostalim uređajima dok ih upotrebljavate.

Neke od postavki koje se sinkroniziraju uključuju:

  • aplikacije koje ste instalirali iz trgovine Microsoft Store
  • postavke jezika
  • lako preuzimanje postavki pristupa
  • personalizacija postavki kao što je slika računa, pozadina i postavke miša
  • Postavke za aplikacije iz trgovine Microsoft Store
  • Rječnici za provjeru pravopisa, rječnici uređivača načina unosa (IME) te osobni rječnici
  • povijest web-preglednika Internet Explorer, preference i web-mjesta koja ste otvorili
  • spremljene aplikacije, web-mjesta, mobilna pristupna točka, nazivi i lozinke Wi-Fi mreže

Možete i odabrati želite li sinkronizirati svoje postavke te upravljati postavkama u vezi s time što se sinkronizira tako da otvorite izbornik Start > Postavke > Računi > Sinkronizacija postavki. Neke aplikacije imaju vlastite, zasebne kontrole sinkronizacije. Ako se prijavite u Windows računom tvrtke i postavite povezivanje tog računa s vašim osobnim Microsoftovim računom, Windows će vas upitati koje postavke želite sinkronizirati prije povezivanja vašeg Microsoftovog računa.

Usluge ažuriranjaUsluge ažuriranjamainupdateservicesmodule
Sažetak

Usluge ažuriranja za Windows uključuju Windows Update i Microsoft Update. Windows Update jest servis koji vam pribavlja ažuriranja za softver sustava Windows i druge softvere koji ga podržavaju, kao što su upravljački programi i firmver koje isporučuju proizvođači uređaja. Microsoft Update je usluga koja vam pribavlja softverska ažuriranja za drugi Microsoftov softver, kao što je Office.

Windows Update automatski preuzima softverska ažuriranja za sustav Windows na uređaj. Windows Update možete konfigurirati tako da automatski instalira ta ažuriranja kako postaju dostupna (preporučeno) ili tako da vas Windows obavijesti kada je ponovno pokretanje potrebno za dovršavanje instalacije softvera. Aplikacije koje su dostupne u trgovini Microsoft Store automatski se ažuriraju putem trgovine Microsoft Store, kao što je opisano u odjeljku Microsoft Store ove izjave o zaštiti privatnosti.

Web-preglednici: Microsoft Edge i Internet ExplorerWeb-preglednici: Microsoft Edge i Internet Explorermainwebbrowsersmodule
Sažetak

Microsoft Edge zadani je Microsoftov web-preglednik za Windows. Internet Explorer, naslijeđeni Microsoftov preglednik, također je dostupan u sustavu Windows. Kada god pristupate internetu putem web-preglednika, podaci o uređaju („standardni podaci o uređaju”) šalju se web-mjestima koja posjećujete i mrežnim servisima koje upotrebljavate. Standardni podaci o uređaju uključuju IP adresu uređaja, vrstu preglednika i jezik, vremena pristupa te adrese pripadajućih web-mjesta. Ti se podaci mogu zapisati na web-poslužitelje tih web-mjesta. Podaci koji se zapisuju i način upotrebe podataka ovisi o pravilima o zaštiti privatnosti web-mjesta koja posjećujete i web-usluga koje upotrebljavate. Osim toga, Microsoft Edge određenim web-mjestima šalje jedinstveni ID preglednika da bi nam omogućio razvoj skupnih podataka koji se upotrebljavaju za poboljšavanje značajki i usluga preglednika.

Osim toga, na vašem se uređaju pohranjuju podaci o načinu vaše upotrebe preglednika, kao što su povijest pregledavanja, podaci iz web-obrazaca, privremene internetske datoteke te kolačići. Te podatke možete s uređaja izbrisati naredbom Izbriši povijest pregledavanja.

Microsoft Edge omogućuje vam snimanje i spremanje sadržaja na uređaju, kao što su:

  • Web-bilješka. omogućuje vam stvaranje rukopisnih i tekstnih bilježaka na web-stranicama koje posjećujete kao i njihovo izrezivanje, spremanje i dijeljenje.
  • Aktivno čitanje. omogućuje vam stvaranje i upravljanje popisima za čitanje, uključujući web-mjesta i dokumente.
  • Središte. Omogućuje vam jednostavno upravljanje svojim popisima za čitanje, favoritima, preuzimanjima i poviješću na jednom mjestu.
  • Prikvači web-mjesto na programsku traku. omogućuje vam da prikvačite svoja omiljena web-mjesta na programsku traku sustava Windows. Web-mjesta će imati uvid u izbor njihovih web-stranica koje ste prikvačili kako bi vam mogli poslati obavijesnu značku i tako vam poručiti da se na web-mjestima za vas pojavilo nešto novo što trebate pogledati.

Neki podaci Microsoftovih preglednika spremljeni na uređaju sinkronizirat će se na svim drugim uređajima kada se prijavite svojim Microsoftovim računom. U pregledniku Internet Explorer, primjerice, ti podaci obuhvaćaju povijest pretraživanja i favorite, a u pregledniku Microsoft Edge obuhvaćaju favorite, popise za čitanje i unose obrazaca za automatsko popunjavanje (kao što su vaše ime i prezime, adresa i broj telefona) i mogu sadržavati podatke za proširenja koja ste instalirali. Na primjer, u pregledniku Microsoft Edge, ako sinkronizirate popis za čitanje na uređajima, kopije sadržaja koje odlučite spremiti na svoj popis za čitanje poslat će se na sve sinkronizirane uređaje za kasniji pregled. Sinkroniziranje u pregledniku Internet Explorer možete onemogućiti tako da otvorite izbornik Start > Postavke > Računi > Sinkronizacija postavki. (Dodatne informacije potražite u odjeljku Sinkroniziranje postavki ove izjave o zaštiti privatnosti.) I sinkroniziranje podataka preglednika Microsoft Edge možete onemogućiti; za to isključite mogućnost sinkroniziranja u postavkama preglednika Microsoft Edge.

Preglednici Microsoft Edge i Internet Explorer upotrebljavaju upite za pretraživanje i povijest pregledavanja kako bi vam omogućili brže pregledavanje i relevantnije rezultate pretraživanja. U te značajke spadaju:

  • Prijedlozi za pretraživanje u pregledniku Internet Explorer automatski šalju informacije koje unosite u adresnu traku preglednika vašoj zadanoj tražilici (kao što je Bing) radi davanja preporuka za pretraživanje dok unosite znakove.
  • Prijedlozi za pretraživanje i prijedlozi web-mjestau pregledniku Microsoft Edge automatski šalju informacije koje unosite u adresnu traku preglednika tražilici Bing (čak i ako ste odabrali drugu zadanu tražilicu) radi davanja preporuka za pretraživanje dok unosite znakove.

Te značajke možete isključiti u svakom trenutku. Da bi vam pribavili rezultate pretraživanja, Microsoft Edge i Internet Explorer vaše upite za pretraživanje, standardne podatke o uređaju i lokaciji (ako ste omogućili lokaciju) šalju vašoj zadanoj tražilici. Ako je Bing vaša zadana tražilica, te ćemo podatke upotrebljavati na način opisan u odjeljku Bing ove izjave o zaštiti privatnosti.

Cortana vam može pomoći prilikom pregledavanja weba pomoću preglednika Microsoft Edge uz značajke kao što je Pitaj Cortanu. U postavkama preglednika Microsoft Edge u bilo kojem trenutku možete isključiti pomoć Cortane za web-preglednik Microsoft Edge. Ako želite saznati više o načinu na koji Cortana upotrebljava podatke te kako time možete upravljati, pročitajte odjeljak Cortana ove izjave o zaštiti privatnosti.

Aplikacije za WindowsAplikacije za Windowsmainwindowsappsmodule
Sažetak

Brojne aplikacije tvrtke Microsoft uključene su u Windows, a druge su dostupne u trgovini Microsoft Store. Među tim su aplikacijama:

Aplikacija Karte. Aplikacija Karte pruža servise na temelju lokacije i upotrebljava servise tražilice Bing za obradu pretraživanja unutar aplikacije Karte. Kada aplikacija Karte ima pristup podacima o vašem mjestu i omogućili ste usluge temeljene na lokaciji u sustavu Windows, kada tipkom „@” pokrenete pretraživanje u podržanim tekstnim okvirima u aplikacijama sustava Windows, servisi Bing prikupljaju tekst koji ste unijeli nakon aktiviranja tipke „@” da bi vam ponudili prijedloge koji se temelje na vašem mjestu. Dodatne informacije o tim servisima koje omogućuje Bing potražite u odjeljku Bing ove izjave o zaštiti privatnosti. Kada aplikacija Karte ima pristup podacima o vašem mjestu, čak i ako se aplikacija ne upotrebljava, Microsoft može prikupljati deidentificirane podatke o mjestu s vašeg uređaja radi poboljšanja Microsoftovih usluga. Pristup aplikacije Karte lokaciji možete isključiti tako da isključite uslugu određivanja lokacije ili tako da aplikaciji Karte isključite pristup usluzi određivanja lokacije.

Svoja omiljena mjesta i nedavna pretraživanja na kartama možete pratiti u aplikaciji Karte. Vaša omiljen mjesta i povijest pretraživanja uključit će se u prijedloge pretraživanja. Ako ste se prijavili pomoću svojeg Microsoftova računa, omiljena mjesta, povijest pretraživanja i određene postavke aplikacija sinkronizirat će se sa svim drugim uređajima i servisima (primjerice, s Cortanom). Dodatne informacije potražite u odjeljku Sinkroniziranje postavki ove izjave o zaštiti privatnosti.

Aplikacije Kamera i Fotografije. Ako aplikaciji Kamera dopustite korištenje vaše lokacije, lokacijski se podaci ugrađuju u fotografije koje snimite pomoću uređaja. Ostali opisni podaci kao što je model kamere i datum snimanja fotografije također se nalaze u fotografijama i video zapisima. Ako odaberete dijeljenje fotografije ili video zapisa svi podaci bit će dostupni osobama i uslugama s kojima dijelite. Aplikaciji Kamera možete onemogućiti pristup usluzi određivanja lokacije tako da isključite sve pristupe usluzi određivanja lokacije u izborniku Postavke svojeg uređaja ili tako da aplikaciji Kamera isključite pristup usluzi određivanja lokacije.

Vaše fotografije, videozapisi i snimke zaslona koje se spreme u album Snimke kamere automatski se prenose na uslugu OneDrive. Možete upravljati svojim fotografijama i videozapisima na usluzi OneDrive, a u Postavkama možete onemogućiti automatski prijenos.

Kada snimate fotografije s umetnutom lokacijom, aplikacija Fotografije može grupirati vaše fotografije prema vremenu i lokaciji. Kako bi mogla grupirati vaše fotografije, aplikacija Fotografije šalje podatke o mjestu iz vaših fotografija Microsoftu radi utvrđivanja naziva mjesta, npr. „Osijek, Hrvatska”. Kada upotrebljavate aplikaciju Fotografije dok ste prijavljeni na svoj Microsoftov račun, vaše fotografije i videozapisi na usluzi OneDrive automatski će se razvrstati u albume u aplikaciji Fotografije, a pojavit će se i na pločici Uživo aplikacije Fotografije. Vaše fotografije i/ili videozapisi dijelit će se s drugima samo ako vi tako odredite.

Aplikacija Osobe. Aplikacija Osobe omogućuje vam da sve svoje kontakte možete pogledati i s njima stupati u kontakt na jednome mjestu. Kada dodate račun u aplikaciju Osobe, vaši će se kontakti s računa automatski dodati u aplikaciju Osobe. U aplikaciju Osobe možete dodati druge račune, uključujući vaše društvene mreže (kao što su Facebook i Twitter) i račune e-pošte. Kada dodate račun, reći ćemo vam koje podatke aplikacija Osobe može uvesti ili sinkronizirati s određenim servisom i omogućiti vam odabir podataka koje možete dodati. Ostale aplikacije koje instalirate mogu sinkronizirati podatke s aplikacijom Osobe, uključujući pružanje dodatnih detalja postojećim kontaktima. Kada pogledate kontakte u aplikaciji Osobe, informacije o vašim nedavnim interakcijama s kontaktima (kao što su e-pošte i događaji u kalendaru, što uključuje i aplikacije iz kojih aplikacija Osobe sinkronizira podatke) dohvatit će se i prikazat će vam se. Račun u bilo kojem trenutku možete ukloniti iz aplikacije Osobe.

Aplikacija Pošta i Kalendar. Aplikacija Pošta i Kalendar omogućuje povezivanje svih poruka e-pošte, kalendara i datoteka na jednom mjestu, uključujući one s davatelja usluga e-pošte ili pohrane datoteka trećih strana. Aplikacija nudi usluge temeljene na lokaciji, kao što su informacije o vremenu za kalendar, ali toj aplikaciji možete onemogućiti upotrebu podataka o vašem mjestu. Kada dodate račun u aplikaciju Pošta i Kalendar, vaše poruke e-pošte, stavke kalendara, datoteke, kontakti i ostale postavke s računa automatski će se sinkronizirati s uređajem i Microsoftovim poslužiteljima. U svakom trenutku možete ukloniti račun ili izmijeniti podatke koji se sinkroniziraju s vašeg računa. Da biste konfigurirali račun, morate aplikaciji navesti vjerodajnice računa (kao što su korisničko ime i lozinka), koje će se poslati putem interneta poslužitelju davatelja usluge treće strane. Aplikacija će prvo pokušati upotrijebiti sigurnu (SSL) vezu za konfiguraciju računa, no tu će informaciju poslati nešifiriranu ako davatelj servisa e-pošte ne podržava SSL. Ako dodate račun koji vam je dala tvrtka ili ustanova (npr. adresu e-pošte tvrtke), vlasnik domene može implementirati određena pravila i kontrole (primjerice, višestruku provjera autentičnosti ili mogućnost daljinskog brisanja podataka s uređaja) koje mogu utjecati na korištenje aplikacije.

Aplikacija za poruke. Kada se prijavite pomoću Microsoftova računa na svoj uređaj, možete pokrenuti sigurnosno kopiranje podataka, čime će se sinkronizirati SMS i MMS poruke, koje će ujedno biti pohranjene na Microsoftov račun. To omogućuje pronalaženje poruka ako izgubite ili zamijenite telefone. Nakon početnog postavljanja uređaja, postavkama poruka možete upravljati u svakom trenutku. Isključivanje sigurnosnog kopiranja za SMS/MMS poruke neće izbrisati poruke koje su ranije sigurnosno kopirane na Microsoftov račun. Da biste izbrisali takve poruke, morate ih najprije izbrisati iz uređaja prije isključivanja sigurnosnog kopiranja. Ako omogućite da aplikacija Poruke upotrebljava lokaciju vezu s trenutačnom lokacijom možete dodati izlaznoj poruci. Microsoft će prikupiti podatke o mjestu na način koji je opisan na stranici Lokacijske usluge za Windows ove izjave o zaštiti privatnosti.

Aplikacija Novčanik za Windows Phone. Novčanik možete koristiti za čuvanje informacija kao što su kuponi, kartice povjerenja, karte i ostali digitalni sadržaj. Tamo gdje je dostupno u Novčanik možete dodati i platne kartice da biste u trgovinama koje sudjeluju u programu mogli plaćati s pomoću NFC-a (komunikacija bliskog polja).

Novčanik za plaćanje možete postaviti tako da se prijavite u Novčanik s pomoću osobnog Microsoftovog računa i dodate platne kartice povezane s vašim Microsoftovim računom. Kada dodate platnu karticu u Novčanik, šaljemo podatke vašoj banci i kartičnoj kući, uključujući ime, broj kartice, adresu za naplatu, adresu e-pošte, podatke o uređaju (uključujući naziv uređaja, vrstu i identifikator) te lokaciju u trenutku kada ste dodali platnu karticu u Novčanik. Ti se podaci banci i kartičnoj kući šalju da bi se definiralo je li platna kartica važeća, omogućile transakcije te otkrila eventualna prijevara.

Kada plaćate pomoću NFC-a, Novčanik će trgovcu poslati šifriranu verziju platne kartice ("token"). Trgovac će taj token zajedno s pojedinostima o transakciji poslati banci da bi se dovršila transakcija i zatražilo plaćanje za transakciju.

Windows Media PlayerWindows Media Playermainwindowsmediaplayermodule
Sažetak

Windows Media Player omogućuje reprodukciju CD-ova, DVD-ova i drugih digitalnih sadržaja (kao što su WMA i MP3 datoteke), kopiranje CD-ova i upravljanje bibliotekom medijskih sadržaja. Da bi vam obogatio iskustvo reprodukcije sadržaja u vašoj biblioteci, Windows Media player prikazuje povezane informacije o mediju, kao što su naslov albuma, nazivi pjesama, omot albuma, izvođač i skladatelj. Radi obogaćenja vaših informacija o mediju, Windows Media Player Microsoftu će poslati zahtjev koji sadrži standardne informacije o računalu, identifikator medijskog sadržaja i informacije o mediju koje su već sadržane u vašoj biblioteci programa Windows Media Player (uključujući informacije koje ste možda sami uredili ili unijeli) kako bi Microsoft mogao prepoznati zapis i vratiti dodatne dostupne informacije.

Windows Media Player omogućuje i reprodukciju sadržaja koji se prenose strujanjem putem mreže. Radi pružanja te usluge nužno je da Windows Media Player komunicira s medijskim poslužiteljem za strujanje. Tim poslužiteljima obično upravljaju davatelji sadržaja koji nisu Microsoft. Tijekom reprodukcije medija strujanjem Windows Media Player šalje zapisnik poslužitelju za strujanje medija ili drugim web-poslužiteljima ako to zatraži poslužitelj za strujanje medija. U zapisniku su sadržane pojedinosti kao što su: vrijeme veze, IP adresa, verzija operacijskog sustava, verzija programa Windows Media Player, identifikacijski broj svirača (ID svirača), datum i protokol. Radi zaštite vaše privatnosti Windows Media Player po zadanim postavkama šalje drugačiji ID svirača u svakoj sesiji.

Windows HelloWindows Hellomainwindowshellomodule
Sažetak

Windows Hello omogućuje trenutačni pristup uređajima putem biometrijske provjere autentičnosti. Ako je uključite, značajka Windows Hello upotrebljava podatke o vašem licu, otisku prsta ili šarenici za identifikaciju na temelju jedinstvenih točaka ili osobina koje se izvlače iz slike i pohranjuju na uređaju kao predložak – no ta značajka ne pohranjuje stvarnu sliku vašeg lica, otiska prsta niti šarenice. Podaci za biometrijsku provjeru koji se upotrebljavaju kada se prijavljujete ne ostaju na uređaju. Podatke za biometrijsku provjeru s uređaja možete izbrisati u Postavkama.

Windows SearchWindows Searchmainwindowssearchmodule
Sažetak

Windows Search omogućuje vam pretraživanje stvari i weba s jednog mjesta. Ako odlučite upotrebljavati Windows Search za pretraživanje „svojih sadržaja”, dat će vam rezultate za stavke na vašem osobnom servisu OneDrive, vašem servisu OneDrive za tvrtke ako je omogućen, na drugim servisima za pohranu u oblaku ako to podržavaju ti davatelji treće strane te na vašem uređaju. Ako odlučite upotrijebiti Windows Search za pretraživanje weba ili za dobivanje preporuka za pretraživanje sa značajkama Windows Search, rezultate pretraživanja omogućit će Bing, a upite za pretraživanje upotrijebit ćemo na način opisan u odjeljku Bing u ovoj izjavi o zaštiti privatnosti.

Zabavni i srodni servisiZabavni i srodni servisimainentertainmentmodule
Sažetak

Zabavni i srodni servisi omogućuju sadržajna iskustva i omogućuju vam pristup raznom sadržaju, aplikacijama i igrama.

Xbox i Xbox LiveXbox i Xbox Livemainxboxmodule
Sažetak
Microsoft StoreMicrosoft Storemainwindowsstoremodule
Sažetak
MSNMSNmainmainmodule
Sažetak
MixerMixermainmixermodule
Sažetak
Groove glazba i Filmovi i TVGroove glazba i Filmovi i TVmaingroovemusicmoviestvmodule
Sažetak
SilverlightSilverlightmainsilverlightmodule
Sažetak
Servisi Microsoft HealthServisi Microsoft Healthmainmicrosofthealthservicesmodule
Sažetak

Usluge Microsoft Health mogu vam olakšati razumijevanje podataka o zdravstvenom stanju i upravljanje njima. Oni uključuju HealthVault, uvide HealthVault, uređaje Microsoft Band, druge aplikacije Microsoft Health i povezane proizvode. Band olakšava praćenje podataka kao što su broj otkucaja srca i napravljenih koraka. Band upotrebljava i značajku Cortana za izradu bilješki i primanje obavijesti s telefona. Aplikacije Microsoft Health šalju podatke poslužiteljima tvrtke Microsoft i omogućuju vam prikaz, upravljanje i kontrolu podataka. Te aplikacije mogu omogućiti obavijesti za Band i druge uređaje. Usluge HealthVault omogućuju prikupljanje, uređivanje, dodavanje, i spremanje podataka o zdravlju na mreži, kao i zajedničko korištenje podataka o zdravlju sa članovima obitelji, njegovateljima i zdravstvenim djelatnicima.

Servisi Microsoft Health prikupljaju i koriste podatke radi pružanja servisa, koji uključuju poboljšanje i personalizaciju sučelja. Podaci o zdravstvenom stanju koje dajete Microsoftu putem servisa Microsoft Health ne kombiniraju se s podacima iz drugih Microsoftovih servisa i ne upotrebljavaju se za druge svrhe bez vaše izričite suglasnosti. Primjerice, Microsoft ne upotrebljava podatke iz zapisa o zdravlju za prodaju niti oglašavanje bez vaše suglasnosti.

Zdravstveni servisiZdravstveni servisimainmicrosoftservicelongmodule
Sažetak

Usluge Microsoft Health mogu vam olakšati razumijevanje podataka o zdravstvenom stanju i upravljanje njima. Prikupljeni podaci ovise o servisima i značajkama koje upotrebljavate i obuhvaćaju sljedeće:

  • Podaci o profilu. Kada izrađujete profil, navodite podatke kao što su visina, težina i dob, koji se upotrebljavaju za izračun rezultata vaših aktivnosti. Ostali podaci profila potječu iz vašeg osobnog Microsoftovog računa.
  • Podaci o aktivnostima i fitnessu. Servisi Microsoft Health olakšavaju vam praćenje aktivnosti i fitnesa tako da prikupljaju podatke kao što su brzina kucanja srca, koraci, potrošene kalorije i san. Primjeri vrsta aktivnosti koje možete odabrati za praćenje su trčanje, vježbanje i spavanje.
  • Podaci o korištenju. Radi pružanja najbolje moguće usluge prikupljamo i automatski prenosimo statističke podatke o performansama servisa Microsoft Health i vašoj upotrebi njega.
  • Mjesto. Microsoft Band ima ugrađen globalni pozicijski sustav (GPS) koji vam omogućuje mapiranje staze za trčanje ili vožnju bicikla, a da pritom uza se ne morate nositi telefon. Ako GPS omogućite za neku od aktivnosti, možete prikazati mapu aktivnosti u aplikacijama Microsoft Health. Neki modeli uređaja Band, kao što su Golf i Explorer, automatski uključuju GPS i isključuju ga kada prekinete taj način rada. 

Dodatne informacije o senzorima uređaja Band i podacima koje prikupljaju potražite na stranici Stranica za Microsoft Band na web-mjestu Microsoftove podrške.

Pristup i kontrola. Podatke u servisima Microsoft Health možete pregledavati i upravljati njima. Na primjer, možete pregledavati i ažurirati podatke profila, upravljati povezanim aplikacijama te pregledati prethodne aktivnosti. Možete izbrisati određene podatke o aktivnosti u servisima Microsoft Health. Kada izbrišete određenu aktivnost, događaj se briše iz servisa Microsoft Health, ali ostali podaci i osnovni senzorski podaci koje su snimili uređaji ostaju na servisima Microsoft Health. Račun za servise Microsoft Health možete otkazati u svakom trenutku putem podrške za korisnike; to možete učiniti putem stranice Web-mjesto za Microsoft Band.

Cortana. Servisi Microsoft Health omogućuju vam da koristite Cortanu. Kada koristite Cortanu, podaci koje obrađujete u servisima Microsoft Health, uključujući podatke vezane uz zdravlje i podatke obrađene sa servisa trećih strana, dijele se s Cortanom. Cortanine mogućnosti omogućuju vam slanje upita i postavljanje glasovnih podsjetnika ako je na vašem uređaju omogućena Cortana. Dodatne informacije o načinu na koji Cortana upravlja vašim podacima potražite u odjeljku Cortana ove izjave o zaštiti privatnosti.

HealthVaultHealthVaultmainhealthvaultmodule
Sažetak

HealthVault osobna je zdravstvena platforma koja vam omogućuje prikupljanje, uređivanje, pohranu i dijeljenje podataka o zdravlju na mreži Pomoću usluge HealthVault možete upravljati svojim bilješkama o zdravlju. Možete odabrati i dijeljenje podataka o zdravlju sa svojom obitelji, njegovateljima, liječnicima, mobilnim aplikacijama, uređajima namijenjenima za zdravlje i alatima na mreži. Dodatne informacije o servisu HealthVault potražite na stranici Stranica pomoći za HealthVault.

Prijava na HealthVault. Da biste se prijavili na HealthVault, upotrijebite Microsoftov račun ili servise za provjeru autentičnosti treće strane. Ako zatvorite Microsoftov račun ili izgubite vjerodajnice, možda nećete moći pristupiti svojim podacima. Sa servisom HealthVault možete upotrebljavati više vjerodajnica da bi se osigurao stalan pristup. Prije upotrebe vjerodajnica servisa za provjeru autentičnosti treće strane sa servisom HealthVault preporučujemo da pregledate obveze sigurnosti i privatnosti koje vam nameće izdavač.

Račun za HealthVault i zapisi o zdravlju. Da biste izradili novi račun za HealthVault, morate navesti osobne podatke kao što su ime, datum rođenja, adresa e-pošte, poštanski broj te državu/regiju. Ovisno o značajkama koje upotrebljavate mogu se zatražiti i dodatni podaci. Račun usluge HealthVault omogućuje vam upravljanje jednom ili više bilješki o zdravlju kao što su su one koje stvarate za sebe i članove svoje obitelji. U bilješke o zdravlju kojima upravljate u bilo kojem trenutku podatke možete dodavati ili uklanjati.

Usluga HealthVault u SAD-u svakoj bilješci o zdravlju dodjeljuje jedinstvenu HealthVault adresu e-pošte. Kada na tu adresu e-pošte stigne poruka ona se zajedno s privicima automatski dodaje bilješkama usluge HealthVault, a e-poruka s obavijesti šalje se čuvarima te bilješke. Servis e-pošte značajke HealthVault upotrebljava protokol “Direct” koji je napravljen za komunikaciju sa zdravstvenim djelatnicima. Zbog toga se e-pošta HealthVault može slati i primati samo kod davatelja usluge koji upotrebljavaju sustav koji koristi protokol Direct. Čuvari mogu dodavati ili onemogućiti adrese e-pošte za zapise.

Dijeljenje podataka o zdravlju. Ključna vrijednost servisa HealthVault jest njegova mogućnost dijeljenja podataka o zdravlju s osobama i servisima koje vam mogu pomoći u ostvarivanju ciljeva povezanih sa zdravljem. Prema zadanim postavkama vi ste čuvar svih bilješki koje stvorite. Čuvari imaju najvišu razinu pristupa bilješkama o zdravlju. Kao čuvar možete dijeliti podatke u bilješkama o zdravlju s drugim osobama slanjem pozivnice kroz uslugu HealthVault. Možete i odrediti vrstu pristupa koju druge osobe imaju (uključujući i pristup čuvara), razdoblje pristupa i mogućnosti izmjene podataka u bilješkama. Kada nekome dopustite pristup, ta osoba može dodjeljivati istu razinu pristupa nekome drugome (primjerice, osoba koja ima pristup samo za pregledavanje može dodijeliti pristup drugoj osobi također samo za pregledavanje). Budući da zbog neprimjerenog omogućivanja pristupa netko može prekršiti vašu privatnosti ili vam čak onemogućiti pristup vlastitim zapisima, trebali biste biti oprezni pri dodjeli pristupa svojim zapisima.

Možete odabrati da određene podatke (ili sve podatke) u zapisniku o zdravlju dijelite s drugim servisima, uključujući servise trećih strana koje ovlastite. Niti jedna usluga nema pristup vašim podacima preko usluge HealthVault osim ako joj neki ovlašteni korisnik ne omogući pristup kroz uslugu HealthVault. HealthVault omogućuje vam kontrolu pristupa prihvaćanjem ili odbijanjem zahtjeva. Za svaki od odobrenih pristupa možete odabrati želite li dijeliti informacije iz određene bilješke o zdravlju i koje radnje svaka usluga može obavljati na informacijama o zdravlju.

Servis kojem odobrite pristup bilješci dobit će puno ime povezano s vašim računom za HealthVault, nadimak odobrene bilješke (bilješki) i vašu vezu s tom bilješkom. Servis će imati pristup preko servisa HealthVault sve dok ne opozove svoju dozvolu. Tvrtka Microsoft može opozvati pristup usluge usluzi HealthVault ako ne zadovoljava obavezu zaštite privatnosti prema tvrtki Microsoft. Međutim, osim primjene dozvole pristupa koji ste dopustili servisima treće strane, ne kontroliramo i ne nadziremo servise trećih strana, čije se prakse zaštite privatnosti razlikuju.

Izvješća zdravstvenim djelatnicima SAD-a. U Sjedinjenim Američkim Državama zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u tom programu omogućujemo pribavljanje izvješća o tome koriste li se podaci koje šalju u zapisnik u servisima Microsoft Health. Ta značajka podržava cilj “smislene upotrebe” zakona HITECH koji zdravstvene djelatnike potiče na elektroničko slanje kopija medicinskih podataka pacijentima. Davatelji usluga zatim mogu dobiti izvješća koja uključuju broj kojeg davatelj usluge upotrebljava za identificiranje bolesnika u sustavu i podatak je li korisnik poduzeo neku od “kvalificirajućih radnji” u usluzi HealthVault (ali bez podataka o tome o kojoj je radnji riječ). “Kvalificirajuća radnja” trenutačno uključuje radnje kao što su pregledavanje, učitavanje ili prijenos podataka o zdravlju putem e-pošte. Možete isključiti izvješćivanje za svoje zapisnike.

Pristup i kontrole. U svakom trenutku možete pregledati, urediti ili izbrisati svoje podatke računa za HealthVault, a možete i izbrisati račun za HealthVault. Samo čuvari mogu trajno izbrisati neku stavku. Kada brišete bilješku o zdravlju, ona se briše svim korisnicima koji su imali pristup toj bilješci.

Kada zatvorite svoj račun usluge HealthVault, brišemo sve bilješke za koje ste bili jedini čuvar. Ako podijelite pristup čuvara za bilješku možete odabrati želite li izbrisati bilješku. Tvrtka Microsoft određeno vrijeme čeka prije trajnog brisanja podataka kako bi se izbjeglo slučajno ili zlonamjerno uklanjanje podataka o vašem zdravlju.

Usluga HealthVault održava cijelu povijest svakog pristupa, promjene i brisanja koje su obavili korisnici i usluge, uključujući datum, radnju i ime osobe ili naziv usluge. Čuvari zapisa mogu pregledavati povijest tih zapisa.

Komunikacija e-poštom. Adresu e-pošte koju navedete prilikom stvaranja računa za HealthVault koristimo zato da bismo vam poslali poruku e-pošte sa zahtjevom da potvrdite tu adresu, navodimo je u pozivima na dijeljenje koje šaljete putem servisa HealthVault te je koristimo za slanje obavijesti o servisu, kao što je ona u kojoj vas obavještavamo da postoji podatak koji možete dodati u svoj zapisnik na servisu HealthVault.

Usluga HealthVault povremeno šalje e-novosti kako bi vas obavijestila o najnovijim poboljšanjima. Usluga HealthVault povremeno će slati i poruku e-pošte sa sažetkom nedavnih aktivnosti na računu. Podložno vašim preferencama kontakta, adrese e-pošte koristimo i za slanje promotivnih poruke e-pošte. U bilo kojem trenutku možete otkazati pretplatu na primanje tih poruka e-pošte.

maineuropeanprivacymodule,mainsecurityofpersonaldatamodule,mainwherewestoreandprocessdatamodule,mainourretentionofpersonaldatamodule,mainadvertisingmodule,maincollectionofdatafromchildrenmodule,mainpreviewreleasesmodule,mainchangestothisprivacystatementmodule,mainhowtocontactusmodule mainenterpriseservicesmodule,mainenterprisedevsoftwareappsmodule mainofficeservicesmodule,mainonedrivemodule,mainoutlookmodule,mainskypemodule,mainlinkedinmodule mainbingmodule,maincortanamodule,mainMicrosoftTranslatormodule,mainswiftkeymodule mainactivationmodule,mainactivityhistorymodule,mainadvertisingidmodule,maindiagnosticsmodule,mainfeedbackhubmodule,mainlocationservicesmotionsensingmodule,mainsecurityandsafetyfeaturesmodule, mainspeechinkingtypingmodule, mainsyncsettingsmodule,mainupdateservicesmodule,mainwebbrowsersmodule,mainwi-fisensemodule,mainwindowsappsmodule,mainwindowsmediaplayermodule,mainwindowshellomodule,mainwindowssearchmodule mainxboxmodule,mainwindowsstoremodule,mainmainmodule,mainmixermodule,maingroovemusicmoviestvmodule,mainsilverlightmodule mainmicrosoftservicelongmodule,mainhealthvaultmodule
mainenterprisedeveloperproductsmodule
Kolačići

Većina Microsoftovih web-mjesta koriste kolačiće, male tekstne datoteke koje se postavljaju na vaš uređaj, a koje web-poslužitelji u domeni koja je postavila kolačić mogu kasnije dohvatiti. Kolačiće koristimo za pohranu vaših odabira i postavki, za pomoć pri prijavljivanju, za pružanje ciljanih reklamnih sadržaja i za analizu operacija web-mjesta. Dodatne informacije potražite u odjeljku Kolačići i slične tehnologije ove izjave o zaštiti privatnosti.

Štit za zaštitu privatnosti između EU-a i SAD-a te Švicarske i SAD-a

Microsoft se pridržava načela programa Štit za zaštitu privatnosti koji su dogovoreni između Europske unije i SAD-a te Švicarske i SAD-a. Dodatne informacije potražite u članku posjetite web-mjesto Štita za zaštitu privatnosti Ministarstva trgovine SAD-a.